Mleko Modyfikowane - co polecacie?

A czy coś było powodem tej zmiany?

U nas dostal bebilon w szpitalu, ale w domu nie chcial juz pic… na szybko szukalam jako dodatkowe oprocz mojego mleka… przerobilam rozne bo myslalam ze moze to problemy z brzuszkiem bo bylo prezenie sie i taka byla sugestia lekarza… ale jak sie potem okazalo nic takiego miejsca nie maialo ostatecznie przypasowalo nam NAN opti pro plus 1… i tak juz zostalo :slight_smile: teraz od ponad 2 kiesiecy jest juz w zlobku przeszlam teraz z 1 na 2 choc troche sie obawialam ale dobrze wyszlo zadnych problemow brzuszkowych :slight_smile:

U nas sprawdzilo sie hipp bio combiotic

My dokarmiamy się mlekiem Smilk. Polecił nam pediatra bo to jedyne mleko na tłuszczu mlecznym. Nie mieliśmy nigdy bólów brzuszka po nim. Jedyny minus to taki że nie ma go w drogeriach ani sklepach tylko trzeba zamawiać przez internet

Dziewiczyny mam pytanie, nie chce zakładać nowego wątku więc jeśli ktoś może proszę o poradę tutaj i oznaczcie mnie żebym miała powiadomienie. Dziecko ma 8 msc. Od początku kp jednak 2-3 razy w tygodniu dostaje butelkę z moim pokarmem. Mam kartonik próbek z mlekiem modyfikowanym różnych firm i moje pytanie czy mogę tak mieszać firmami dziecku, że jeden dzień je mój pokarm, na drugi dzień moje mleko i na kolejne karmienie porcja mleka firmy B, na następny dzień moje mleko i później porcja mleka firmy C? Dodam, że córeczka ma rozszerzaną dietę, fajnie nam idzie bez problemów z brzuszkiem i akceptacją smaków i konsystencji. Czy nie rozstroje jej układu pokarmowego? Te próbki niedługo tracą ważność i chciałam je wykorzystać, a nadmiar mojego pokarmu chciałam sobie odciągnąć i zamrozić. Nie mam doświadczenia z mm :see_no_evil:

@Mimilili ja bym nie ryzykowała mieszaniem żeby nie obciążać układu trawiennego maluszka, polecam kupić jedną paczkę wybranej firmy i ją stosować bo jeśli będzie coś nie tak trudno będzie dojść od którego mleczka jest problem. My używamy Bebiko córcia zaakceptowała od początku :wink:

1 polubienie

Też bym z takim miksem nie kombinowała:/ Mogą być problemy z brzuszkiem po takiej mieszance.

1 polubienie

@Mimilili
nam od zawsze mowiono ze dziecko okolo 2tyg przestawia sie pof dane mleko
wiec uważam ze mieszanie wszystkim naraz mogloby zrobić więcej krzywdy niż pożytku… armegodon w jelitach więc osobiscie wolałabym wyrzucić probki czy oddac komus niz by dziecko mialo problemy

1 polubienie

U nas była taka masakra i tak długo zeszło żeby zmienić Z 1 na 2 jednej firmy żebym nie próbowała na Twoim miejscu

1 polubienie

@daga1271 z tego co zauwazylam ta sama firma moze miec rozny smak w zaleznosci od numeru czyli wieku bo sa inne proporcje skladu i kalorycznośc
mize mieć chociażby zelazo w normie czy za duzo i odrzuci “nastepne” mleko
nieraz jest naprawdę masakra by dziecku podeszlo mleko i jelitom by nie bylo zaparc biegunek gazow czy cokolwiek innego

1 polubienie

Nie ryzykowalabym. Przejzyj sklady probek ktore masz i podaj dziecku na probe ta ktora uznasz za nsjlepsza. Z reszta test na jednej probce tez moze nie wyjsc.
Mieszanie mm i to co drugi dzien moze wywolac rozstroj brzuszka, a skoro piszesz ze pieknie Wam idzie RD to po co ryzykowac :wink:

Ja nie ryzykowałabym tym przy RD. Nie wiesz wtedy czy brzuszek boli po mleku, czy od tego, że coś zjadła, co jej nie podpasowalo

1 polubienie

Oj zdecydowanie nie, mimo iż teoretycznie mm są podobne to jednak każde ma jakiś tam inne proporcje czy składniki, jeden może mieć olej palmowy inny nie, nawet w ramach jednej marki ich skald się różni, może być tak że jej organizmowi jakieś mleko nie podpasuje, może jej się zwracać, może mieć bóle brzuszka czy zaparcia. By brzuch się przyzwyczaił do mleka potrzeba ok 2 tyg. Jeśli je twoje mleko i jest wszystko okej to idźcie tą drogą :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Nie kochana tak jak tu dziewczyny piszą, to może zaszkodzić dziecku . Jedną mieszankę wybierz i podawaj . Mój mąż podawał tak córce jak musiałam iść do szpitala i ja w szpitalu zciągałam mleko i wylewałam do zlewu dopiero później dowiedziałam się że jest lodówka i mozna tam przechowywać mleko a mąż podawał córce wtedy sztuczne i zaczęła mu zwracać po sztucznym to pojechał kupił inne i też podał i było to samo i znowu w ciągu dwóch dni córka próbowała trzech mieszanek każde zwracała na szczęście po dwuch dniach wróciłam z szpitala i podawałam wyłącznie swoje mleko . Ale córka miała taki misz masz w jelitach po tych roznych mieszankach :slightly_frowning_face:

1 polubienie

Ja te próbki mleka pierwsze mężowi wciskalam żeby wypił, ale mówił że okropne :smiley: a teraz dałam teściowej i ona swoje kury tym nakarmiła :smiley:

Dziękuję dziewczyny :heart: Jak czytam komentarze to faktycznie macie rację, byłoby to za dużo dla tak małego brzuszka. Moja wiedza o mleku modyfikowanym jest bliska zeru, nie musiałam niegdy w to wchodzić i dowiedziałam się od Was tego czego chciałam. Saszetki wydam dalej, może komuś się przydadzą, a maluszek dalej będzie na moim pokarmie + rd :blush:

@daga1271 ja jestem dzieckiem lat 90tych i pamiętam taki deser jak miękka czekolada na blaszce z mleka w proszku, moja ciocia i mama dodawały niewykorzystane mleko po swoich synach do tego deseru :sweat_smile::grin:

1 polubienie

Ja kiedyś zrobiłam naleśniki na mleku nie wykorzystanym takie propozycje widziałam na necie i powiem ci taki dziwny zapach był tych naleśników typowo tym mlekiem musiałam z dwa cukry wanilinowe wrzucić i w smaku no ostatecznie uszły :rofl: