Must have, rzeczy niezbędne dla niemowlaka

Gratulacje! :heart: U nas sprawdziły się pieluszki tetrowe, rożek, ubranka kopertowe, termometr, krem na odparzenia i zapas chusteczek. Super przydatny był też podgrzewacz do butelek i wody. No i duuużo cierpliwości i spokoju – to najważniejsze w tych pierwszych dniach :blush:

Całkowicie się zgadzam! U mnie przez pierwszy miesiąc miałam ogromną pomoc ze strony męża, a jak on akurat nie mógł przy mnie być, bo szedł do pracy to pomagała mi mama. To jest naprawdę bardzo duża pomoc, jeśli ktoś posprząta, ugotuje obiad, ale też zajmie się dzieckiem, żeby można się było spokojnie wykąpać czy wypić kawę.

Zgadzam się w 100%! Wsparcie bliskich w pierwszych tygodniach to złoto. Sama możliwość wzięcia prysznica czy wypicia ciepłej kawy bez pośpiechu daje ogromną ulgę. Dobrze, gdy ktoś odciąży w domowych obowiązkach – można wtedy skupić się na dziecku i własnym dojściu do siebie.

2 polubienia

Dużo pieluch tetrowych na ulewania , ale plus taki ze dawali ulewajki wiec mialam ich pod dostatkiem, kilka zabralam do domu hihi i mam awaryjnie, sa z materiału jak gaza, male i w sam raz pod buzię.
Też polecam swoj laktator , a dla Ciebie duzo koszulek czy piżamek bawełnianych, staniki do karmienia ,wode :slight_smile:

Oj tak! Mieszkamy u teściowej, nigdy chyba jej się nie odwdzięczę za to ile mi przy dziecku pomogła. I nie chodzi o jakieś rady itp ale ile nocy dziecko płakało, bo kolka czy coś, a teściowa bez pytania wchodziła i mówiła daj ją, a ty idź się wykąp… no nieoceniona i bezcenna pomoc :heart:

1 polubienie

Dobrze, mieć taką pomoc :wink:

2 polubienia

I dobrze że to jest pomoc taka z serca a nie „ daj ja to zrobię lepiej „ a samo to że można się wykąpać samemu w łazience nie nasłuchując czy płacze to jest wspaniałe

1 polubienie

U mnie podobnie moja mama też bardzo mi pomogła, szczególnie na początku. Bez niej chyba bym zwariowała czasem wystarczyło, że przyszła na godzinkę, żebym mogła się przespać czy spokojnie zjeść.

1 polubienie

Fajnie jak ktoś bliski który nie ocenia a pomoże mieszka blisko. Przy pierwszym dziecku byliśmy sami z mężem, teraz moja mama się zadeklarowała że przyjedzie do nas na tydzień jak już mąż skończy 2 tygodnie ojcowskiego. Szczerze obaoeiam się jak będzie bo moja 3 latka jest dosyć wymagająca

Gratulacje.
Duuuzo pieluszek, kubek termiczny i woda pod reka :slightly_smiling_face: Jako ze butelki u Nas od poczatku to bez podgrzewacza ani rusz!

Dla niemowlaka to przede wszystkim lekkie ubranka, u mnie sprawdziły się body kopertowe, dużo pieluszek i dobry kremik do pupki !

Ogólnie to dla każdej z nas sprawdzi się coś innego. Jedna lubi body przez głowę inna kopertowe. Jedna woli chustę do noszenia druga absolutnie nie. Nie da się jednoznacznie stwierdzić co jest potrzebne. No wiadomo oprócz ubranek, pieluszek i kremu na odparzenia.

Dokładnie :blush: Jeśli chodzi o ubranka mi o wiele bardziej odpowiadały kopertowe niż zakładane przez główkę, ale każdy musi przetestować co jest dla niego wygodniejsze.

Oj tak, taka pomoc to naprawdę skarb.
Pamiętam jak już po urlopie męża córka miała kolki, nie spała do 2 w nocy i o 4 się obudziła jest, później o 5 i o 6… byłam tak wykończona już jej płaczem, wstawaniem w nocy itp, że jak płakała o 8 to się nawet nie obudziłam…
Obudziłam się o 10:00, tylko dlatego, że teściowa mnie zaczęła szturchać gdzie mam odciągnięte mleko. Mówiła, że nie chciała mnie wcześniej budzić, bo wie, że przy takim dziecku czasami można padać na twarz, także naprawdę jestem jej bardzo wdzięczna

1 polubienie

Urodziłam w Listopadzie i przydatny bardzo okazał się kokon z którego korzystam do tej pory

Oj tak, pomoc dosłownie z serca, żadne wymądrzanie się, że ja robię to lepiej, ja tamto itp. Nigdy nie usłyszałam od niej, że robię coś źle, nie tak. Nigdy też nie mówiła jak powinnam wychowywać itp

1 polubienie

Mój syn krzyczał w niebogłosy jak mu zakładałam coś przez głowę. U nas najlepiej sprawdziły się pajacyki na zamek i zatrzaski. Kopertowe body też były ok ale nie za często były potrzebne bo syn urodził się wiosną i było na tyle ciepło że pajacyk wystarczył. W kopertowym body łatwo pogubić się z tą ilością zatrzasków

Zdecydowanie na pierwsze dni : chusteczki bambusowe, ciepla woda w termoforze do podmywania, jednorazowe wkladki na piersi i bardzo duzo ich :slight_smile: od razu kup kapustę przy nawale bola piersi brodawki i rozbite liscie przykladaj pomaga i jak reka odjal. Pajace i uvranka. Ale nie przez glowe :slight_smile: pieluchy ! I duzo odpoczynku i cierpliwosci :sparkles:

Takie wsparcie w najtrudniejszych momentach to naprawdę bezcenne, dobrze mieć kogoś obok, kto rozumie i pomoże

1 polubienie

Jeśli chodzi o ubranka to body kopertowe chyba sie najlepiej sprawdzało a z wyprawki higienicznej to gruszka do nosa i woda morska bo dzidzia będzie miała pewnie resztki z porodu w drogach oddechowych