Nasilone upławy

Michuni to prawda ja chyba dwa razy na tydzień używam płynu chyba że jest potrzeba jakaś

Ostatnio nawet mamaginekolog o tym wspomniała. Lepiej jest użyć żelu pod prysznic który używamy na codzień bo wtedy myjemy się “mała ilością żelu” niż dedykowanym żelem do higieny intymnej bo wtedy używamy go dużo za dużo.

jestem 8msc po ciazy i mam tak, wkladki caly czas nosze. a niestety gineklog umowiony dopiero na maj bo nie da sie wczesniej.

U mnie tak samo w 3 trymestrze upławy są zdecydowanie nasilone , ale to nie jest powód do niepokoju

Marta to raczej normalne o ile wydzielina nie zmienia koloru czy nie pachnie bardzo brzydko.

Nasilone uplawy to norma. Trzeba tylko obserwować, aby nie okazało się pod koniec ciąży, że to sączące się wody płodowe. Szczególnie jak mamy dodatni powiew w kierunku GBS.

Rena raczej wód się nie pomyli z niczym innym :slight_smile:

Ja dopiero jestem w ciąży, więc z własnego doświadczenia nie wiem, ale dzisiaj na edukacji przedporodowej położna mówiła, że nie zawsze jest to kałuża. Często one tak delikatnie “wyciekają” i zdarzają się przypadki, że kobiety uznają to jako zwykły śluz i chodzą tak nawet dobę, a czasami dłużej.

A jeśli kobieta nie rozpozna sączenia się wód płodowych ? Wtedy lekarz na usg to widzi ?