Nasilone upławy

A ja z kolei polecam w ciąży antybakteryjne mydła do higieny intymnej.

Aisa a ja jestem zdania że płyn do higieny intymnej nie należy zmieniać bo jest się w ciąży tak mi też mówił lekarz także najlepiej używać często jakiś antybakteryjny . Ja używam zawsze ziaje i w ciąży tak samo .
Do rany po szyciu kupiłam sobie jelenia

Pati po porodzie nie powinno się zmieniać i powonno uzywać tego samego co w ciąży chodzi o to że to co w ciąży uzyskaliśmy nie podrazni po porodzie bo nie ma reakcji alergiczne itd :slight_smile: A w ciąży można bo np ja używałam zawsze Ziaja z nagietkiem lekarskim ale jak okazało się że złapała się infekcja dróg moczowych kupiłam z Ziaja antybakteryjny i dzięki temu wg mnie już więcej się nie powtórzyła infekcja więc:)

Wg mnie to nie jest tak że nie można i zakaz, a wszystko zależy od osoby. Skóra w ciąży może inaczej reagować na kosmetyki i dlatego zalecane jest stosowanie tego czego używamy przed ciążą bo wiadomo że jest akceptowane przez organizm a nowy kosmetyk o ile bez ciąży nie dałby reakcji to w ciąży może dać niepożądaną reakcję. O tym że po porodzie nie można zmieniać to jeszcze nie słyszałam.
Ja zmieniałam, po prostu stary mi się skończył a nie pasował mi tak do końca i kupiłam Perfecta Mama. Po ciąży jak mi się skończył to kupiłam AA taki bardziej specjalistyczny i bardzo mi pasował.

Aniam właśnie w ciąży skóra inaczej może reagować i może reagowac na to co zawsze alergocznoe może być podrazniona itd używa się tego samego jeśli wszystko jest ok ale można zmieniać za to po porodzie powinno się używać to co w ciąży bo hormony dalej szaleją po porodzie też skóra szczególnie tam na dole jest wrażliwa i wtedy nie powinno się zmieniać aby wlansie uniknąć niepożądanych reakcji bo wiecie warto ominąć sytuację kiedy wyjdzie że podrazni nam tam na dole A coś się goi jeszcze będzie się paprac przez to itd:)

Na pewno w czasie połogu warto stosować ten sam płyn do higieny intymnej co w czasie ciąży, bo skóra zna dany kosmetyk. Dodatkowo przy różnych komplikacjach np po nacięciu lepiej nie próbować nowych kosmetyków bo skóra może różnie reagować. Szczególnie podczas ciąży lepiej nie zmieniać płynu do higieny intymnej i stosować ten sam co dotychczas.

Silver tak choć niekiedy ten sam co dotychczas w ciąży może nie służyć dobrze i w takim wypadku trzeba zmienić…

Antybakteryjne to tez przesada, bo mozemy sobie zaburzyc rownowage i nabawic sie infekcji grzybiczej.
Ale zgadzam sie co do zasady zeby nie zmieniac kosmetyku bez potrzeby :slight_smile:

Michuni ja używałam wtedy kiedy czulam ze coś jest nie tak a tak to mojego normalnego z Ziaja dla kobiet dojrzałych z nagietkiem

Aiisa to prawda, jeśli w ciąży nie służy czasem i tak jest, to należy na ten czas stosować inny płyn do higieny intymnej

Silver wiem bo pamiętam sama jak to było bo używałam dwa zamiennie zawsze gdyż czasem nie było mojego Z Ziaja w sklepie i w ciąży ten z Ziaja był ok ale ten drugi pomimo że wcześniej przed ciąża było ok to w ciąży okazało się że nie służy ze zaczyna drażnić więc to może się zmienić wlansie:)

Ja uzywam lirene lactima duo forte. Ma kwas mlekowy i probiotyk, wiec fajnie tam reguluje rownowage. Ale zgodnie z tym co uslyszalam od kilku ginekologow i czytalam w kilku artykulach nie uzywam go do kazdego mycia intymnych rejonow. Uzywam zwykle samej wody, a co ktores mycie dodaje ten plyn. Zaczelam go uzywac w ciazy z Klara i od tego czasu nie pamietam, zebym miala infekcje intymna :slight_smile: (mialam infekcje pecherza, ale to jednak inna dzialka)

A ja używam Ziaja i też zadowolona jestem:)

Oj te upławy w trzecim trymestrze to zupełnie normalna sprawa.

Oj tak ja pamiętam sama jak byłam średnio nastawiona na wkładki bo przeszkadzają mi czssto i uczulaja ale w ciąży to był mus pod koniec zwłaszcza bo tego tyle że wilgotne majtki się robiły i obtarcia gotowe by były

Upławy są jak najbardziej normalne w III trymestrze i częste bieganie do toalety

Kochana ja miałam tak samo jak ty. Martwiłem się że mogą być to wody plodowe. Ale porostu niektóre mamy tak mają. Dla mojego świętego spokoju lekarz ginekolog dał mi kilka papierów latmusowych którymi sprawdzałam sobie czy od pływają mi wody gdy bardziej ten śluz się nasilił

Zgadzam się z Wami i również uważam, że płyn do higieny intymnej nie powinno się zmieniać w czasie połogu. Dlatego powinno się używać tego samego co w czasie ciąży.

Ogólnie rzecz biorąc nie ma konieczności w ogóle używać płynu do higieny intymnej.
Jeśli używamy już płynu to trzeba pamiętać że nakładamy go minimalna ilość. Nie myjemy się dużą ilością żelu bo może dojść do zaburzenia fizjologicznej flory.

A upławy w trzecim trymestrze to całkiem normalna sprawa.

Kasia to prawda wystarczy niby woda się umyć i tyle płyn w razie potrzeby:)

Jak zwykle Kasiu, pelna zgoda. Nie wiem, czy wspominalam juz. Ale ja wlasnie zwykle myje sie sama woda, a co ktorys dzien uzywam zelu i tez oczywiscie niewielkich ilosci. Czytalam sporo artykulow na ten temat i nawet moj ginekolog to potwierdzil, ze nadmierna higiena tych okolic moze byc wrecz szkodliwa. Tymczasem podobno w Ameryce np. popularne sa nawet irygacje pochwy, bo kobiety chca byc “czyste”, a to powoduje szereg problemow i wlasnie zaburza rownowage.