Kochana, wiem co czujesz. Mamy to samo, zabawki wszędzie się walają. Pokój 4-latki, ledwo po remoncie. Myślałam że mam wszystko pod kontrolą, myślałam że wszystko dobrze zorganizowałam. Oczywiście wyszło jak wyszło, bajzel niesamowity. Najlepszym wyjściem są pojemniki i wszystko do nich upychać.
Dołączę zdjęcie regału na którym trzeba codziennie sprzątać, bo Cynka uważa że czyta się 30 książeczek na raz
🫶🏼
Na gry edukacyjne podsunę pomysł z plastikowymi pojemnikami z action, i wtedy każdą grę oddzielnie trzymasz w pojemniczku ewentualnie wyciąć z kartoniku co się w tym pojemniku znajduje albo wydrukować i przykleić. A jeżeli chodzi o puzzle to ja na shein kupiłam takie woreczki (dołączę zdjęcie). W których te puzzle mam sprawnie zorganizowane. I też wycinam z kartonu obrazek i każdy taki woreczek na jedne puzzle. ![]()
E no tu jest całkiem poukładane
u nas się sprawdzają pudełka i milion woreczków strunowych. Ale do zamykanej szafki wkładam jak leci
@Hedwiga a jakbyś na dole zrobiła wysuwana szufladę by pochować te zabawki a na tej szufladzie półkę i jakieś tapicerowane panele żeby faktycznie mogła sobie tam siedzieć?
Sa tez takie laweczki, pufy otwierane i tam mozna powrzucac zabawki i zawsze ktos sobie siadzie ![]()
To jest świetne rozwiązanie
moja córka ma właśnie taką ławeczkę. Miła , mięciutka , ładna dekoracja i praktyczna bo mieszczą się tam nawet dwie osoby jak siedzą ‚nie jak się schowaja
waga do 150 kg . Płaciliśmy za nią 100 zł w JYSK . U nas oczywiście nie pomaga przy zachowaniu porządku
Ale jest to bardzo fajna opcja
Dokladnie chyba byly kiedys w action cos mi sie przypomina ![]()
Tak jak dziewczyny pisały pudełka kartonowe albo plastikowe. Pudełka można opisać albo narysować obrazki/nakleic naklejki ![]()
Plus 1 worek na misie
może być 2 na lalki ![]()
są przezroczyste pudelka w action a z temu mozna kupić kartki naklejki i na nich wydrukować kategorie np lalki puzzle
A może taki obrotowy regał ??? Miałaby wszystko pod ręką (przynajmniej te mniejsze zabawki i może np. gry)
może dzięki temu, że się kręci sprzątanie staje się mniej „obowiązkiem”, a bardziej fajną zabawą ![]()
Ja bym zrobila tam wiezienie na pluszaki , bo widze , ze jest tam ich dosc sporo , bylo by tez miejsce na lozeczko i wózio
Jesli chodzi o polki to moze poukladac gry jak w sklepie ? Tak na 'stojaco" ?
Ja też mam podobny bałaganik więc chętnie skorzystam z waszych pomysłów
Ja jestem osobą ktora nie lubi jak coś jest na wierzchu lubię jak jest pochowane a jeżeli już musi być to tylko to co nie upcham nigdzie:smile: najlepiej kup sobie pojemniki plastikowe żeby ulokować tam zabawki i ułożyć taie pojemniki jeden na drugim , odrazu zrobi się więcej miejsca na zabawę. Jeżeli masz gdzie wynieś kilka pudełek do piwnicy np. Ja tak robię że przynoszę co chwilę nowe pudełko z zabawkami a kolejne wynosze , dzieci się bawią zabawkami jak nowymi bo zapominają o nich a pokój nie jest zagracony. I w tych pojemnikach stoją sobie w piwnicy jeden na drugim aż do sufitu ![]()
Tak , taka rotacja zabawek super sie sprawdza . Ja juz od malego to wporwadzilam . Mamy od groma zabawek , ale celowo nie daje wszytskich na raz, tylko np 3 dni jedna partia , pozniej kolejna . Przez to mala zawsze z zainteresowaniem bawi sie wszytskim i nic jej sie nie nudzi
A może zrobić jej w tej dziupli, taki kącik dla lalek, skoro się tam bawi? Pomalować ładnie ściany, wstawić jakiś stolik do herbatki, nie wiem w jakim lale sa wieku i czy już piją herbatki ![]()
Dzieki dziewczyny za wszystkie pomysly ![]()
![]()
kupilam wiezienie na pluszaki z tym ze wiezienie bedzie na lalaki, a czesc (udalo mi sie przekonac mloda) schowalysmy do pudla. Piatek bedzie dniem wymiany 1:1… zobaczymy co z tego wyjdzie.
@Garfilldek czy na codzien korzystasz z tych organizerow na puzzle i inne kolcki? Dziecko ich nie miesza? Bo jak do mojej corki przychodza kolezanki i one wyciagaja wszystko z tych szaf to jeszcze bym zwariowala jakbym miala sortowac te puzzle ![]()
Mam taka refleksje ze chyba do tego p…dolnika trzeba sie przyzwyczaic, a myslalam ze bedzie insta pokoj ![]()
![]()
![]()
![]()
Puzzle się akurat jako jedyne nie mieszają, bo leżą w tych organizerach na szafie
i na zasadzie jedne ułożysz, schowasz i dostaniesz drugie (puzzle na zdjęciu mamy w szufladzie trofasta - te są akurat za duże na segregowanie i się aż tak nie walają). To oczywiste, że jakbym jej dała na półkę, bądź do szuflady to bym miała armagedon ![]()
Reszta zabawek się miesza, stara się odkładać na miejsce, ale nie do końca to się udaje.
Wszytko ok tylko te puzle zajmują niewiele miejsca na taki duży pojemnik
ja bym wolała wsadzić coś więcej żeby jak najwięcej tych szpargałów tam wepchnąć.
Ale super pomysł z piątkiem jako dniem wymiany!![]()
Mam ten drugi kosz z Temu , jest super pojemny z tym że poziomy , i polecam uważać przy otwieraniu bo on wystrzelił mi w oko , rozkłada się jak te namioty plażowe ![]()