No zmotywowalas mnie , jutro zainstaluje
ja kiedys w akcion kupilam takie gniazdko ,ktore pokazywalo zuzycie pradu . Uzywalam tego do doswietlania roslin z ciekawosci , ile kasy na to idzie . Moglam tez zdalnie wlaczyc i wylaczyc to swiatlo . Jakos niedawno sie popsulo /nie chcialo sie laczyc i juz drugiego nie kupilam, bo w sumie o tym zapomnialam .
Takie bajery też mam, mój tata elektryk ma bzika na punkcie zużycia prądu i mi zakładał w domu jak stwierdził że za dużo zużywamy miesięczne i coś musi ciągnąć
Teraz mi się to udzielilo ![]()
Ja mam pralkę z LG i jak skończy prać to “leci” z niej krótka, całkiem miła muzyczka i nie za głośno
nie ma tego charakterystycznego przeszywającego pipania ![]()
Ale zazdroszcze taty elektryka !
Teraz tacy w rodzinie na wage zlota , tak samo jak hydraulicy . Kiedys rura nam pekla , nie znam sie ale w kazdym razie woda sie lała , dzwonimy do hudraulika a on ze luz moze przyjsc za tydzien . Mowie do niego panie ale co ja mam zrobic , woda musi byz zakrecona zeby sie nie lało a tydzien bez wody to przeciez nie realne . W koncu kolega miala znajomego ktory przyszedl nam to zrobic
inaczej kolejka
Zdecydowanie takie umiejętności są na wagę złota. Ja nie wiem czy jest jakaś rzecz w domu której tata by nie ogarnął, bo to prawdziwy majster:sweat_smile: Córka jak się jej zepsuje zabawka to mówi od razu że dziadek “Plopek” naprawi i co oczywiście dziadek rozkręci mikrofon za 10 zł zlutuje kabelki i działa dalej ![]()
No skarb , po prostu skarb . Moj maz tez lubi majsterkowac ALE jak odkręci 1 śrubkę to ja juz wiem , ze musze jechac kupic nowe ![]()
Ja bym odrazu wymieniła taką zmywarkę
my czasami włączamy zmywarkę tuż przed wyjazdem do moich rodziców na weekend, nie wyobrażam sobie jak by mi miała brzęczeć do czasu przyjazdu do domu. Sąsiedzi skargę by na nas złożyli chyba ![]()
Ale ona super myła, nawet jak się zaschnięty talerz włożyło to domyla. Ale przestała to ma za swoje. Ale nam przywieźli nowa to mieli zabrać starą i trzeba ją było wynieść przed dom. I mąż tam ledwo idzie z tą zmywarką i podszedł ten pan od dostawy, i złapał po bokach jakby nic nie ważyła i włożył na ciężarówkę ![]()
Mój ojciec jest elektrykiem ale jak patrzę co on wyprawia z kablami podłączeniem itp w domu rodzinnym to w życiu bym go na przeróbki do własnego domu nie wpuściła ![]()
Haha pan chyba przyzwyczajony do podnoszenia takich ciężarów że podniósł tą zmywarkę jak pudełko
to musiało śmiesznie wyglądać i mina twojego męża musiała być bezwzględna ![]()
Mój teściu jest elektrykiem i mam takie samo zdanie
Tam się takie cuda dzieją jak on coś naprawia, że ja nie wiem jak to funkcjonuje!
Hahaha to moj dziadek taki byl , on tez nie widzial problemow i robil na dzialce kontakt zewnetrzny , ale nie taki kupiony do montazu zewnetrznego , tylko taki zwykly przedluzacz a nad przedluzaczem montowal opakowanie po lekach (taki plastik ) a caly trn przedluzacz byl zlaczony z 3 roznych kabli i tasmy izolacyjnej
potrzeba matka wynalazkow . Tez “łatał” w ten sposob u nich w mieszkaniu wiec tam to strach sie bac bylo ![]()
Moi teściowie, niech żyją jak najdłużej, teściowa krawcowa więc wszelkie przeróbki ubrań czy zasłon mam od ręki, a teściu złota rączka realizuje moje wizje, super odnajduje się w drewnie, jak trzeba to coś uspawa albo wytnie, auto naprawi, płytki płoży, kran wymieni. Umiejętności na wymarciu. Za moich czasów w szkole bardzo wyśmiewano ludzi z zawodówki, nawet nauczyciele do tych słabszych mówili, że się tylko na zawde nadają, a teraz popatrzcie coraz mniej jest dobrych specjalistów, ile trzeba czekać na fachowca, a ile się płaci, co drugi taki “z zawdy” ma teraz firmę i pięknie się odnalazł w życiu zawodowym.
Teraz to wymyślają za moich czasów tak się robiło i działało ![]()
Oj to prawda , lepiej sie wychodzi po zawodowce , fryzjerzy , mechanicy , hydraulicy no kirde zlote zawody … a po studiach ludzie nie moga czesto znalesc pracy w zawodzie (wiem , ze to tez zalezy od kierunku )
Moja mama tez jest byla krawcowa , tez bardzo doceniam kazde skrocenie spodni , wymiane zamka czy doszycia koronki wedlug “widzimisie” ![]()
Caly czas krece mame zeby mnie nauczyla szyc , chociaz tak po lebkach , za to babcie zeby mi pokazała jak sie robi na drutach
mam takie ciche marzenie wydziergac sobie kiedys jakis kocyk czy cos ![]()
Zaraz na siłownię poszedł haha
@mamapo30 @Mika1 a ja myślałam że mój mąż oszukuje, że jest z wykształcenia elektrykiem
bo czasami nie wiem czy on wie co robi. U Was też mówią: elektryka prąd nie tyka?
Oczywiście że tak mówią
ja się nie dziwię że są zwarcia instalacji elektrycznej jak patrze co mój ojciec za cyrk zrobił
Mój tata tak mówi jest z wykształcenia elektronikiem. Tak się trafiło że tesc ten sam fachowiec
ale powiem szczerze to ile kabli nam przeciął i zwarć zrobił nie mówiąc o tym że prawie się zabił jak go prąd u nas kopnął bo obrączki nie zdjąć i korków nie wyłączył …
Że ja podziękuję za jego usługi. Zostanę przy tacie ![]()
Mój mąż był około 2 tyg a później złamał palec i był jeszcze 2 miesiące ale niestety z ręką w gipsie nie wiele mógł pomóc przy dziecku hahahaha
@daga1271 jednak elekrtyka prad tyla z tego co mowi @Mama.Wiki
cale szczescie , ze nic sie nie stalo .