Obcinanie paznokci niezależnie od wieku dziecka, to nie lada wyczyn dla każdej mamy. Podpowiadamy w jaki sposób to robić i jak często obcinać paznokcie.
my używamy takich właśnie nożyczek z zaokrąglonymi końcami:)ale czasem ciężko jest obciąć…
My też mamy te zaokrąglone nożyczki,ale moja niunia mimo,że ma 11 miesięcy i jest ruchliwa to nie robi problemu przy obcinaniu paznokci ![]()
ja z mala problemu zobcinaniem pazurkow niemam siada i obcinam a uzywam do tego obcinaczek a robie to dosyc czesto bo malej pazurki strasznie szybko rosna
Ja obcinam zawsze małej na śpiocha, nożyczkami takimi z zaokrąglonymi końcami, tak normalnie nie da sobie obciąć, ale tylko u rąk. U nóg obcinam jej normalnie, kładę na przewijaku i daję jej coś do zabawy i ładnie daje obciąc
jak była malutka to na spaniu fajnie było obcinać ale teraz nie da się już…
Nożyczki nożyczkom nie równe… Podobno najlepsze są te z Baby Ono
no najbezpieczniej jest chyba obcinać przy spaniu…
nie wiem ale wydaje mi się,że nożyczki dla dzieci wszystkie podobne są…![]()
Mili, to chyba chodzi o jakąś krzywiznę ostrza… Ale nie wiem dokładnie - miałam tylko podpowiedź, żeby akurat kupować te własine
u nas nigdy nie było problemu z obcinaniem paznokci, mały to uwielbia ale czasem sie niecierpliwi przy ostatnich paluszkach. Niestety ostatnio chyba zbyt szybko obcianałam czy coś bo mały i tak sie podrapał więc nie róno pewnie:(
u nas jest troszkę problem z obcinaniem, szczególnie u nóżek gdyż są tak jakby bardzo wrośnięte, i maluszek płacze, ale trzeba niestety na siłę obcinać bo potem jak urosną to jest dopiero problem.
dziewczyny a dla waszych maluszków paznokcie się rozdwajały?
Mojej się rozdwajają trochę. najlepiej smarować witaminka A plus D. Można tez kupić krem linomag on ma własnie A i D. Natłuszcza i wzmacnia. Stosuję go np.jak ma jakies lekkie uczulenie. Na paznokcie dowiedziałam się ostatnio. Po 2 tygodniach widze lekką poprawę.
A tymi cążkami próbowałyście?
ja cążek nie używam bo wydają mi się zbyt ostre…mam specjalne nozyczki dla dzieci, a przy stópkach tez jest problem bo małemu wrastają w paluszki paznokcie ale tylko przy drugim paluszku i ciężko je obciąć:(
ja też nie próbowałam cążkami jeszcze,nożyczkami cały czas obcinam:)
niestey u nóg często paznokcie wrastają :/, ja chyba będę używać obcinaczek, bo sama je wolę ![]()
nie wiem ale mnie się wydaje,że żle na początku takimi obcinaczkami…
ja się boję, że nożyczkami zrobię za mocno ![]()