Odciąganie pokarmu

ja myślę, że dobrze mieć jakiś laktator, chociaż taki ręczny, bo może się przydać w przypadku nawału, nie tylko po to żeby później podawać mleko dziecku, bo wiadomo że wygodniej jest od razu z piersi.

ja uzywalam do odciagania elektrycznego laktatora bo recznym nie dawalam rady

przydal mi sie laktator, ale czasem nie musialam go uzywac bo mleko sikało :-)))))

ja na początku odciągałam ręcznym ale jak się okazało że muszę to robić cały czas to kupiliśmy elektryczny; czasowo prawie to samo wychodzi ale ręce nie bolą :slight_smile: i tak już trzeci miesiąc cały czas odciągam mleko

Laktator jest super, bardzo mi się przydał w czasie nawału i potem, przy zapaleniu

Moim zdaniem na zapas nie ma co kupować laktatora,mi na początku w ogóle nie był potrzebny. Owszem miałam trochę więcej pokarmu niż potrzeba,ale to tylko parę dni,później się unormowało. Teraz używam laktatora,mąż mi kupił ręczny Canpola,polecam :), ponieważ co dwa tyg. mam studia,mogłabym juz dawać Julkowi(5miesięcy) zupki,ale chcę jak najdłużej karmić piersią,zwłaszcza,że w te weekendy nie ma mnie w domu 12godzin,więc mleko jak najbardziej sie przyda :0

ja laktator kupiłam jak córka wróciła do szpitala (żółtaczka) bo tylko ją karmiłam jak byłam w szpitalu a resztę niestety musiałam ociągnąć

Nie wyobrażam sobie odciągania ręką, zakupię laktator ręczny, jeśli się nie sprawdzi wypożyczę elektryczny

ja odciagalam reka i laktatorem …

Ja kiedyś próbowałam odciągnąć pokarm ręcznie. Efekt byl marny. Ręczny laktator też słabo się u mnie sprawdził.

mi idzie dobrze i ręka i laktatorem ręcznym z canpolu, chociaz czasem to boli strasznie laktatorem

Ja próbowałam a początku odciągać ręcznym laktatorem i efekt był marny. Może mało pokarmu jeszcze wtedy miałam.

Ja recznie nie umialam. Laktatorem owszem, bez bólu i problemu.

powiedzcie mi czy długo wam zajęło zanim doszłyście do wprawy z laktatorem ręcznym?

ja miałam laktator ręczny ale nie przydał mi się za długo bo i tak szybko zniknął mi pokarm

Ja laktatora też raczej nie potrzebowałam, sam masaż pod ciepłym prysznicem wystarczył.

mi laktator sie przydal w pierwszych 2 tygodniach po porodzie

ja miałam w szpitalu elektryczny super sprawa.

na poczatku miałam z tym problem ale potem odciaganie nie stanowiło już problemu

a ja mialam reczny i nie narzekam na niego