Osłonki na piersi

Nam na porodówce zalecili masaż sutków żeby przyspieszyć akcję, w ciąży raczej słyszałam że się nie powinno a od innych że nie ma przeciwwskazań. Podczas masażu wydziela się oksytocyna ale raczej taka ilość która nie wywołuje porodu. Tak jak z serem, jedni mówią że ok a inni że w plemnikach są prostaglandyny które mogą wywołać skurcze. Laktator dobrze wpływa na wyciągnięcie sutków.

Kasia mi lekarz tłumaczył pewne różnice jest to tak że organizm przyzwyczaja się do pewnych czynności dzięki czemu i na ciążę niezagrozona nie wpływają tzn kobieta jak przed ciąża nosi to i w ciąży tyle ile mówi nie nosi nie stanowi zagrożenia jeśli oczywiście wszystko jest ok za to jak kobieta np nic nie robi s nagle w ciąży stwierdzi że zacznie ćwiczyć jest problem A kobieta która Wczensiej ćwiczyła i w ciąży jeśli jest wszystko ok może dalej i to nie zagraża niczemu A kobieta która przed ciąża nie ćwiczyła i nagle postanowi może zaszkodzić. To samo podobno jest z karmieniem w ciąży można bo przed też karmilysmy i jak zaszlysmy też o ile jest wszystko ok oczywiście ale jak się nie karmi A coś się robi z piersiami typu wyciskanie mleka masaż to można nie musi Ale można zaszkodzić więc zdania są podzielone bo ciało ludzkie do końca nie jest znane zresztą położne odradzaja ruszania piersi w taki sposób bez podstaw bo można z laktacja sobie zrobić problemy np podobno.

Osłonki mogą zaburzac laktacje. Sprawdź wedzidelko u dziecka, bo może być z tym problem. Brodawki dziecko lepiej wyciąga niż takie osłonki. Dziecko do ssania nie łapie samej brodawki sutkowej. Łapie całą otoczkę

Moja rada: prawa ręka łapiesz lewa piers tak centymetr nad otoczka i wkładasz do buzi maluszka bardzo głęboko. Aby poprawnie zasypial musi pierś dojść do podniebienia miękkiego

Aniam a położne były młodsze czy starsze? Położne też często nie aktualizują swojej wiedzy i stąd powielają mity.

Aisa jeszcze raz się powtórzę może tym razem napisze innymi słowami. stymulacja sutków w czasie ciąży nie wywoła skurczów. Owszem może spowodować wyrzut oksytocyny ale tylko i wyłącznie!! W momencie kiedy macica jest na to gotowa wcześniej nie.

Lunna nie cała otoczkę ale jak największą jej cześć. Chociaż jasne idealnie byłoby żeby maluch złapał ja całą. Ale zgadzam się z Wami że sutek musi dojść do podniebienia miękkiego.

Ja nie korzystałam z osłonek najlepiej w ciąży przygotuj sobie sudki

Przygotowywanie sutkow w ciazy to zalecenie od ktorego od dawna sie juz odchodzi :slight_smile:

Ja karmiłam przez osłonki. Co jakiś czas próbowałam z nich zrezygnować, ale z marnym skutkiem.

Sutków się już nie przygotowuje :slight_smile: osłonki faktycznie czasem ratują, ale nam nie szło w ogóle. Polecano u nas w szpitalu i nawet była możliwość otrzymania jeśli nie mil kto przywieźć dziewczynie lub mieli problem finansowy. Jak było u Was? Mogliście otrzymać nakładki w szpitalu?

Ja zgadzam się z Michuni że od dawna się odchodzi już od hartowania czy tam przygotowywania sutkow

To chyba rzeczywiście stare zalecenia, bo nie spotkałam się obecnie, aby nawet położna starej daty napomknęła coś na ten temat. Ja problemów z tym nie powinnam mieć, ale osłonki na początku mojej siostrze bardzo pomogły przy “schowanych” czy niewyrobionych sutkach.

U mnie na szkołę rodzenia położna również mówiła, żeby nie hartować sutków. Aczkolwiek starsze panie doradzały mi, bym w ciąży przygotowała piersi do karmienia.

Nie chodziło mi o hartowanie bo w ciąży szczególnie są wrażliwe ale o naciąganiu ich

Niestety jeszcze są powtarzane że powinno się już przygotowywać do karmienia piersi w ciąży te mitu dalej jeszcze niekiedy krążą

Ja wcześniej nie słyszałam o tym osobiście, ale mój partner się ich strasznie czepiał na początku było to strasznie, nie męczące, ale bynajmniej nie miałam problemu z popękanymi brodawkami

Ja kupiłam sobie silikonowe nakładki ale mówią żeby ostatecznie je stosować bo potem dziecko chce butelkę bardziej

Nakładki to chyba lepiej jak już jest problem właśnie. Moja siostra musiała używać na początku, bo mała nie radziła sobie z ssaniem, nie umiała złapać i mimo to jest dzieckiem bezbutelkowym, bezsmoczkowym, tylko cycuć. Więc nie ma chyba co się bać jak już trzeba będzie.

No właśnie ale to chyba się poleca jak są problemy początkowe. W szpitalu obok mnie leżała dziewczyna co właśnie miała problem z brodawkami i jej zalecili stosowanie a u mnie problemu brak dlatego się boje zacząć stosować ale chciałam żeby sutki mnie trochę mniej bolaly

U mnie znajoma długo karmiła przez nakładki bo problem był z sutkami. Bez nakładek karmić piersią by nie mogła, ściągnąć mleko czy podawać modyfikowane to nie to samo jak prosto z piersi.

Monka, ja karmiłam przez osłonki i też bardzo bolało. Do tego stopnia, że na początku każdego karmienia, w osłonkach pojawiała się krew i ropa. Synek ssał, musiałam wymyć osłonki i po umyciu znowu go przystawiać. Pomimo to starałam się jak najdłużej karmić właśnie bez laktatora, ale później synek nie chciał ani z osłonkami ani bez, więc skończyło się na laktatorze.