Pierwsze ślady pokarmu w ciąży

inny zakres obowiazków a i tak sie robi to co wczesniej;)

Tak ja miałam pracowałam na etat a inną pracę ale nadal u tego samego pracodawcy na zlecenie.

Zobaczymy jak już się urodzi... w 1 ciąży to mieszkałam z tatą który ochoczo zajmował się wnuczką i wpewnym momencie zalowałam ze nie wziełam pół rocznego macierzysnkiego,akurat jak zaszłam w ciaze były bardzo duze podwyzki i rozwazałam taki powrót ale nie wziełam opcji 100% 60% tylko 80 i nie wiedziałam jak by to nawet odkręcic... z perspektywy czasu uwazam to za głupie bo jednak jedyny czas w zyciu gdu mozesz pobyc w tym domu legalnie tak dlugo z wynagrodzeniem

zgadzam się z Tobą jeśli chodzi o pobyciu w domu, trzeba korzystać i spędzić ten czas z dzieckiem, wykorzystać go maksymalnie.

Z begiem czasu żałowałam że na maciezyńskich chodziłam do pracy. Jednak córka 9 miesięcy to jest jeszcze małe dziecko 

dokładnie tak, ja z pewnością wykorzystam cały macierzyński plus urlop. 

Niepokoi mnie tylko czy nie załapę się na ten krótrzy macierzyński mamy dla taty, a mój mąż i tak nie będzie mógł sobie pozwolic z niego korzystac

A czemu miałabyś dostac krótszy macierzynski?

Tez uwazam ze jeśli jest taka możliwość  to warto być z dzieckiem do tego 3 roku życia chyba że ma się wsparcie babci to tez jest fajnie ;) 

Ja też mam zamiar wykorzystać cały macierzyński plus zaległy urlop. Jednak to jest czas kiedy dziecko potrzebuje matki. Owszem można sobie dorabiać np. pracując zdalnie ale i tak większość czasu jednak poświęca się temu dziecku. 

MamaRóżaMiki myślę że nawet jeśli prowadzą ten macierzyński dla taty to nie będzie to działało wstecz. Więc jeśli już będziesz na macierzyńskim to będzie on w całości przysługiwał Tobie. A może właśnie pomyślą i zrobią tak że jeśli tata nie może być z dzieckiem to prawo do tego urlopu ma matka. Szczerze nie wydaje mi się żeby to w ogóle wprowadzili. 

nie no dobrze by było jeśli wprowadzoneby zostało, żeby tata miał taką możliwość do wyboru, jednak nie zabierając teg czasu z urlopu mamy.

Zobaczymy jak to będzie 

AgataAR na dzień dzisiejszy tata może część urlopu rodzicielskiego przejąć od matki, ale właśnie matce on się z automatu skraca. Zobaczymy co wymyślą. 

Ten ład ma trochę zmienić z tego co słyszałam 

AnitaP Polski Ład przewiduje 2 miesiące tylko dla taty czyli czy on wezmie czy nie to Ty masz wtedy 10 miesiecy, jedyna korzyść to ze on ma wtedy 100% płatny na razie to plany.....zobaczymy od sierpnia ponoć muszą powprowadzać zmiany, ale tak jak piszecie pewnie nie zadziała to wstecz

też mi się wydaje, że to wprowadzą jeśli już, (choć moim zdaniem nie wprowadzą) to do dzieci urodzonych po danej dacie.

No to faktycznie bYla by zmiana. Ale czy ma korzysc mysle ze nie dla wszystkich nie każdy tata chce z takiego urlopu skorzystać mi np. By takie rozwiązanie pasowalo gdyby tata byl na ten czas w domu po porodzie nie każdy dobrze funkcjonuje ;) a przy noworodku wiadomo jak jest a jak się ma jeszcze inne dzieci w domu to trzeba się dobrze ogarniać 

AgataAR albo własnie ze w sierpni podpiszą ze dzieci urodzone po 1 stycznia 2023 tak jak teraz z tymi 12 tysiącami złotych

Tak czytam czytam i dobrze rozumiem, że tata będzie miał dwa miesiące urlopu ? I wtedy nasz urlop macierzyński nie skraca się ? Czy źle zrozumiałam ?

Wiem że nic nie weszło jeszcze ale takie są plany ? 

Nic nie słyszałam jeszcze..

Jak urodziłam to te dwa tygodnie opieki to była super sprawa że mógł pomagać mi przy maluszku.. tym bardziej byłam po CC. 

Majka jak byłaś po cc lub mialas ciezki porod to że szpitala może mąż dostac spokojnie opiekę na ciebie nie na dziecko tylko na ciebie bo wymaga tego twój stan zdrowia

Tak tak dostał na mnie od mojego ginekologa ☺️ może trochę źle napisałam. Choć po cc czułam się dobrze to i tak super mieć wsparcie chcoiaz te dwa tygodnie. 

Ale o co chodzi z tym dwu miesięcznym urlopem ? Bo nie słyszałam jeszcze o tym.