Osobiście sudocremu nie polecam. U mnie sprawdza się bepanthen. Teraz w ten upał to nie problem żeby dziecko odparzeń dostało.
Bepanthen na pewno lepszy, sudocream jak już problem. Przynajmniej to teoria. W upał to trzeba wietrzyć, sama bym się z chęcią tak powietrzyła
Ja od małego synkowi wietrzę pupę i zimą i teraz. Na przewijak kładę pieluszkę flanelową, by mu ciepło było i tak kilka- kilkanaście minut sobie z gołą pupką leży i fikał nóżkami. Tak profilaktycznie, żeby nie było odparzeń, ale jest to też dobry sposób, by się ich pozbyć.
My własnie walczymy z odparzeniami Kapiele w krochmalu, sama maka ziemniaczana do zasypania, duuuuzo bepanthenu
i 1x dziennie clotrametazolin
Natomiast kiedys maly dostal takich odparzen ze az rany się sączyly to niestety musial dosatc antybiotych w masci.
M walczyliśmy też z odparzeniami. Najpierw mieliśmy linomag, potem Alantan Plus i ten akurat ładnie oczyszczał tyłeczek. Potem jak pojawiła się delikatna infekcja grzybicza pomógł clotrimazol. Ale cuda jednak na odparzenia zdziałał Bepanthen.
Moja pupcie caly czas ma super i nie pojawiają się odparzenia pieluszkowe… ale pojawiają się cZasem pod pachą i pod szyją wtedy smaruje sudokremem i na następny dzień nie ma po tym śladu.
Próbowałam na odparzenia puder z widłaka, sudocrem, Nivea na odparzenia i nic. A jak zaczęłam zasypywać mąka ziemniaczaną to nie dość że szybko zagoilam odparzenia to i już od tamtej pory nie mamy. A powiem że moją cureczka ma dużo faudek. I czasami lekarze zaskoczeni byli że mimo takich upałów zero odparzeń
Odparzenia pieluszkowe naprawdę mocno uprzykrzają życie i są też bolesne dla dzieci, więc warto postarać się o to, aby jak najszybciej je wyleczyć. U nas sprawdził się krem Octenicare. Do tej pory mam go w swojej apteczce i stosuję na zadrapania i otarcia.
Clotrimazolum Hasco maść też dobrze działa na odparzenia pieluszkowe. Szybko można się z nim pozbyć tego
Zinadermin też się dobrze sprawdza.
Synek raz miał mocniejsze odparzenie, to wtedy lekarka dała nam receptę na maść robioną. Bardzo szybko przyniosła mu ulgę.
My też raz mieliśmy maść robiona na zamówienie
Sudocrem raczej stosuje się żeby zapobiec odparzenia lub stosuje się gdy są niewielkie a jak JUŻ są to sskonsultuj się z położną co jest najlepsze
U synka zdarzyły się 3 może 4 razy odparzenia ale mu pomagało alantan i bepanthen i oczywiście duzo wietrzenia
Nam zawsze pomaga bepanthen
Ja kupiłam bephanten na początek :)
Anulka i dobrze, wzięłaś ten Bepanthen Baby Masc Ochronna? Bo są różne rodzaje ;)
u nas gdy widzieliśmy ze coś zaczyna się dziać to od razu stosowaliśmy sudocrem i na szczęście zawsze wszystko szybko wracało do normy, bepanthen też mieliśmy, ale to tez raczej doraźnie użytkowany, na codzien używaliśmy linomagu
Bepanthen jest super bo cynku nie ma. Ja stosowałam zamiennie z linomagiem - starą maścią w zielonej tubce. Oba te preparaty stosuje z powodzeniem też do buzi dziecka.
Z ziajki polecam kremy na odparzenia