Pierwsze ząbki maluszka

Ja sporo podostawalam w prezentach na narodziny malej i naprawde sie przydają. Kupilam tez zel z tych lagodnych i od czasu do czasu smaruje jej dziaselka .

Miałam epizod w życiu z Ikea i teraz meble są głównie robione z tektury, ten słynny wypełniacz “plaster miodu”. Drewna i płyty wiórowej już coraz mniej używają :face_with_diagonal_mouth: Ale i tak meble na chwilę i takich żeby mi szkoda nie było to kupuję w Ikea :blush:

Z reguły pierwsze wychodzą dolne jedynki, ale nie u każdego dziecka zeby będą szły w tej samej kolejności.m, więc może być inaczej. Obserwuj dziasla, czy są rozpulchnione. Nie każde dziecko też będzie marudne przy ząbkowaniu, u nas pierwszy ząb wyszedł bezobjawowo, po prostu się pojawił, córka miała gorsze noce, ale ma je do teraz, więc wątpię, że był bezpośrednią przyczyną. Przy drugim była w nocy pobudka dosłownie co 10/15 minut dopóki nie podałam paracetamolu, następne 4 wyszły bezobjawowo, więc różnie to bywa.
Odnośnie maści z Lidokainą tj. Dentinox, to czytałam wypowiedzi dentystów, którzy twierdzą, że maść przynosi ulgę głównie przez słodki smak. Lidokaina, żeby zadziałać znieczulająco musi trochę na trym miejscu poleżeć, a ząbkujące dziecko strasznie się ślini i ta maść połyka, więc niezupełnie ona pomaga. My również przestaliśmy stosować maści na ząbki, jak jest tragedia, to daje paracetamol, ale nam zdarzyło się to raz.

U nas sytacja z zabkami jest taka ze mamy juz
Cztery 1
Cztery 2
I wlasnie wybiły nam sie cztery 4
A mała skoczyła wlaśnie 13 miesiecy
Pierwsze zabki wyszły jak miała 4 miesiace bardzo szybko
A teraz rosna jak opentane :smile: bylismy u pani dentystki bo mielismy miec podcinane wiązidełko ale stwierdziła zebysmy poczekały na to jak beda juz wychodzic stałe zabki i poleciła nam zmienjc paste z ziaji na paste marki Jordan z rossmana mowila ze ta jest lepsza niz elmex czy z ziaji
Mamy nadzieje ze obejdzie sie bez aparatu na zeby miała piękne proste i zdrowe ząbki​:smile::smile:

1 polubienie

Taak! Mam to samo, przed kupnem domu, żeby zaoszczędzić dwa lata mieszkaliśmy w mieszkaniu który wyposażyliśmy w meble Ikea bo wiadomo jedna z tańszych jak nie najtańsza opcja :grinning: i na te dwa lata te meble były naprawdę wystarczające, ale w nowym domu już na te meble się nie zdecydowaliśmy :woman_shrugging: jeeeednak myślę, że jak syneczek podrośnie na tyle, żeby mieć czy to biurko czy łóżeczko to pewnie postawimy na ikei :grinning:

A no i z ikei mamy całą zastawę stołową - to akurat sobie bardzo chwalimy :heart_eyes:

1 polubienie

@Wesola95 @Mimilili a wiecie ze Ikea wprowadzila teraz taka opcje ze mozna “stare meble” oddac? Robi sie samodzielnie wycene(w sklepie jest weryfikowana) i mozna zawiezc je do ikei i pieniadze sa zwracane na karte podarunkowa.
Ostatnio testowalam, oddalismy krzeselko do karmienia.

1 polubienie

Nie wiedziałam :o o jedynej takiej wymianie o jakiej wiedziałam to w xkomie - oddawałam starego iPhona i w zamian miałam zniżkę na nowego i to chyba z tysiaczka :grinning:

A jak Ci wycenili krzesełko? W sumie lepsze nawet kilka złotych niż nic :face_with_peeking_eye:

Nie pamietam ile ono kosztowalo oryginalnie, bo mielismy to:

Tylko bez tego stoliczka. I dostalam 90dyszek. Dla mnie ok bo z radoscia je sprzedalam, regularnie uderzalam sie ja lub Szanowny w malego palca… Bo te nozki za bardzo wystawaly. Z reszta chyba duzo rodzicow na to narzekalo bo krzeselko juz jest dawno wycofane :slight_smile:
Wyszlam z zalozenia ze lepiej miec 90dyszek odrazu niz bujac sie na olx a przeciez za wiecej i tak bym go nie wystawila

Właśnie dużo osób mówi że tylko dentinox działał na ich dzieci a ja się boję stosować lidokainy na takim maluszku. Na razie kupiłam dentosept mini, wtarłam sobie na próbę w dziąsło ale nie czułam jakiegoś spektakularnego efektu, taka krótka chwila chłodku. Może na dziecko działa lepiej? No nie wiem. Na razie nie widzę rozpulchnienia ani zaczerwienienia dziąseł ale już wolę mieć w domu żeby ewentualnie mu ulżyć

U Nas Synek na 4 miesiące miał już dwie dolne jedynki. Ale ich wyjscie przegapilam.
Jak wychodzily kolejne to mega slinienie, rzadsze kupki, rozdraznienie. Ja mialam dentosept mini. Dentinox uzylam może 4 razy. Moj Synek ogólnie lagodnie przechodzil ząbkowanie

Tak, ale chodzi o to, że dzieci też się uspokajają od samego słodkiego smaku. Ja miałam też kupiony i faktycznie jest mocno słodki jak spróbowałam

Na Facebooku jakaś rolka mi się wyświetliła, ale jeszcze nic nie oddawałam. Tak jak piszesz to super alternatywa jak chcesz się szybko pozbyć mebla, a nie masz gdzie go przechować, albo nie chcesz się bujać z olx czy vinted :grin:

1 polubienie

Meble z Ikei nadal u mnie stoją w garderobie, bo póki co odkładam na nową, ale te są wystarczające. Więc uważam że Ikea jest mimo wszystko super

Nie no wiadomo, można kupić tańsze z tektury, a i nieco droższe które posłużą dłużej niż 2 lata :hugs: lubię Ikea ale tak jak już pisałam wyżej, wydaje mi się że kiedyś były te meble lepszej jakości :smiley:

@Klamkamamka to ja miałam podbnie z córką 4 miesiace miała jak jej wyszły zeby i tez nie wiedzialam kiedy jedynie co to były kupki żadsze i śliniła sie ale zero płaczu teraz jak kolejne wychodza to jest płacz i marudzenie ale smarujemy maścią a jak jest juz źle ale to w ostatecznosci podaje ibum w syrobku

U mnie było tak że pierwsze zabki malej wyszly jak miała 4 miesiace 2 dolne jedynki i nawet tego nie zauważyłam ale z takich objawów to strasznie sie sliniła wszytko wkladała do buźki i robiła taka zadkie kupki
A i jeszcze potem jak wychodziły kolejne to dzisła były lekko białe. Ale slyszałam wlasnie że chlopcy późno ząbkuja a dziewczynki szybciej nie wiem od czego to zalezy i czy to prawda wiadomo ze kazde dziecko jest inne napewno niebawem wyjda ząbki nie ma co sie martwic :smile:

1 polubienie

Na pewno te “tekturowe” wersje byly kiedys bardziej przystepne cenowo.
My wlasnie kupilismy 3 szafki “plasta” do garderoby pod skos i po zlozeniu stwierdzam, ze kompletnie nie sa warte swojej ceny :nerd_face: no ale na razie glowny nurt moich wydatkow siedzi jeszcze w brzuchu :joy:

U mnie synek 7 miesięcy jak pokazały się dolne jedynki, jedna po drugiej ale widać było po nim, że coś tam zaczyna go denerwować. Teraz mam wrażenie, że górna jedynka wychodzi…