Moje dziecko budzi się z 10 razy w nocy! Co jest grane?

Spi w śpiworku. Już próbowałam wszystkiego. W śpiworku, pod kołderka, w spiworku (jest dość cienki) i z kocykiem i bez, z poduszka, bez poduszki, z lampka, bez lampki. Budzi się i tak. Jak przenoszę ja do naszego łóżka to dużo lepiej spi. Budzi się na karmienie (wcześniej się nie budziła) i może jeszcze z raz, a tak to spi. Tylko, ze u nas spanie razem to masakra. Nasze łóżko nie jest duże, ona się strasznie rozwala, a my nie chcąc jej zgniatac śpimy posciskani. Rano wszystko mnie boli.. ale fakt, jak jest z nami to inaczej ten sen wyglada. Tylko, ze ona spała od samego początku w łóżeczku i bardzo dobrze jej tam było. Jak miała z miesiąc i trochę ponad to jadła o 23, budziła się koło 4 na karmienie i potem spała jeszcze do 7. Od okolo 2 miesiąca przesypiala całe noce. Jadla koło 21, i spała tak właśnie 21-21:30 do nawet 5-6, później butla i jeszcze 1-2 h snu. Budzila się zadowolona i uśmiechnięta i lozeczko nie było żadnym problemem.

Dodam, ze mamy swoje wieczorne rytuały (nie kapiemy codziennie, ale reszta rzeczy się powtarza). Śpiewam jej, balsamuje ciałko (zwlaszcza nóżki uwielbia), staram się ja juz wyciszyć…

Mamaoli no niestety czasem tak jest że dziecku sie przestawi i nic się nie poradzi, my też na początku się cieszyliśmy, że super śpi sama w dostawce i budzi się ze 2 razy w nocy tylko a potem wszystko nagle się zmieniło choć my nie zmienialiśmy nic. Też jak zaczęła spać z nami to było lepiej do czasu... Teraz jak prześpi 2-3h to jest wow bo zazwyczaj śpi 1-1,5h a nad ranem nawet częściej się budzi. Czasem ma kilka dni że śpi lepiej i już myślę, że to jakaś kolejna zmiana i teraz już będzie ładnie spać a potem znów wraca do pobudek....

Też się przyzwyczailam i jak dłużej śpi to i tak ja się budzę co 2-3h i zaraz sprawdzam czy na pewno oddycha bo to do niej nie podobne :P 

dzisiaj zauważyłam, ze ma lekko zaczerwienione policzki. Jeden praktycznie wcale, drugi bardziej. Czytałam, ze to może być właśnie oznaka ząbkowania. Jak mi się uda uchwycić to zrobię zdjęcie 

Okropnie ciężko uchwycić, bo jak widzi telefon to tak zerka , ze nie da się zdjęcia zrobić.

ja nie widzę 

MmOli moje jej się przestawiło. Mimo wszystko jest malutka jeszcze , mogą iść zęby i to może tak wyglądać. Mój syn ma prawie 1.5 roku i nigdy nie przespał całej nocy . Dwie pobudki to norma,a w tym wieku 10 to była norma . Czasem też mam nocki,że wstaje do niego dosyć często taka uroda maluchów 

MamaOli ciężko tutaj zobaczyć. Musisz obserwować, ja też myślałam, że zęby jej tak szybko będą wychodzić a czekałam i czekałam na niego;/

moze od zmian podgododych na dworze? albo jak spała b dziwne ze tylko na jednym policzku?

co do pobudek;( u nas też sa dosyc często jak nie na butelke to tak aby podejsc podgłaskać czy właczyć pozytywke;)

Może pogoda faktycznie 

Ostatnie dwie noce były spoko. Przedwczoraj zasnęła o 21, obudziła się o 1, 4:45, a później to juz przed 8 rano. Wczoraj z kolei bajka, 21:30 - 6 i jeszcze dowaliła 7-8. może to był ten skok rozwojowy. 

Co do tych policzków to kurcze coś tam jest na nich. Nie widzę jakiejś strasznej wysypki, ale są inne. Może po prostu jestem przyzwyczajona do tego, ze moje dziecko mialo skorke na buzi jak lalka… teraz ma lekko różowe policzki i trochę takich malutkich krosteczek przez co skóra wydaje się lekko szorstka (nie wyglada jakby miało ja to swędzieć). Pod koniec pazdziernika bede na szczepieniu to wspomne o tym. To może byc przez pogodę, może jakaś alergia, nie wiem. 

Jezeli chodzi o alergie to na co mogłaby mieć? Mogłaby tak nagle dostać na mleko modyfikowane? Mleka nie zmieniliśmy. Płyn do prania od początku jest ten sam (lovela), może powietrze w domu nie takie. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zmiana płynu do mycia, ale wśród opin nie widziałam nic żeby uczulal (babydream sensitive )

Mi ciężko dostrzec cokolwiek na tych zdjęciach 

Czasem te policzki mogą być czerwone od wiatru, smarujesz małą przed wyjściem na spacer? 

moze być wyszstko a moze być nic;) nowy krem wiatr zmiana powietrza;) poduszka, albo ... u nas mała ma wysypke jak taka sie nie ogoli i mała wycałuje po polikach;)

jeśli melko i płyn nie zmieniony to raczej nie alergia jak by była alegria to pewnie i kupa była by inna jakieś dodatkowe objawy;)

Dokładnie może być wszystko nawet jakiś Twój nowy krem bo dziecko przytulasz, całujesz czy tam męża 

Kupa często jest taka zielono-żółta , ale taka jest od dawna (ponoć normalna jak na mm). To jedyny objaw w takim razie to jakaś drobna wysypka i może ta kupa… nic więcej się nie dzieje. Może na tych zdjęciach będzie więcej widać 

Coś takiego ma. Może to nie wysypka.. to moje pierwsze dziecko, nile znam się. Nie chce latać po lekarzach jak ma tylko takie krostki i zaczerwienienia 

To na klatce to takie plamy czerwono sine. Nie są jakieś mocne, ale są. Może to normalne u niemowlat. Dlatego tu pisze, a nie latam od razu po lekarzach. Może dzieci tak maja po prostu… ona z zachowania Wyglada jak okaz zdrowia

Mamaoli25 mój syn tak miał to normalne chyba :) to po kąpieli często widziałam jak mu zimno było . Jak są dzieci małe to jeszcze nie mają takiej dobrej samoregulacji temperatury, ale  nas było to samo i nic z tym nie robiłam 

A cały czas to ma czy tylko w danym momencie? No trochę wygląda jakby uczulenie albo faktycznie było jej zimno ;)

MamaOli mój syn miał identycznie. Czasami dalej mu się tak robi ale zauważyłam że mój mąż też ma takie plamy. Nie wiem dokładnie od czego to zależy ale mam wrażenie że często to jest kwestia zmiany temperatury.