Niebanalne prezenty dla babci i dziadka

Co roku zarówno w żłobku jak i przedszkolu z okazji dnia babci i dziadka zawsze odbywały się przedstawienia, czesto z wielką pompą w domu kultury. Występowały dzieciaczki wraz z opiekunkami. Zawsze na ten dzien dziadkowie i babcie syna brali urlopy i przyjeżdżali do nas, najpierw na przedstawienie, potem zapraszaliśmy ich na obiad, ciasto, kawę i nie kupowaliśmy już dodatkowych prezentów. W tym roku pandemia trochę pokrzyżowała szyki, więc przedszkole niczego takiego nie organizuje, cała czwórka raczej w jednym terminie tu nie przyjedzie, więc musieliśmy z synem coś wymyślić i o to powstały dziś - dla dziadków własnoręcznie robione likiery kajmakowe, a dla babć "kulki mocy" :d czyli przekąski bakaliowe bez pieczenia, formowane w kuleczki i obtaczane w wiórkach, kakao i takie bez niczego. Zapakowane w pudełeczka nabyte w papierniczym i obwiązane wstążeczką. 

A wy co planujecie wraz z dziećmi podarować dziadkom? Czy kupujecie konkretne prezenty czy raczej robicie coś z dziećmi własnorecznie? 

My z dziadkami zobaczymy się dopiero w piątek lub sobotę, dlatego mamy jeszcze chwilę na ewentualne dopracowanie prezentów :)

W naszym przypadku jest to pierwszy dzień babci i dziadka. Zamowilismy kalendarze ze zdjęciami syna na każdy miesiąc inne zdjęcie i jedni i 2 dziadkowie są w nim tak zakochani ze napewno sie ucieszą majac zdjęcia caly rok na oku i na widoku. Przez to że poraz  pierwszy obchodzimy tę okazję sprawę z prezentem mamy ulatwioną bo jest duże pole manewru gorzej będzie za kilka lat aby wykombinować cos zeby się prezenty nie powtarzały. Prawda jest jednak taka że dziadków i tak najbardziej uszczesliwia życzenia i czas spędzony z wnukiem. Moim zdaniem prezenty i tak będą najcudowniejsze i takie od serca jak  on trochę podrosnie i sam bądź z naszą pomocą będzie coś umial narysowac itp.Wasze pomysły są  ssuper mysle ze nie trzeba nic zmieniać jedno co bym dodała to może jakieś kratki z życzeniami tak zeby im zostały na pamiatke bo likierek się wypije łakocie zje a taka kartka z życzeniami jednak zostaje na lata 

A jak jesteśmy przy temacie to możesz podzielić się przepisem na ten kajmakowy likier bo brzmi ciekawie .Na dzien babci i dziadka moze już nie ale na jakas inna okazję bylo by warto sprawić komuś taki pyszny upominek

Pina734 zerknij do regulaminu. na forum zabronione jest pisanie jednego posta pod drugim chyba że od napisania pierwszego upłynęło 48h. Możesz edytować swój komentarz i dodać wpis.

U nas prezenty to zwykle słodkości, jak syn był młodszy uczył się wierszyka na dzień babci i dziadka. Ważne jest żeby pamiętać o tym dniu, myślę że to daje najwięcej radości.

Ewe123 super pomysł z tym likierem, ale raczej skłaniałabym się ku innej okazji. Jakoś kłóci mi się to z przekonaniem żeby wnuki dawały w prezencie dziadkom alkohol. Słodkości za to bardzo fajny pomysł!

Bardzo fajny pomysł :) my zamówiliśmy dziadkowi ołówek z poziomica bo lubią msjsterkowac, a babci fotokubek :) 

Kalendarze ze zdjęciami też już u nas były w repertuarze :) kubki itd również, a szczerze mowiąc okazji jest tyle.... że mi ciągle brak pomysłów na prezenty stad też staramy się zrobić coś sami, zeby nie było że babcia dostanie 3 kubi od 3 wnucząt :D 

Likier robiłam w lidlomixie z przepisu z cookidoo: 

300 g masy kajmakowej (użyłam takiej w puszce z biedronki, tyle że dałam jej więcej)

• 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu (tu też zwiększyłam ilość smietany o 100 g)
  • 120 g espresso, zaparzonego (tu również dałam ponad 200 g espresso)
  • 350 g wódki (tu akurat zmniejszyłam ilość, bo dziadkowie alkohol jedynie okazjonalnie piją i to też nie mocny, więc taki słabiutki robiliśmy, aby aby)
  • Mase kajmakową, kawę i śmietankę podgrzewałam i mieszałam w temp 70C przez ok 5 minut, potem dodałam alkohol, juz bez podgrzewania, wymieszałam. Gotowe przelałam do butelek ozdobnych zatykanych korkiem (do kupienia w pepco, kiku etc.) i do lodówki :)

@Meg - to jesli nie uznajesz to może syrop cytrynowo imbirowy będzie dobrym pomysłem ? :) my obdarowywaliśmy tym rodzinę na święta, zdrowy, pyszny, na aktualną porę roku idealny, a przelany w ładne buteleczki prezentuje się pięknie :)

Synek zrobił laurki w przedszkolu dokupiłam kawę i czekoladki i myślę że wystarczy :) W tamtym roku było przedstawienie w przedszkolu i było pięknie dokupiłam storczyki kwitną do tej pory ;) 

Też nie lubię jak dzieci wręczają alkohol więc nigdy nic takiego nie robimy 

Kulki mocy to mój mąż bardzo często robi bo je uwielbia a ten likier chętnie przy najbliższej okazji wypróbuję.

U nas w tym roku poszłam trochę w praktyczny prezent bo dziadkowie od jakiegoś czasu wspominali o takim krzesło-fotelu, nawet oglądali ale widziałam, że nie udało im się nic konkretnego wybrać, więc szybko ich ubiegłam i zamówiłam im wg mojego trochę uznania. Nie chciałam aby przez przypadek kupili po mnie, więc tylko jak kurier przyszedł w wtorek to go dostali od razu we wtorek, więc ciut wcześniej ale ich radość była bezcenna, więc trafione w 100%.

Dzisiaj będą jedynie kwiatki - preferuje w doniczce, więc kupiłam 3 hiacynty i ładnie przyozdobiłam, do tego jest laurka zrobione przez córeczkę i w przedszkolu z okazji dnia Babci i Dziadka robiła pracę. Wierszyk nauczony i piosenka w przedszkolu, więc powie i zaśpiewa. Pani z przedszkola podesłała nam podkład muzyczny i wczoraj wieczorem jeszcze ćwiczyłyśmy, więc mam nadzieje, że fajnie to wyjdzie.

likier krowkowy magi moim zdaniem najlepszy 

Raczej jakieś czekoladki i kubek, ręcznik teraz są takie fajne z nadrukami 

Poduszki personalizowane są też fajne 

Ja zamawiałam miody smakowe:) Pyszne i powiedzmy ze "zdrowe". Polecam Pasieka Rodziny Sadowskich.

a u nas dodatkowo okazało się, że dzieci w przedszkolu będą składać życzenia dziadkom przez fb - będzie nagrany filmik z ich występem i udostępniony na stronce przedszkola, także dziadkowie dostaną jeszcze link do filmu :) 

Kosiaszka lubię ich miody ale jeszcze lepsze są z Apimanii :) 

Figa chętnie skorzystam z rekomendacji :) Pyszna jest nowość u Sadowskich - Kakao i orzech laskowy :) polecam smakuje jak zdrowa nutella

Jeszcze rok temu zawozilam babcie na występ moich przedszkolaków. W tym roku tylko online. Tylko czy starsze osoby to tak bardzo ucieszy?

naszych dziadków filmik z występu ucieszył bardzo :) oprócz piosenek i życzeń, dzieci odpowiadały na pytania odnośnie swoich dziadków, relacji z nimi i wgl. pięknie im to wyszło, az sama byłam wzruszona, no i od razu jest pamiątka dla dziadków, bo filmik zostaje, w każdejc chwili mogą go sobie odtworzyć, dodatkowo były piękne zdjęcia. Takze ja osobiście jestem zachwycona tą formą :)

Ewe przedszkolanki miały super pomysł, lubię takie filmy od serca. Pozytywne wyciskacze łez :)) 

Ja dodatkowo zrobiłam zdjęcia córeczki z serduszkami na patyczkach a na nich życzenia i wysłaliśmy do babć i dziadków

Trzeba dobrze wcześniej słuchać czego potrzebują