Pierwsze ślady pokarmu w ciąży

Oj ja też strasznie źle znosiłam czas po cc. Było mi bardzo ciężko i mąż bardzo mi się przydał 

L4 na żonę zamiast tych 14 dni po porodzie? A czy po SN tez cxy tylko CC?

Musisz wejść przeczytać wygoogluj Nowy Ład zmiany w macierzyńskim i tacierzyńskim. Ale póki co nic na 100% nie ustalone oprócz tych 12 tysiecy na drugie i chyba rodzice 1 dzieci w wieku 12-36 wzrosnie im 500 plus na 800zł jesli dobrze zrozumiałam? a urlop to chcą zrobić eby matka miała 10 miesiecy a ojciec 2 miesiące ale płatne 100% i tak zeby nie mógł się z matką wymienić czyli albo bierze albo oby dwoje na 10 miesiecy dziecka wracają do pracy

Kwestia czy tata będzie sobie mógł wybrać kiedy ten urlop chce wykorzystać czy będzie tak że tylko wtedy gdy mama już do pracy wróci. Ale w sumie nie każda matka pracuje. No nic, trzeba czekać, ale myślę że to nas już dotyczyć nie będzie tylko dzieci nowo urodzonych - MamaRóżaMiki może się załapiesz :D

12 miesięcy macierzyński to jest minimum.. nie wyobrażam sobie mniejszego dziecka zostawić.. no chyba, że ma się babcię blisko :)

Niektórzy są na to skazani, żeby pójść do pracy. Całej pensji na macierzyńskim sie nie dostaje. Chyba że ma się dzianego męża to w domu można siedzieć cale życie 

Mamba jeśli rodzisz naturalnie to również jezli były jakieś problemy bądź stan twój tego wymaga mi zaproponowali w szpitalu bo mialam ciężki porod, nawet w tamtym momencie o tym nie myślałam;)

A co jak mama będzie jeszcze karmiła? to ma iść do pracy a tata ma zostać z dzieckiem ? Mi się ten pomysł nie podoba 

Właśnie o tym karmieniu tez myslalam, bo jednak nie wyobrażam sobie z laktatorem do pracy pomykać :p

Dobrze z tym laktatorem ze chociaż godzinkę mozna wyjsc wczesniej. Znowu 80% pensji to sobie tłumaczę ile bym na paliwo wydawała to już wtedy mniej boli

Mam nadzieję że tak nie będzie, jednak to ja bym wolała spędzić rok z dzieckiem 

MamaRóżyMiki dokładnie tak.. paliwo.. i teraz przecież strasznie drogie jest./

Miska ale to na bank.ma.juz wejsc ? 

Moze beda jakies jeszcE zmiany w projekcie 

Coś musi wejść ale najprawdopodobniej w sierpniu

Może jeszcze to zmienią, bo jednak kobiety będą bardzo niezadowolone jak się im zabierze część tego rodzicielskiego. Myślę, że mogą być jakieś protesty. Jeśli do macierzyńskiego i rodzicielskiego dołożą jeszcze 2 miesiące dla męża to wtedy uważam to za dobry pomysł, ale nie kosztem urlopu matki. 

Madzia, dokładnie tez mam takie samo zdanie! :)

tez dziewczyny uwazam jak wy, nie wyobrazam sobie by kosztem mojego urlopu oddac 2mce ojcu.. dodatkowy urlop dla ojca jak najbardziej.

Mi się wydaje ze mało kogo będzie stac aby mąż wziął 2 moesiace opieki aby dostać 80 % pensji jednak mężczyźni zarabiają więcej, wiec beda z niego rezygnować, a w gruncie rzeczy wyjdzie ze kobieta i tak będzie w domu tyle że już bez tego wpływu gotówki za macierzynski czyli 2 miesiace bez dodatkowej pensji jak by.

Uważam że lepiej jest tak jak teraz jak ktoś chce to się dzieli z tatą a nie ze tata ma odgórnie to narzucane wiadomo dla gospodarstwa domowego to duża strata a jednak nie każda kobieta po porodzie wrpci na te 2 miesiace do pracy zeby potem przykładowo isc na wychowawczy bez sensu ;(

Również i mi nie podoba się ten pomysł. Też czytałam, że to od sierpnia. Mam nadzieję, że w styczniu po porodzie jak wypiszę wniosek na rok macierzyńskiego to do końca go wykorzystam i zmiany mnie nie będą dotyczyły.

Nie wiem czemu na siłę chcą nas uszczęśliwiać. Lepiej aby każda rodzina sama popatrzyła na swój budżet i zadecydowała czy z dzieckiem zostaje mama czy tata. Znam kilka rodzin gdzie owszem na macierzyńskim była mama a na wychowawczy szedł tata, ale to był ich wybór. Nic z przymusu.

A kiedy to już będzie oficjalnie wiadomo na jakich to zasadach?