O to u nas jest rolerkoster wyszły na raz 4 trujki i 4 czwórki nocki nie przespane ale dajemy rade
A mała juz skonczyła 14 miesiecy ![]()
U nas poerwszy ząb pojawił się koło 11 miesiąca więc dosyć późno ale zniósł to dzielnie, póżniej jak szły inne zęby to akurat był gorący okres letni i pomagały np, schłodzone owoce w gruzaku ![]()
U nas już kolejna jedynka, tym razem na górze się pokazała i widać, że druga też już lada moment. Ogólnie bardzo nie marudzi ale np. przy jedzeniu jak akurat przygryzie łyżeczkę to jest płacz
a u nas małego męczy i męczy. mamy 4 miesiące i widzę, że niedługo coś wyjdzie, ale szkoda maluszka…
@Efektdomi u nas to samo zeby szly jak szalone ale szybkopierwsze wyszly około 4 miesiaca
Nam pomogly tylko schlodzone grzyaczki i wiadomo żel na dzisła ale dawalam bardzo rzadko bo slyszlam wlasnie że zeby sie od tego psuja
Jak wyglądała pierwsza wizyta Waszych maluchów u stomatologa? My jeszcze nie byliśmy, ale powoli zaczynam się rozglądać za jakimś gabinetem i jakoś trudno mi sobie wyobrazić tą wizytę z moim buntownikiem ![]()
Byłam z córką jak skończyła roczek
teraz znów nas czeka kolejna wizyta bo juz ma wszystkie ząbki i wgl mnie z nimi wszytsko ok, ale dentystka tak poradziła jak już będą wszystkie ząbki żeby przyjść ,.mam nadzieję że otworzyć buziola i nie bedzie uciekała , dostała w prezencie zestaw lekarza i tam sa akcesoria do badania ząbków ,czasem się bawimy w dentystę i to myślę też pomoże jej wytrwać podczas leżenia na fotelu ![]()
O kurcze, ale swietny pomysl z tym zestawem i taka zabawą
wlasnie sie zastanawialam jak to zrobic jak bedzie trzeba sie wybrac z małą do dentysty . Teraz jak zabki jej wychodzą to ma strasznie wrazliwa buzke i naprawde ciezko zajrzec , ale jak sytuacja sie unormuje to bede musiala ja troszke odwrazliwic
Kurcze przy pierwszej wizycie wgl nawet na mnie nie chciała leżeć/ ja byłam na fotelu a córka miała leżeć na mnie / i średnio dentystka zajrzała jej w buzię a wizyta 150 zł
biegała po gabinecie a ja oczami za z nią żeby czegoś nie zwalila .
Teraz juz jest kumata i jak byłyśmy na szczepieniu na ospe to tylko weszła do gabinetu to od razu wskoczyła na leżankę i dala sie badać i zastrzyk bez jąknięcia też był
ale to też mamy zestaw do badania i ją badałam ona mnie i to baaaardzo dużo pomogło. Mloteczek do kolanka, do uszka ta lupka , stetoskop itp ![]()
Dziewczyny meldujemy sie z Gustawem po wakacjach i mam do Was pytanie. Jak myjecie ząbki Waszym 5cio-9cio miesieczniakom? Pytam poniewaz odkad Gucio ogarnał, ze tymi ząbkami mozna gryzc to mycie ich to koszmar… zaciska szczoteczke, ssie z niej wode no nie da sobie ich umyc. Biore go tak jakby do karmienia-taki sposob pokazywala mi stomatolog przy corce no ale nic to nie daje… poddaje sie.
Macie jakies sposoby?
wiesz co ja normalnie jednemu i drugiemu zależnie od wieku uniesiony lib siedząco. jezeli potrzebował gryzv to pozwalałam na to i później czyściłam lub masowalam palcem i gdy mu ulżyło to czyściłam albo po prostu dalam chwilę gryźć, szukałam gryzakoe czy rozwiązań by wyzyl sie ba czymś innym niz szczoteczka a później po prostu mialam jedna ktora mogl gryźć a później ja inna czyścić
ząbkowanie potrafi utrudniać życie więc nie ma sie co dziwic. powoli do przodu. będzie lepiej
Hmm ja dawalam szczoteczkę i same się bawiły pół ziarenka ryżu dosłownie, czasem nakladke miałam na palcu i tak pucowałam.
Też jak gryzie szczoteczkę to może znak że kolejne zębiska się przebijają i to mu ciut ulgi sprawia - Też Ci powiem że starszej przy ząbkowaniu dawałam szczoteczkę i jej ulgę to sprawiało
Robię identycznie, daje szczoteczkę i jak mi zabiera to pozwalam się bawić, jak mu się znudzi to wtedy czyszczę dalej
Włosie jest miękkie więc żadnej krzywdy sobie nie zrobi ![]()
Ale ile ślinki przy tym to nasze ![]()
Szczotke tez mu daje, mam taka z neno-polecala nam neurologopeda- nawet wibracje lubi, ale jak juz rano/wieczorem chce po prostu umyc mu zabki to gryzie i koniec. Mam tez ta taka nakladke na palec, ale tyle razy “dziabnal” mnie ząbkami w macierz paznokcia ze juz z tego nie korzystam ![]()
Moje dziecko ma również 10 miesięcy i kiedy ząbkuje, nie pomagają mu ani żele na dziąsła, ani zimne gryzaki, więc używamy tylko syropów. Używamy szczoteczki do zębów Jordan i pastę Elmex. Ale kiedy z boku wyrasta jej kolejny ząbek, płacze przy czyszczeniu, ale higiena jest ponad wszystko. Nasz dentysta powiedział, że lepiej będzie tolerować jej chwilowy płacz podczas mycia zębów, niż później podejmować się leczenia, zwłaszcza że małym dzieciom leczenie zębów odbywa się w znieczuleniu.
Ja myślę by kupić mojemu dziecku szczoteczkę elektryczną z firmy nano albo innej. Takie jak są od 0-3 ale do tej pory używałam zwykłej dla maluchów i nie wiem czy się przyjmie taka.
U nas kilka dni temu tez pojawił się już pierwszy Ząbek
nie spodziewałam się, że tak szybko to nastąpi bo synek ma dopiero 5.5 miesiąca u córki pierwszy był jak miała 7.5 miesiąca ![]()
U anad Małej przebiła się pierwsza dolna jedynka
W środę skonczy 6 miesiacy.
@mamanicponia Nam sie ta speawdzilq: