Pierwsze ślady pokarmu w ciąży

https://www.mjakmama24.pl/dziecko/wychowanie/kiedy-mozna-zostawic-dziecko-samo-w-domu-czy-kilkulatek-moze-zostac-bez-opieki-doroslego-aa-RTMk-vDnM-74U5.html

Znalazłam artykuł;) faktycznie 7 lat ale prawo mowi jedno a experci właśnie grupa wiekowa 10-13 lat  

O tak dziewczyny macie rację teraz jest zdecydowanie bardziej niebezpiecznie ja pamiętam gdy byłam nastolatką wieczorami sama wracałam do domu przez wieś z różnych spotkań ze znajomymi wiadomo mama o mnie się martwila zawsze kazała mi wysłać sms-a gdy tylko wyruszę żeby mniej więcej wiedziała ile czasu zajmie mi droga i się nie martwiła az tak  że zbyt długo mnie nie ma bo zawsze musiałam trzymać się określonych godzin na które obiecałam że wrócę natomiast czasy były całkiem całkiem inne niż teraz Teraz gdy jestem już dorosła jestem też bardziej świadoma tego co się dzieje w świecie i szczerze wam powiem że sama sobie sie dziwie że wtedy po prostu się nie bałam teraz to strach dorosłemu wyjść na ulicę wieczorem a co dopiero takiemu dziecku bądź młodej nastolatce Ja pamiętam że w wieku już właśnie siedmiu 8 lat sama wracałam ze szkoły pieszo u nas ze szkoły do mojego domu prowadziła około 2 km taka droga przez las mówili na to dawniej burdok taka nazwa się z dawna przyjęła starsi ludzie na to tak mówili i właśnie przez ten burdok wracaliśmy wszyscy ze szkoły sami .Za dzieciaka rano zabierał nas autobus ale później gdy już nastał ten etap że mieliśmy więcej lekcji i nie dało się zdążyć na autobus powrotny to właśnie wracaliśmy pieszo albo całą grupą albo pojedynczo różnie zależało od dnia nikt nie bał się tego lasu tej drogi czasami na środku tego lasu przy takiej barierce miały miejscówkę takie nasze okoliczne żulki jak to się mówi bo tam nikt ich nie sprawdzał i mieli spokój natomiast człowiek jakoś się nie bał mimo tego że byli pijani To nie robili nikomu krzywdy my jako dzieci również się ich nie baliśmy i znaliśmy ich od lat Teraz to mówiąc szczerze strasznie bala bym się przejść kolo takiego mężczyzny bo czasy nastały takie że za 2 zł to taki mężczyzna potrafiłby wyjąć noz i człowieka zadźgać a wtedy było całkiem inaczej Pamiętam że raz nawet wracaliśmy z koleżanką i taki jeden właśnie jak to się mówi żulek pan kompletnie pijany  byl  do tego stopnia że spał na tym chodniku przez który się szło A my kompletnie miałyśmy na to wywalone jak to się mówi przeszłyśmy dalej zero strachu nerwów że mógłby nam coś zrobić doskonale  było widać po nim że śpi Nic mu nie jest pomyślcię gdzie teraz w tych czasach taka sytuacja gdy tylko ktoś zauważyłby takiego mężczyzne zaraz byłaby interwencja policji i na pewno takie miejsca schadzek dla facetów pijących alkohol nie miałyby miejsca natomiast kiedyś czasy były naprawdę naprawdę inne

O widzisz, to może w szkole mojego syna idą na łatwiznę i przepisowe minimum.

A deklaracja była brana owszem, ale tylko od tych rodziców dzieci sześcioletnich. Nie wiem co tam było. Chyba wskazywali kto odbiera.

Od nas to jedynie jak syn jechał na wycieczkę, w deklaracji miałam wskazać czy wróci sam czy go odbiorę, czy świetlica.

Ale tak jak pisałam, do tej pory pani nie puszczała dzieci bez kontroli od tak sobie.

POważnie 7 latek według prawa już może być sam bez opieki ! nie wiem myślałam ,że wiecej lat dzieci muszą mieć choć ja bym sie bała takie dziecko samo zostawić w domu . Teraz też inne czasy kiedyś było bezpieczniej, dziecko szło do domu i raczej człowiek się tak nie bał. Teraz dużo złego sie słyszy to po pierwsze, po drugie na ulicach jest większy ruch niż za czasów naszego dzieciństwa i różnie tak naprawdę bywa 

Mazia kiedyś też było niebezpiecznie ale jakoś się o tym tak nie myślało. Może to co powiem jest brutalne ale wtedy ludzie mieli więcej dzieci i niektórzy tak po prostu nie uważali jakoś. Chowały się wszystkie razem i nie często jedno z rodzeństwa chorowało i umierało albo właśnie było niedopilnowane. Teraz ludzie mają dzieci mniej. Ja sama mam jedno i nie wiem czy będę miała więcej �

Mazia też nie wiedziałam,że 7 latek już może być bez opieki;/ przecież takiemu dziecku to nie wiadomo jaki pomysł do głowy strzeli... My nie mieliśmy dostępu takiego do internetu i telewizji, a bajki były bez przemocy...

To jest tak że dziecko może mieć 7 lat wracać ze szkoły zostać same.. alejak np w tym czasie coś odwali podpali to już rodzice odpowiadają. Tak samo jak ta historia o tym chłopcu co zaprosił kolege do domu i pies go pogryzł odpowiadają rodzicę. Lata latami ale dziecko moze być wogole nie dojrzałe nawet jak na 10 latka

MamaEm  ciekawe kiedy to zmienili bo mi się wydaje, że na początku pandemii było do 9 lat i była yaka burza 

Nas mama zostawiała w tym wieku ale tak jak mówia dziewczyny jak się nie daj Boże coś wydarzy to matka do więzienia idziesz. A dzieci mają takie pomysły że strach w pokoju obok nieraz zostawić. Mówią że jak jest za cicho w pokoju to trzeba szybko sprawdzić bo coś się kroi.

Dawniej bylo inaczej.. chyba inna wyobraźnia u dzieci niż teraz..

laura zgadzam się ! jak u mnie w domu robi się cicho to wiem, że coś jest nie tak. Ostatnio mój marudny syn nagle ucichł, ja zmywałam naczynia. Myślę o nie coś sie dzieje nagle córka przychodzi i mi mówi, że brat jest duchem no myślę ok, ale patrzę  widzę te nogi na macie nie ruszają się. Wchodzę do pokoju,a ona go szmatą nakryła bo bawiła  się, że będzie on duchem (ona sobie daje na głowę różne rzeczy i mówi, że jest duchem)  szybko mu ściągłam tę szmatę. Biedny leżał i nie wiedział co się dzieje. Ja widziałam z kuchni końcówkę maty i tam były tylko jego nogi, no ale zrobiło się cicho więc to mnie juz zaniepokoiło 

U mojej siostry jak się zrobiło cicho na górze i poszła sprawdzić co się dzieje, to się okazało, że Mała ściany flamastrem wymalowała:D

Mazia pewnie w nocy to zmienili:D

Tak tylko ze jak coś się zadzieje to  rodzic odpowiada i następuje to pytanie " a gdzie byli rodzice?"

U nas w ostatnim czasie były różne sytuacje w bloku z sąsiadki ryzyko pożaru cos się przyjarało i walili również i do nas ze straży pożarnej ja będąc w ciąży jeszcze się wystraszylam bo nie wiedzialam co się dzieje a co dopiero dziecko jeszcze samo w domu?

warto się zastanowić się wtedy Czuje taki 7 latek sam w domu jak zareaguje ? 

Dzieci miały inną wyobraźnie, tez zauwazmy ze obecnie dzieci 6,7,8 letnie wzwyz siedzą tylko i w strzelanki grają... u mnie byl pegasus i Mario a teraz

MamaEm mój brat jak był mały to napisał na ścianie TATA, a mama jak to zobaczyka u spytała co ty zrobiłeś to on, że na drugiej napisze MAMA bo też ją bardzo kocha xD

u mnie bylo atari :D

mamba bardzo mądre posunięcie ze strony brata haha 

no właśnie tak to jest niby możesz dzieci zostawić same, ale co do czego to potem będą problemy bo właśnie gdzie byli rodzice itp.

To są tylko dzieci, z tym zdalnym to tak głupio ze dzieci same zostaja jak nie mają mozliwosci innej rodzice zapewnić opieki ale mogliby rozciągnąć ten wiek do 10 cz 12 lat niedługo to i chore będzie mogło samo zostać bo przecież lek tez moze mieć naszykowany

Mamba to nieźle:D 

MamaróżaMIKI właśnie my graliśmy w mario:D a nie w jakieś beznadziejne gry;/

Mamba ale jak słodko wybrnął