Mycie maluszka

Mamy też prawo być obecne podczas tej kąpieli w szpitalu. Wówczas położna może nam pokazać kąpiel noworodka na dziecku a nie na lalce tak jak w szkole rodzenia. Podczas wizyty położnej w domu można umówić się na kąpiel. Najlepiej jeśli wówczas, już na spokojnie, w domu to rodzice kąpią maleństwo, a położna tylko obserwuje i daje wskazówki. Oczywiście to wszystko jak już odpadnie kikut pępowiny i położna stwierdzi, że spokojnie można maluszka kąpać.

Przecież maluszka można śmiało kąpać z kikutem pępowiny i można śmiało myć maluszka i polewac go wodą

Jak najbardziej maluszka z kikutem pępowinowym można kąpać, starając się nie zamoczyć go. Ale w praktyce się nie da

Po kąpieli wystarczy go dokładnie osuszyć

emmka nie zawsze tak idealnie położne pokazują jak kąpać. U mnie kąpały pod kranem i jak zapytałam właśnie, czy mogę iść zobaczyć to usłyszałam, że oczywiście, ale one kąpią pod kranem, więc nic mi to nie da.
a córkę oczywiście kąpałam zanim zagoił się pępek. Uważałam, by go mocno nie moczyć, ale wiadomo, że to nieuniknione, grunt by potem dobrze go osuszyć, najlepiej ręcznikiem papierowym.

madzia masz racje…kazda polozna jest inna ,jedna powie tak deuga tak…tak tez jest z lekarzami, czasem trzeba zrobić to po swojemu a troszke sugerować sie rada położnych lub doswiadczonych mam , a reszte swoim instynktem. Wazne zeby dobrze trzymać za glowke, zeby dziecko nam nie wyslizglo i delikatnie umyc a następnie delikatnie osuszyć recznikiem nie przecierajac tylko deliktanie oklepujac recznikiem i tyle;-)

U nas na szkole rodzenia pokaz kąpieli na szmacianej lalce zajęła max 5 minut. W szpitalu sąsiadce z sali, która poprosiła o kąpiel bo przez żółtaczkę leżeli dłużej, położna kąpała dziecko. Patrzyłyśmy razem, jak niezbyt delikatnie wykąpała go pod kranem.

Ja się naoglądałam od groma filmików, głównie Zawitkowskiego i instruktażowe położnych. Teraz są takie szkoły rodzenia nawet internetowe, warto pooglądać :slight_smile:

ja też uwielbiam filmiki Pawła Zawitkowskiego polecam gdy ktoś obawia się pielęgnacji maluszka

U nas synek po urodzeniu był kąpany z tego co pamiętam w pierwszej dobie. Panie przyszły do nas i pokazały jak myć maluszka :slight_smile:

U nas pierwsza kąpiel byla w dniu powrotu ze szpitala.

Mi po cc zabrali małego i z tego co mówiła położna to go wtedy kąpali, ale nie jestem pewna, bo później przez tydzień kąpać go nie chcieli, wiec mało prawdopodobne, aby po porodzie go umyli, bo włoski miał pozlepiane.
Zatem twierdzę iż pierwsza kąpiel po tygodniu jak wróciliśmy do domku

U nas od razu kąpano maluszka w szpitalu praktycznie codziennie. Następnym razem odczekam jakiś czas i pierwszą kąpiel maluszek będzie miał już w domu.