Drogie mamy, w którym tygodniu po raz pierwszy poczułyście ruchy dziecka? Z czym Wam się kojarzyły? Niektóre kobiety piszą o bąbelkach, trzepocie skrzydeł, muśnięciu lub łaskotaniu. Jak to było u Was? Jak wspominacie ten moment?
W pierwszej ciąży ruchy dziecka poczułam pod koniec 18 tygodnia. Kojarzyły mi się z takim delikatnym łaskotaniem w brzuchu. Pamiętam jak bardzo czułam się szczęśliwa kiedy
zrozumiałam że to maleństwo daje znać o swoim istnieniu, ponieważ tak naprawdę nawet nie widziałam czego mam się spodziewać. Obecnie jestem w drugiej ciąży i ruchy zaczęłam czuć już w 15 tygodniu, więc zdecydowanie wcześniej. Albo po prostu już wiedziałam czego mam się spodziewać i było mi łatwiej rozpoznać ten cudowny moment ❤️
To było takie cudowne delikatne łaskotanie ❤️ Jakoś koło 16/17 tc (pierwsza ciąża). Niezapomniane uczucie.
Pierwsze ruchy dziecka w ciąży są wyjątkowym momentem, który każda przyszła mama przeżywa na swój sposób. Ja pierwsze ruchy odczułam w 21 tygodniu ciąży. Dla mnie było to ogromne przeżycie. To moment, w którym naprawdę poczułam, że dziecko jest żywe i rośnie. U mnie pojawiła się radość i podekscytowanie. Wiele mam mówi, że poczuły się wtedy "realnie" w ciąży, też tak to odczułam. Jednak zastanawiam się czy wcześniej, na początku, gdy ruchy są jeszcze subtelne, i przypominają uczucie wzdęć lub przelewania się gazów w jelitach czy to było to.
Jestem teraz w 8 miesiącu, dziecko jest już dość duże, a jego ruchy to już wyraźne kopniaki, uderzenia i przewracanie się. Czasem jest to nawet dość bolesne, szczególnie jeśli maluszek kopie w dolne części brzucha, w okolice żołądka lub pęcherza. Lecz myśl że niedługo pojawi się na świecie wynagradza mi ten dyskomfort <3
Pierwsze ruchy dziecka poczułam dopiero w 26 tyg. ciąży, wgl moje dziecko mało się ruszało, nawet słodycze nie pomagały tylko zimny napój z lodem, żeby chodź trochę się ruszyło. Ruchy przypominały mi lekkie przelewanie się w brzuchu ;)
Moje odczucia były już na początku 17 tygodnia. Były to bardzo subtelne ruchy a właściwie kołysania w brzuszku. Mój pierwszy maleńki kopniak był w okolicy 21 tygodnia
U mnie pierwsze ruchy pojawiły się około 19 tygodnia. Czułam coś w rodzaju delikatnych muśnięć, łaskotania wspaniałe uczucie :)
Juz nie pamiętam w którym tc ale to wspaniałe uczucie <3
Shadow555 To musiały być bardzo wzruszające momenty! :)
Karolina16 Cudownie! :)
marcixle Cudownie, że już niedługo maluszek będzie z Tobą! Życzymy szczęśliwego rozwiązania :)
Ra2nska Zastanawiałaś się na początku czy to na pewno maluszek czy byłaś pewna, że to ruchy dziecka? :)
MamyCanpola ❤️
Ale w pierwszej ciąży czułam takie jakby przelewanie a w drugiej już były ruchy więc to jest całkiem inaczej
U mnie koło 18 tygodnia się pojawiły było to mega uczucie 😅 chociaż z biegiem czasu robiło się coraz gorzej 🙂
-U mnie pierwsze ruchy były ok 19-20 tygodnia. Uczucie początkowo dosyć dziwne, ale szybko się przyzwyczaiłam i cieszyłam się na każdy kopniaczek. Teraz już przy końcówce ruchy są dość bolesne, a moje dzieciątko na tyle ruchliwe, że w 33 tc było ułożenie miednicowe, w 34 tc głowką do dołu a w 35tc znów miednicowe, także młoda mnie nie oszczędza :D
Z moich doświadczeń, ruchy dzieci zaczęłam czuć w 18. tygodniu – to było moje trzecie dziecko, więc trochę szybciej niż przy pierwszym. Pamiętam, że początkowo to były delikatne, takie "bąbelki", jakby coś lekkiego przesuwało się w brzuchu. Z czasem te ruchy stawały się coraz bardziej wyraźne, a ja zaczęłam rozróżniać, kiedy dziecko zmienia pozycję, a kiedy jest spokojniejsze. To był taki niesamowity moment – poczułam, że to naprawdę „żyje” tam w środku. Chociaż początkowo były to małe, subtelne ruchy, z czasem zaczęły przypominać trzepot skrzydełek, a później mocniejsze kopnięcia. Pamiętam, że te chwile były dla mnie pełne radości i ekscytacji – to było jak rozmowa z dzieckiem, nawet jeśli na początku jeszcze nie rozumiałam, co mi chce powiedzieć! 😊
@MamyCanpolu już odpowiadam ;)
czułam od razu że to ruchu dziecka, za każdym razem wzruszajacy moment a zarazem myśl: tak bardzo chciałabym cie już zobaczyć maluśzku ;)
To było mega uczucie nigdy nie zapomną ❤️
Ja na początku nie byłam pewna czy to ruchy dziecka. Wydawało mi się że to bulgotanie w brzuchu. Lekarka mi mówiła że to ruchy nawet na usg mowila ze powinnam cos czuc a mi w ogole sie to nie kojarzylo z ruchem dziecka a bardziej z ruchem jelit.. Znacznie wyraźniej czułam ruchy już po 27 tygodniu i wtedy byłam pewna że to córeczka :) zawsze przykładałam rękę do brzucha jak czułam ruchy.