Pierwsze ząbki maluszka

no i właśnie po to jest to forum, by się wesprzeć i doradzić.

2 polubienia

Dokładnie , trzeba po prostu uważać z ilością.

1 polubienie

U nas nie bylo bokesnego zabkowania, w najgorszym momencie stosowalismy dentinox, a tak to gryzaki z lodowki. Na pierwsza wizyte mozna sie udac od razu, my bylismy chwile po roku ale corka nie wspolpracowala

2 polubienia

Moja córka miała 10msc kiedy wyszedł jej pierwszy ząb. Ząbkowanie oceniam różnie,. były momenty straszne, a były takie, że gdybym nie zaglądała do buźki to nawet bym nie wiedziała, ze pojawił się ząbek. Żel na ząbkowanie to must have, dużo miłości i cierpliwości, pamiętam, że wkładałam gryzaki do lodówki zawsze jakaś ulga była dla małej… Od pierwszego ząbka używamy szczoteczki, a pierwsza wizyta u stomatologa odbyła się w przed 2 urodzinami, wcześniej moje dzieło nie było gotowe

1 polubienie

Haha dobry sposób :thinking::smile: też tak będę robić, jak będę chciała dzieciaki oduczyć czegoś jeść. :smile::smile:

Hahah moja Laura też jak pierwszy raz była u dentystki zatkała buzię rączkami i nie chciała pokazać ząbków :rofl:

1 polubienie

Taki urok małych dzieci😁

Ale pani dentystka była typowo do dzieci i miała podejscie fajne. Dostała dyplom podpisała go jej , i mogła wybrać sobie gumowego zwierzaczka po lakierowaniu ząbków.

Moja córka była w teorii bardzo przygotowana, a przyszło co do czego to zrobiła tak samo :sweat_smile:

Ja się cieszę że mimo wszystko tym dentystkom udaje się sprawdzić jednak te ząbki. Gorzej przyjedziesz z dzieckiem a ona buzi nie otworzy a za wizytę trzeba i tak zapłacić.

Albo jest coś do robienia a dzieciak nie da zrobić :crazy_face:

U nas na szczęście córka ma ładne ząbki bo inaczej jak by trzeba było robić na drugą wizytę iść by już nie chciała :see_no_evil:

U nas też się tak robi, czasem dodaje też miód i kakao dla starszaka :grin:

1 polubienie

Ja sobie np też dodaję miód, kakao, czasami jakiś dżem domowej roboty np z czarnej porzeczki

1 polubienie

Mój starszak jest bardzo dzielny u dentysty, naprawdę go bardzo podziwiam jeśli chodzi o tą kwestię. Młodszy już gorzej… A najmłodszy… Zobaczymy

1 polubienie

Ja czytałam wasze porady i zaczęłyśmy szczotkowanie pastą wielkości ziarenka zyżu powoli myślę nabierze wprawy w myciu

Mamusie, czytałam komentarze ale nie zauważyłam jeśli było coś o tym to sorki, macie porady jak dbać o pierwsze ząbki podczas przyjmowania żelaza w syropie?bo wiem że żelazo nie wpływa korzystnie Właśnie mojej córce przebił się pierwszy ząbek a ze względu że żelazo zostanie z nami jeszcze napewno długi czas z tad pytanie…

1 polubienie

Najlepiej dopytaj stomatologa. Ja codziennie przemywam buzię solą fizjologiczną na gazie jałowej i dodatkowo myje ząbki pastą dla dzieci

1 polubienie

Mozesz jak narazie zadbac o ząbki maluszka tym ze masowac szczoteczka z wodą

A jakie bierzecie żelazo? Syn chwilę przyjmował Innofer Baby i tam w ulotce było napisane że nie przebarwia zębów