Pasta do zębów dla niemowlaka

Cześć Mamusie:)

Nie wiem czy był taki wątek bo nie działa mi wyszukiwanie. U Was też? 

Chciałbym zapytać Was od kiedy zaczęłyście używać pasty do zębów? U nas idzie już drugi ząbek i na razie używam tylko wody i szczoteczki silikonowej. Czy to już czas na pastę ?

Ja zaczęłam myć córeczce ząbki pastą jak miała 4 sztuki, bo wszystkie cztery jedynki wyszły jej w krótkim czasie jedna po drugiej. Wiadomo że na początku używałam bardzo malutkie ilości pasty. 

Mi też nie działa wyszukiwarka.

U nas także jeden ząbek i również sama woda do przemywania dziąseł 

Shadow mogłabyś polecić pastę na początek, jakiej używaliście ?

moim zdaniem na początek to zawsze elmex?

My zaczęliśmy używać pasty z fluorem (odpowiedniej dla niemowląt) od pojawienia się pierwszego ząbka,  minimalną ilość 

1 polubienie

My elmex

Elmex stosowałam on jest dedykowany od pierwszego ząbka ;-)

1 polubienie

Elmex 

My również od zawsze elmex ten od zera biało pomarańczowy i używamy od 1 żabka tak naprawdę wielkość malej kropli zawsze na wlosiu szczoteczki macie taki okragly ślad innym kolorem który wskazuje na to ile pasty należy dac 

1 polubienie

Pasta od pierwszego zęba-elmex.

Od pierwszego ząbka myjemy pastom i jest to elemx

Oczywiście będziemy myli pierwsze ząbki, póki co czekamy na nie. 

Chyba każdy głównie elmex 

Elmex najlepszy, ale powiem wam że mój synek półtora roku dostał szczoteczkę soniczna taka jakaś świecąca dla małych dzieci i tak chętnie myje ząbki codziennie że aż w szoku jestem. Szczoteczka też jest ważna ale w sensie wyglądu haha

Karoliga no tak dzieci lubią bajery ale to chyba dopiero od pewnego wieku jak juz wiecej kojarzą :) Dobrze wiedzieć na przyszłość. Na razie myjemy zwykła szczoteczka. W tym wieku 9 miesiecy jest łatwo. Dwa zęby to chwilka żeby umyć. 

Karoliga a synek już sam myje ? 

Lily myje i super mu to wychodzi. Na początku mył z córką ona mu pokazywała jak a on naśladował. Teraz myje sam. Codziennie po wieczornej toalecie staje przed lustrem i myje. Nawet nie da szczoteczki żeby mu pomóc. Później sztoteczke myjemy, odkładamy na miejsce i robimy jej papa bo inaczej by nie oddał haha. Mam w łazience taki kawałek blatu obok umywalki i wielkie lustro więc stawiam go tam i się widzi 

Też myję zęby synkowi od pierwszego ząbka a w sumie od pierwszych dwóch, bo wyszły mu dwa na raz. Pierwsze ząbki się przebiły jak miał prawie 9 miesięcy a już na roczek miał ich 6. 

Używamy od początku szczoteczki sonicznej i dziecku oba bardzo się podoba. Chętnie sam nią myje zęby. Niestety gorzej to wygląda jak ja mu chce umyć zęby, po dobroci się nie da 

My zakupiliśmy niedawno soniczna. Zwykla już było ciężko. Mały ma żeby odkąd skończył 4 miesiące. Chwilę był szal. Sam próbował fajnie myć. I znowu się znudziło. Także mycie zębiw to takie pół na pol - połowa walki i połowa po dobroci.

U nas pierwsza była Ziajka. Zaczęłam nią myć od ok 7 miesiąca życia. Teraz przeważnie kupujemy Elmex.