Objawy w połogu

Myślę, ze z tym pytaniem naulepiej zwrocic sie do ginekologa :slightly_smiling_face: i tez trzeba pamiętać, ze cialo kazdej z Nas jest inne. W roznym tempie sie regeneruje itp. Także na pewno wiele czynnikow tutaj bedzie wplywalo

Ja się na pewno tego zapytam przy kolejnej wizycie

1 polubienie

Będąc na wizycie popołogowej u ginekologa pani doktor powiedziała, że tak naprawdę od razu mogę zachodzić w ciążę :sweat_smile: W sensie po porodzie naturalnym się szybciej dochodzi do siebie niż po cc, bo tam dobrze jest przynajmniej rok odczekać. Ale nie wyobrażam sobie, żeby od razu mieć drugie :see_no_evil:

Mi mój ginekolog powiedział, że wszystko wygląda super, ale żeby chociaż pół roku odczekać. To ogromny wysiłek dla organizmu. Macica może doszła do siebie, ale zmiany hormonalne i inne potrzebują naprawdę sporo czasu, żeby wrócić na właściwie tory

1 polubienie

ooo jak będziesz wiedziała daj znać ja mam mieć prawdopodobnie druga tez cesarkę , i jestem ciekawa czy to prawda ale nic takiego nigdy nie słyszałam

1 polubienie

myślę ze te min 2,5 roku odczekać było by ok

1 polubienie

Lepiej dać sobie ten czas na pełną regenerację, niż potem żałować, że się za szybko zdecydowało.

1 polubienie

Taki czas pozwala organizmowi naprawdę się zregenerować i psychicznie też można spokojnie poukładać wszystko na nowo. A i dla dziecka łatwiej, jak mama jest wypoczęta i ma więcej siły.

Dokładnie, lepiej jest troszkę później, a chociaż odchodzi trochę zmartwień z tym związanych. Organizm może być mimo wszystko osłabiony po porodzie przez długi czas

1 polubienie

No lepiej dać sobie trochę luzu niż się niepotrzebnie stresować.

1 polubienie

Nie wyobrażam sobie mieć tak szybko kolejnego dziecka teraz nie mogę dźwigać bałabym się tak szybko

Ja z jednej strony chciałabym, bo jednak dwójka odchowana za jednym razem i spokój, a z drugiej strony jednak wolę troszkę dać organizmowi odpocząć. Mimo wszystko przy niemowlaku często dochodzi stres, nieprzespane noce, zmęczenie, a która mama po porodzie bada np krew, mocz, hormony itp. Większość idzie na usg do ginekologa i na tym kończy się badanie, dopóki coś się nie wydarzy lub zaniepokoi.

Fajnie mieć dzieci blisko siebie wiekiem, ale organizm naprawdę potrzebuje chwili wytchnienia. Po ciąży i porodzie dobrze jest zadbać o siebie kompleksowo, nie tylko kontrola u ginekologa, ale właśnie też badania ogólne, sprawdzenie poziomu żelaza, witamin, hormonów. To wszystko ma wpływ na samopoczucie, a zmęczona, osłabiona mama to większe ryzyko wypalenia. Dobrze dać sobie trochę czasu :yellow_heart:

1 polubienie

Z tego co wiem, to można mieć więcej cesarek. Wszystko zależy od stanu blizny itd. Są lekarze, którzy dają zielone światło na kolejną ciążę mimo przebytych kilku cesarek. Jednak ryzyko powikłań, np. pęknięcia macicy wzrasta z każdym kolejnym cc i dobrze mieć to na uwadze.

Ja niedlugo ide na wizyte popołogowa i właśnie zastanawiałam się czy nie poprosić mojego ginekologa o listę badań, które watro by było zrobić. Bo jestem tak zmęczona ostatnio i nie wiem czy to zwykłe przemęczenie, czy coś nie tak dzieje się w organizmie.

1 polubienie

No też mi się wydaje że to nie potwierdzone info i raczej można więcej

Ciąża i poród to ogromny wysiłek fizyczny i emocjonalny, a organizm kobiety potrzebuje realnego czasu na regenerację nie tylko z zewnątrz, ale też od środka

1 polubienie

zadbana mama to silniejsza mama. Odpoczynek to nie luksus, to potrzeba.

2 polubienia

Warto poprosic o skierowanie. Ja po ciazy dalej mialam mega anemię i nadcianienie wiec akurat do rodzonnego chodzilam i co lare tygodni seria badan zeby sprawdzic czy jest lepiej.

Ja jestem chwilę przed porodem. To trzeci poród i szczerze obawiam sie połogu. Do lekarza warto udać się na konsultację po porodzie. No i to prawda… odpoczynek, niech kazda mama zrobi to dla siebie i dzieci, tyle ile tylko jest w stanie. Regeneracja w tym okresie jest bardzo wazna.