Organizacja przestrzeni

Kochana, wiem co czujesz. Mamy to samo, zabawki wszędzie się walają. Pokój 4-latki, ledwo po remoncie. Myślałam że mam wszystko pod kontrolą, myślałam że wszystko dobrze zorganizowałam. Oczywiście wyszło jak wyszło, bajzel niesamowity. Najlepszym wyjściem są pojemniki i wszystko do nich upychać. :rofl: Dołączę zdjęcie regału na którym trzeba codziennie sprzątać, bo Cynka uważa że czyta się 30 książeczek na raz :woozy_face:🫶🏼

1 polubienie

Na gry edukacyjne podsunę pomysł z plastikowymi pojemnikami z action, i wtedy każdą grę oddzielnie trzymasz w pojemniczku ewentualnie wyciąć z kartoniku co się w tym pojemniku znajduje albo wydrukować i przykleić. A jeżeli chodzi o puzzle to ja na shein kupiłam takie woreczki (dołączę zdjęcie). W których te puzzle mam sprawnie zorganizowane. I też wycinam z kartonu obrazek i każdy taki woreczek na jedne puzzle. :smiley:

2 polubienia

E no tu jest całkiem poukładane :crazy_face: u nas się sprawdzają pudełka i milion woreczków strunowych. Ale do zamykanej szafki wkładam jak leci

@Hedwiga a jakbyś na dole zrobiła wysuwana szufladę by pochować te zabawki a na tej szufladzie półkę i jakieś tapicerowane panele żeby faktycznie mogła sobie tam siedzieć?

1 polubienie

Sa tez takie laweczki, pufy otwierane i tam mozna powrzucac zabawki i zawsze ktos sobie siadzie :wink:

To jest świetne rozwiązanie :slight_smile: moja córka ma właśnie taką ławeczkę. Miła , mięciutka , ładna dekoracja i praktyczna bo mieszczą się tam nawet dwie osoby jak siedzą ‚nie jak się schowaja :joy:waga do 150 kg . Płaciliśmy za nią 100 zł w JYSK . U nas oczywiście nie pomaga przy zachowaniu porządku :wink: Ale jest to bardzo fajna opcja

1 polubienie

Dokladnie chyba byly kiedys w action cos mi sie przypomina :wink:

Tak jak dziewczyny pisały pudełka kartonowe albo plastikowe. Pudełka można opisać albo narysować obrazki/nakleic naklejki :slight_smile:

Plus 1 worek na misie :stuck_out_tongue: może być 2 na lalki :stuck_out_tongue:

są przezroczyste pudelka w action a z temu mozna kupić kartki naklejki i na nich wydrukować kategorie np lalki puzzle

A może taki obrotowy regał ??? Miałaby wszystko pod ręką (przynajmniej te mniejsze zabawki i może np. gry) :smiling_face_with_three_hearts: może dzięki temu, że się kręci sprzątanie staje się mniej „obowiązkiem”, a bardziej fajną zabawą :crazy_face:

1 polubienie

Ja bym zrobila tam wiezienie na pluszaki , bo widze , ze jest tam ich dosc sporo , bylo by tez miejsce na lozeczko i wózio
Jesli chodzi o polki to moze poukladac gry jak w sklepie ? Tak na 'stojaco" ?

Ja też mam podobny bałaganik więc chętnie skorzystam z waszych pomysłów

Ja jestem osobą ktora nie lubi jak coś jest na wierzchu lubię jak jest pochowane a jeżeli już musi być to tylko to co nie upcham nigdzie​:smile: najlepiej kup sobie pojemniki plastikowe żeby ulokować tam zabawki i ułożyć taie pojemniki jeden na drugim , odrazu zrobi się więcej miejsca na zabawę. Jeżeli masz gdzie wynieś kilka pudełek do piwnicy np. Ja tak robię że przynoszę co chwilę nowe pudełko z zabawkami a kolejne wynosze , dzieci się bawią zabawkami jak nowymi bo zapominają o nich a pokój nie jest zagracony. I w tych pojemnikach stoją sobie w piwnicy jeden na drugim aż do sufitu :sweat_smile:

Tak , taka rotacja zabawek super sie sprawdza . Ja juz od malego to wporwadzilam . Mamy od groma zabawek , ale celowo nie daje wszytskich na raz, tylko np 3 dni jedna partia , pozniej kolejna . Przez to mala zawsze z zainteresowaniem bawi sie wszytskim i nic jej sie nie nudzi

A może zrobić jej w tej dziupli, taki kącik dla lalek, skoro się tam bawi? Pomalować ładnie ściany, wstawić jakiś stolik do herbatki, nie wiem w jakim lale sa wieku i czy już piją herbatki :rofl:

Dzieki dziewczyny za wszystkie pomysly :heart::heart::heart: kupilam wiezienie na pluszaki z tym ze wiezienie bedzie na lalaki, a czesc (udalo mi sie przekonac mloda) schowalysmy do pudla. Piatek bedzie dniem wymiany 1:1… zobaczymy co z tego wyjdzie.
@Garfilldek czy na codzien korzystasz z tych organizerow na puzzle i inne kolcki? Dziecko ich nie miesza? Bo jak do mojej corki przychodza kolezanki i one wyciagaja wszystko z tych szaf to jeszcze bym zwariowala jakbym miala sortowac te puzzle :slight_smile:
Mam taka refleksje ze chyba do tego p…dolnika trzeba sie przyzwyczaic, a myslalam ze bedzie insta pokoj :joy::joy::joy::joy:

6 polubień

Puzzle się akurat jako jedyne nie mieszają, bo leżą w tych organizerach na szafie :rofl: i na zasadzie jedne ułożysz, schowasz i dostaniesz drugie (puzzle na zdjęciu mamy w szufladzie trofasta - te są akurat za duże na segregowanie i się aż tak nie walają). To oczywiste, że jakbym jej dała na półkę, bądź do szuflady to bym miała armagedon :dizzy_face::rofl: Reszta zabawek się miesza, stara się odkładać na miejsce, ale nie do końca to się udaje.

Wszytko ok tylko te puzle zajmują niewiele miejsca na taki duży pojemnik :face_with_monocle: ja bym wolała wsadzić coś więcej żeby jak najwięcej tych szpargałów tam wepchnąć.

1 polubienie

Ale super pomysł z piątkiem jako dniem wymiany!:heart:

Mam ten drugi kosz z Temu , jest super pojemny z tym że poziomy , i polecam uważać przy otwieraniu bo on wystrzelił mi w oko , rozkłada się jak te namioty plażowe :wink: