Odparzenia u 2.5 latka

Dziewczyny macie jakieś pomysły?
Mój 2.5 latek ma odparzenia na pupce (lekkie zaczerwienienie i krostki białe) już od jakiegoś miesiąca. Nie podaję mu jabłek i bananów, słodyczy je naprawdę mało. Cały dzień chodzi w majtusiach bo wszystko robi już na nocnik. Majtusie bawełniane. Na noc pampers ale zazwyczaj suchy rano. Pupę po kupie przemywam wodą. Posmaruje thormentiale baby to schodzi a na następny dzień to samo, nie bardzo uśmiecha mi się smarować codziennie. Macie jakieś pomysły? Zastanawiałam się nad podaniem probiotyku ale w sumie nie wiem czy to dobry pomysł. Co sądzicie?

A może to jakaś reakcja alergiczna np chusteczki, płyn lub proszek. U nas przy odparzeniach bardzo pomagało smarowanie maścią linomag tą zieloną zawsze ją mam w zapasie :grin:

Rozumiem frustrację bo same walczyłyśmy z podobnym problemem. Nam lekarka zaleciła na noc grubą warstwę maści barierowej z tlenkiem cynku (ja miałam linomag) i mocne osuszanie pupy suchym ręcznikiem i wręcz wietrzenie jeśli to możliwe.
Majtusie córki zaczęłam prać w szarym mydle - okazało się, że w naszym przypadku to było uczulenie na proszek i wyszło tylko na pupie :woman_shrugging:

Też bym zrobiła testy alergiczne ze środkami do prania, pupa to jednak delikatna i ciepła strefa więc często uczulenie może wyjść właśnie tam.

Jakich środków do prania używasz ?

A jestes pewna ze to odparzenie a nie jakis rodzaj alergii? Moja mloda miala pokrzywke i biale krostki smarowalam linomagiem, ale jak sie wygoilo ponownie sie pojawialy. W koncu poszlam z nia do dermatologa dzieciecego i dostala na to masci jedna byla ze sterydem. Cala kuracja trwala 3tygodnie ale od tego czasu te skorne problemy zniknely.

U nas była podobna sytuacja z wysypką w miejscu pieluszki i przeszło po rezygnacji z nocnej pieluchy, córka sama nie chciała i płakała że jej niewygodnie jak chciałam jej założyć na noc. Używacie ciągle tej samej firmy pieluch? U nas wysypka była przy pantsach pampers active i faktycznie były dla nas nowością

W zasadzie mam różne kapsułki do prania i płyny, nic się nie dzieje ani na brzuchu ani nigdzie
@Hedwiga raczej tak bo pojawia się to tylko przy odbycie, czasem mały mówi że go tam swędzi. U nas linomag nie pomaga niestety. Od początku nie było po nim żadnego efektu. A raczej na alergię mi to nie wygląda bo jak posmaruje wieczorem thormentiale baby to na rano znika prawie całkowicie ale no nie mogę tym ciągle smarować
@Mamaprzygod właśnie nie bo zmieniłam ostatnio na te rascals I mamy też te pantsy na noc i w zasadzie których bym nie użyła to jest to samo.
@Skylark tak osuszam ręcznikiem i staram się żeby wieczorem pochodził z gołą pupka albo w luźnych krótkich spodenkach. Muszę spróbować w szarym mydle uprać. Niby używam różnych kapsułek nie mam jakoś ulubionych i nic nigdzie nie wychodzi więc nie myślałam że przez to ale nie zaszkodzi sprawdzić. Tylko dziwne jest to że to tylko przy odbycie się pojawia no jak typowe odparzenia

A nie na idące 5 może ma kwasniejsze kupy ? Chyba ze mu już wyszly :slight_smile:

A jakbys dała do badania ogólnego próbkę kału? Bądź na owsiki 3 próbki? Zaczerwieniona pupka i że go swędzi to od razu mi się z tym też skojarzyła z owsikami .

3 polubienia

A widzisz faktycznie góra wyszła dół jeszcze nie ale się przebijają. No wlasyw przyszłym tygodniu mama będzie u lekarza to ma od razu wziąć skierowanie na kał dla małego żeby sprawdzić czy nic nie ma bo jednak pies jest w domu odrobaczany ale jednak

1 polubienie

Może lepiej jak pediatra na to spojrzy? Może to jest jakieś zakażenie grzybicze na które maści wysuszające jak tormentile nie pomogą a jedyne podsuszą zmianę na chwilę

A może mały się trochę przegrzewa? Skoro śpi w pampersie, to jeśli w nocy jest mu za ciepło, odparzenia mogą wyjść na pupie.
Sprawdź też ewentualnie płyny/proszki, mógł nabyć alergię.
No i tak jak już napisała @MamaSloneczka moze to na ząbki ? :sweat_smile::smiling_face:

Eee dupencję wietrzy pisala nam :wink:
Od moczu też w sumie może być odparzenia. Corka po nocy ma caluśki pampers i jest w nim kilo siusków a odparzenia czasem się pojawiały jak kupy nie chciała od razu przebrać bo twierdziła ze nie ma kupy a capiło na pół domu :sweat_smile::sweat_smile::sweat_smile:

A może lepiej idź do lekarza się zapytać ? Może to coś poważniejszego i będzie potrzebny jakiś krem

1 polubienie

A po kupię smarujesz czymś? U nas niestety dalej pampersy, ale dosłownie po chwili zmieniamy i też często ta skóra jest czerwona. Ale Bepanthen ładnie goi i zabezpiecza.

Po kupie nie smaruje bo on robi kupę na nocnik. Wycieram dupkę chusteczką namoczoną w wodzie i teraz osuszam jeszcze papierem. Więc pupa jest czysta poza tym no te kupy już są takie wiecie zbite więc ta pupa nie jest cała ubrudzona.
@Mamamiski właśnie to chyba będzie to bo mały zawsze na zęby miał kupy kwaśne i większe odparzenia. Na górze zęby już wyszły ale na dole te dziąsła są tak napięte że zaraz pewnie wyskoczą i dolne do tego tak od tygodnia ma mniejszy apetyt więc pewnie to zęby

U nas ostatnio córeczka miała okropne odparzenia na pupie ,biegunka itp,nie pomógł bepanthen ani sudokrem ,przypomniałam sobie że pediatra kiedyś polecił mi Tormentile baby ,jest troszkę brudzący ale bardzo pomaga ,odparzenia się zagoiły po kilku dniach ,oczywiście najpierw trzeba dokładnie oczyścić skórę na pupie przed posmarowaniem

Właśnie nim smaruję dla mnie najlepszy

U nas czasami się takie coś ponawiało i po linomagu schodzilo, ale u Was nie działa. Może faktycznie warto zasięgnąć porady lekarza może zleci jakieś badania czy skieruje do dermatologa?

Mi Tormentile zalecili jak synek leżał w szpitalu z powodu zapalenia płuc ,wtedy też miał odparzenia bo też się dołączyła biegunka i od tego czasu na mocne odparzenia tylko to stosuje

A moze sproboj babcinych sposobow?
Kapiel w krochmalu albo namoczenie pupki w nadmanganianie potasu(nie wiem czy dobrze to odmienilam :)) jedno i drugie pomaga na odparzenia

1 polubienie