Jakie macie sposoby na obtarcie pach u niemowląt? Dziś po nocy pojawiło się na jednej paszce takie zaognienie i nie bardzo wiem co z tym zrobić, na chwilę obecną zasypałam kartoflanką.
Nigdy wczesniej nie było problemów skórnych ![]()
Najważniejsze to utrzymanie skóry suchej dlatego wietrzenie najlepiej jakieś luźne ubranka z dobrego materiału a w domu koszulki na ramiączkach jeżeli jest taka możliwość. Przy wycieraniu dziecka po kąpieli osuszać poprzez dotykanie a nie pocieranie aby tego nie podrażniać i używać kremów łagodzących np. bambino krem ochronny z tlenkiem cynku. Jeżeli nie będziesz widziała poprawy udać się do lekarza
a i zapomniałam wspomnieć że takie zasypki raczej nie są wskazane na ten problem lepiej udać się do apteki po delikatme kremy można wytłumaczyć w aptece co się dzieję i myślę że coś doradzi bo takie zasypki pochłaniają nadmiar wilgoci ale nie tworzą bariery ochronnej
Jak karmisz piersią to mlekiem swoim posmaruj. Przemyj przegotowaną wodą i mleczko a jak nie karmisz piersią to kremem na odparzenia. jako kolwiek masz a jak nie używasz to idź do apteki po choćby po alantan chociaż ja polecam thormentiale baby. Możesz zasypać kartoflana ale profilaktycznie jak już wam to zejdzie. Codziennie rano i wieczorem kartoflanka żeby problem nie powracał @Justyna_2003 ma rację że zasypki tylko pochłaniają nadmiar wody więc do profilaktyki jak najbardziej ale jak już jest problem to trzeba maścią lub mlekiem
Albo Bepanthenem zwykłym albo Linoeparol, u nas na pupie działal cuda
A ile maluch ma?
U nas na obtarcia (co praeda mniejsze i to zaraz po porodzie bylo) pomagalo czeste wietrzenie, delikatne mycie woda i smarowanie kremem na odparzenia (np. sudocrem albo linomag). Kartoflanka tez moze pomoc, ale wazne zeby skora byla sucha i miala dostep do powietrza. Jak sie pogorszy albo pojawia sie ranki, to najlepiej pokazac pediatrze ![]()
Hmm ostatnio na fb wyświetlił mi sie post jak mama anonimowo tez kilka fot wrzuciła i ją to zmartwiło.
Ukąp dziecinkę , dobrze osuszaǰ faldki skórne po kapieli
U nas linomag zielony działał cuda zawsze i też zasypywał profilaktycznie mąka ziemniaczana.
My jeszcze stosowaliśmy kąpiel w krochmalu
U nas na takie odparzenie pomagal tormentile baby. Tylko stosujemy go krotko. Jak juz skora zaczyna lepiej wygladac to bepanthen lub linomag bez tlenku cynku. Wazne jest osuszanie i wietrzenie. Na noc mozesz posmarowac wlasnie tormentile
Dobre osuszenie wietrzenie i ja stosowałam linomag zielony gdy tylko się coś pojawiało albo bambino z tlenkiem cynku
Ooo akurat thormentiale mam w domu
Pół roku, nie dość że pierwszy raz coś takiego to jeszcze tak rozległe
A sudokrem? Totalnie nie mam doświadczenia w tym temacie
Podpisuje się pod dobrym osuszaniem (nawet ręcznikiem papierowym) i zielonym linomagiem - ta maść sprawdza sie u nas na wszystko!
Jeszcze w domu mam taki sztyft Ballerinna na otarcia - u mnie działa cuda na uda ale nie próbowałam u maluszka. Wg informacji, można go stosować od 1 dnia życia
zgadzam się, u nas zielony linomag również pomaga w sytuacjach bez wyjścia, kiedy nie pomagają inne bepantheny itd…
Od jednej z pielęgniarek, która opiekuje się moją babcią usłyszałam, żeby nie stosować sudocremu na tak mocne odparzenia. Ale była to jedna opinia i przyznam, że też nie szukałam informacji na ten temat
Sudokrem też będzie okej, ja lubię linomag za prosty skald i takie fajne natłuszczenie. U męża w pracy smarują odparzenia i odleżyny pacjentom sudokremem
U nas było tak na szyi. Położna kazała często przemywać to miejsce i wycierać do sucha. Niczym nie smarowałam, bo później też trzeba ta maść/krem stamtąd dokładnie zmyć, a jednak nie chciałam tego miejsca mocno pocierać. Zeszło samo po 2/3 dniach. Czasami też delikatnie namoczyłam solą fizjologiczną na gazie jałowej