Kiedy obecnie odbywa się pierwsze mycie maluszka po narodzinach? Jak rodziłam wcześniej było w drugiej dobie a teraz nie ma : ) wiem, że są zalecenia żeby nie kąpać za często ale jestem ciekawa czy pierwsze kapanie w szpitalu czy dopiero w domu?
Dziecko zostaje przeważnie umyte na oddziale szpitalnym w pierwszej dobie po narodzinach. Nie zawsze tak jest, bo kąpiel w szpitalu nie jest obowiązkiem. Jeśli w planie porodu zastrzeżesz, że chcesz zrobić to w domu, personel powinien uszanować twoją prośbę. W niektorych sytuacjach obmycie dziecka w szpitalu jest koniecznością np. gdy noworodek przyszedł na świat ubrudzony krwią i smółką.
Hej Skrzaty W moim przypadku w trzeciej dobie mojego synka przyszła do nas położna z pytaniem czy chciałabym, abym wykapała malca. Tylko że u mnie to taka niewymierna doba, bo mały urodził się z soboty na niedzielę, ale o 00:18, więc jego data urodzenia to jednak niedziela. Natomiast na sali ze mną leżała koleżanka, która urodziła dwie godzinki szybciej i ona dostała propozycję kąpieli dzień wcześniej. Jednak położne odnosiły się do daty
Ja z tej propozycji skorzystałam. W sumie zdecydowałam tak bardzo spontanicznie, bo wcześniej mocno rozważałam w głowie za i przeciw kąpieli w szpitalu, ale nie byłam zdecydowana na żadną z opcji. Natomiast tego dnia dowiedziałam się, że maluch będzie miał jeszcze robione badania krwi pod kątem paciorkowca i jakoś tak podświadomie to chyba na mnie zadziałało zupełnie niezrozumiale (jakbym chciała zmyć z niego te bakterie). Ale kąpiel była bardzo przyjemna, a położna niezwykle delikatna - maluszek nawet nie pisnął, a już był opatulony ciepłym ręczniczkiem (w przypadku pierwszego synka pierwsza kapiel to był dramat).
Jeśli chodzi o zalecenia dotyczące kąpieli, to mam wrażenie, że już był taki wątek na forum kiedyś, w którym pisałyśmy właśnie z dziewczynami czy planujemy kąpać codziennie itp. W każdym razie my synka kąpiemy codziennie. On bardzo lubi kąpiele - mam wrażenie, że odpręża się w ciepłej wodzie, a dodatkowo jest to taki element rutyny pozwalający mu się wyciszyć przed snem. Po kapieli robimy krótki masażyk (mąż robi, bo mąż kąpie ;)), podajemy witaminkę D, myjemy buźkę, czyścimy uszka, smarujemy buźkę Emolium (Emolium używamy także do kąpieli) i zakładamy czystą pidżamkę, a następnie karmimy i idziemy spać
U mnie na szkole rodzenia była podana informacja, że w szpitalach kąpią w drugiej dobie. No i mówiła o kąpaniu w domu co drugi dzień, ale ja uważam,że to juz od nas zależy jak chcemy.
W szpitalu w ktorym rodziłam z założenia nie kąpali dzieci, chyba że musiało zostać dłużej niż 3 dni to wtedy na prośbę położna kąpała. My pierwszy raz wykąpaliśmy w dniu przyjścia ze szpitala. Kąpiemy codziennie. Taki element na zakończenie dnia, potem jedzonko i idziemy spać. Łatwiej wypracować harmonogram dnia pracując już od początku
U mnie bylo w pierwszej dobie po narodzinach. pamietam ze rano urodzilam i wieczorem brali wszystkie niemowlaki do kąpieli . Takze nie wiem xzy oni wgl patrza ze dziecoo dopiero co sie udzodzilo
To zależy od tego kiedy Ty chcesz. Możesz nie wyrazić zgody i kąpać dopiero w domu. U mnie było akurat tak, że urodziłam po południu a wieczorem zapytano mnie czy wyrażam zgodę na kąpiel i został wykapany a później co drugi dzień kapali
U nas w szpitalu kapali syynka i bylam 4dini i dwa razy byl na penwo wykapany jak nie więcej a ja synka wykapalam w pierwszy dzien jak przyjechałam z szpitala…
Ale w szpitalu jak wykapią to nie wiem co oni uzywaja za lrodukty ale dziecoo takk slicznie pachnie <3 nje wiem jak u was ale te dzieci po kapieli u nas do scheupania takie zapaszki typowe jak bobas. podobniez to od oliwki a nie powinno sie oliwka smarowac. No i ja nie smarowalam i juz te dziecko tak nie pachnialo jak tam, albo po prostu ja tego nie czulam bo ponoc matka nie czuje juz potem tego
W szpitalu gdzie ja rodziłam w drugiej dobie była możliwość wykąpania dziecka przez położne, nie skorzystaliśmy. Sami wykąpaliśmy dziecko po powrocie do domu.
Anka, u nas kapali Hippem pod umywalką na sali przy matce dziecko na ręce jak kotek wisiało, strumień ciepłej wody na niego, a położna drugą ręką myla
U mnie równiez był kąpany w pierwszej dobie. Urodziłam krótko przed południem, ubrali mi maluszka i poszliśmy na salę. Wieczorem pani położna przyszła i powiedziała żebym uszykowała swoje ubranka bo będzie brała maluszki do kąpieli. Było trochę płaczu a kąpiel trwała minutę. Jak wróciliśmy do domu to wykąpalismy go sami:)
Ja swoje dzieciątko wykąpałam juz w domu a w szpitalu to chyba nie było myte bo miało brudne włoski uklejone w krwi;-) Kąpałam maluszka co drugi dzień,teraz gdy ma 7 miesięcy też myję co drugi dzień
Ja nie bylam w stanie kroku zrobic wiec nie mialam mozliwosci patrzenia bo zawsze tylko siku i lezec i nie bylo sil i tak bolalo i ciagnelo…
Teraz w domu maluszka również kąpiemy co drugi dzień, chyba że zdarzą się większe “niespodzianki” w peluszce wtedy malutki również ma przewidzianą kąpiel
U nas bobaski były kąpane także pod umywalką (zlewem) w płynie Johnson\'s Baby przez położną w rękawiczkach. Faktycznie niemowlaczek jak mały kotek wygląda podczas takiej kąpieli i przyznam, że z pierwszym synkiem zrobiło to na mnie ogrromnie negatywne wrażenie, bo sądziłam, że dzieje mu się “krzywda”, że jest przerażony i zestresowany. Tym razem jednak zniosłam to dużo lepiej, a nawet miałam wrażenie, że maluchowi się to całkiem podobało
Ja jak uorodzila pierwsze i drugie dziecko to myli je w szpitalu a w domu myłam po wyjsciu ze szpitala. I zazwyczaj co drugi dzien kąpie dzieci
córak kąpana w szpitalu w drugiej dobie , syna chciałam dopiero w domu ale wredna jedna pielegniara tego nie uszanowała i wykapała a chciaąłm ta ważna czynnosc wykonac w domu na spokojnie a nie syn sie darł w niebogłosy bo pod bieżacą woda go myły
Mamusie uwierzycie że u mnie w szpitalu zalecają, aby pierwsza kąpiel odbyła się dopiero po 2 tygodniach . Ja osobiście posłuchałam tych rad wykąpałam dziecko po 10 dniach.Położne przekonywały wszystkie mamy, że istnieje wiele powodów, dla których nie należy się spieszyć z pierwszą kąpielą po porodzie. Mówiły że maź płodowa to bogactwo cennych składników dla dziecka. Taka maź zawiera m. in. dużą ilość przeciwciał a w życiu płodowym pełni rolę bariery przed czynnikami infekcyjnymi. To również świetna ochrona przed brudem oraz najlepsze nawilżenie i zakwaszenie skóry dziecka. Podczas porodu maź pozwala dziecku łatwiej prześlizgnąć się przez kanał rodny, minimalizując opór.Maź chroni i zapewnia skórze dziecka najlepszą ochronę przed czynnikami zewnętrznymi.Dodam że rodziłam w 2016 roku !
W moim szpitalu kąpiel maluszka była w drugiej dobie ale pytali mamy czy się na nią zgadzają Niestety co dziwne nie pozwalano mamie być przy kąpieli Mama_Ola masz bardzo ciekawą pamiątkę w postaci tego zdjęcia ale gdybym wcześniej wiedziała , że tak to wygląda to chyba bym się na taką kąpiel nie zgodziła