My mamy Ferrum w syropie
Wizytę u stomatologa już możecie umówic, co do ząbkowania to u nas sprawdziły się gryzaki prosto z lodowki, w krytycznych momentach zel dentinox. Oczywiscie najwazniejsze mycie ząbków od samego poczatku
My kupiliśmy pastę i szczoteczkę dla dzieci 0+ jak się przebił 1 ząbek, czy to wystarczające dla dziecka które przyjmuje żelazo, to trzeba dopytać lekarza
@Mama.Wiki polecisz jakaś dobra paste. My jak narazie uzywamy z Ziaji ale mozemy sprobowac jakiejs innej moze sie okaze lepsza. U nas juz mamy około 10 ząbków i czy trzeba uzywac żelazo?
Teraz coraz więcej preparatów jest takich,które już nie przebarwiają zębów. Ale oczywiście warto codziennie szczotkować ząbki maluchowi już od momentu, kiedy pojawi się pierwszy ząbek
Tutaj z tym żelazem to było pytanie o pastę która pomoże przy podawaniu dodatkowo żelaza. Jeśli nie masz takich zaleceń od lekarza to nie ma takiej potrzeby ![]()
My używamy elmex 0-6 lat bo gdzieś mi migneły właśnie jako polecana
ma spoko skład, też używamy jej tylko troszkę więc myślę że jest okej
Kiedyś czytałam, że Ziaja zmieniła coś w składzie i niby ma bardzo słabe właściwości ścierające. Przyznam szczerze, że im więcej czytam o pastach tym mniej wiem… Do dziś nie wiem czy w końcu używać tej z fluorem czy bez… Często mam tak, że kupuję z polecenia z forum Pana Tabletki, teraz mamy taką
A u nas chyba właśnie przyszła pora na zęby, w nocy co chwila płacz, wiecznie ręce w buzi i wszystko mokre do śliny. Maluch pół roczku ![]()
Myślę żeby z dzieckiem iść do dentysty jak będzie miało troszkę ponad roczek, a tak jak już było wspomniane na ból najlepiej smarować żelem, chłodzić gryzaki i masować dziąsełka maluszka ![]()
![]()
U nas właśnie już też ten etap, dziecko ponad 7 msc i widać że coś ją męczy
Ja żel na ząbkowanie również chłodze w lodówce tak samo jak gryzaki żeby chociaż trochę ulżyć dziecku
Wczoraj mieliśmy zajęcia z dentystką ze szkoły rodzenia i mówiłam, że z maluchem pierwsza wizyta u dentysty powinna być kiedy maluch skończy 6msc/jak zaczną się pojawiać zabki ![]()
A pastę która bardzo polecała to elgydium ![]()
I jeszcze z tymi żelami na ząbkowanie jest tak, że one faktycznie działają ale potrzebna jest chwila żeby się “uaktywniły” a maluszek często po nałożeniu memla w buźce i ten zel połyka stąd moze nie byc efektu ![]()
Ja właśnie jestem ciekawa co oni robią na wizycie z takim maluchem z jednym zębem. Czy taka wizyta jest naprawdę potrzebna, czy to nie jest po prostu dodatkowe nabijanie kasy przez stomatologów. Ja bym wolała się wybrać jak dziecko już jest bardziej kumate np około roczku lub półtorej. Moja teściowa ma koleżankę dentystkę i chyba poproszę żeby zorientowała się w temacie
No nam mówiła, że max do 2 roku, ale najlepiej właśnie po 6 msc/ jak wyjdzie pierwszy ząbek.
Ta pierwsza wizyta to pewnie bardziej pogadanka i pokazanie rodzicowi jak myć buzię i oswajanie dziecka od małego z gabinetem ![]()
Ja poszłam pierwszy raz z córką jak miała niecałe 2 lata i jak nas pani stomatolog zobaczyła to się trochę zdziwiła, nie wiem co to znaczyło czy za późno czy za wcześnie, zapytała czy coś nas niepokoi, powiedziałam, ze przyszłam na kontrolę i chcę oswoić dziecko na przyszłość. Pani pobawiła się z dzieckiem lampką, sprężonym powietrzem, wodą, zajrzała do buźki - mała nie współpracowała pomimo, że była bardzo przygotowana, bo w domu były książeczki i playdoh dentysta. Te zaglądanie trwało może 3 sekundy, usłyszałam że jest ok i mamy przyjść za rok do kontroli, mała dostała jakis bubel na pamiątkę, się śmialiśmy z mężem, że to najdroższa chińszczyzna jaką mamy w domu
Z młodszym dzieckiem pójdę na pierwszą wizytę również w okolicy 2 lat, chyba, że coś będzie mnie niepokoić. Moim zdaniem nie ma sensu wcześniej niż przed 1,5 roku, chyba że w rodzinie były jakieś problemy z uzębieniem lub czegoś się dopatrzymy.
Moim zdaniem wizyta na 6 miesięcy to jest wizyta dla rodzica. Stomatolog wytłumaczy żeby myć zęby, nie pić soków itp ja znam dużo dzieci, które w wieku 2 latach to już mają armagedon w buzi. Mojej znajomej wnuczek pił tyle soków że w wieku 2 lat miał same korzenie, to wiadomo że z takim dzieckiem się idzie szybciej.
@Mimilili ooo to dobrze wiedzieć. Widzisz Ty byłaś z 2 latkiem gdzie to ma już sens a i tak niewiele dało się zrobić. Ważne jest też żeby dziecko w ogóle wiedziało że jest takie miejsce i jak wygląda gabinet stomatologiczny. Ja byłam pierwszy raz jak miałam 6 lat i to od razu na leczeniu zęba. Traumę miałam bardzo długo. Dopiero 3-4 lata temu przestałam bać się dentysty ![]()
@daga1271 masakra, straszne. Według mnie to już zaniedbanie, aż przykro jak takie dziecko musiało sie później męczyć z jedzeniem niektórych rzeczy
Rewelacyjnie to ujęłas.
Niektórzy stomatolodzy chcą nabić sobie kasy i zapraszają na wizytę jak nie ma po co , ja na taką trafiłam co mnie naciągała robiła kanałowe leczenie na kilka etapów, z jednym zębem chodziłam rok do niej co miesiąc lub co trzy tygodnie zanim mi go zrobiła a ostatecznie zmieniłam dentystę i inny dentysta mi go dokończył.
Jak wybralam sie z corka w okolicach roku to dentystka byla zdziwiona, ze sie pojawilam bo nie bylo potrzeby. Dostalysmy najdrosza paste i szczoteczke. Jak poszlam kontrolnie po 1.5roku do innej to dopiero ona mi pokazala, ze super ze mloda myje sama zeby, ale ze jako rodzic mam ja tez ukladac (jak do karmienia) i domywac jej ząbki- szkoda, ze nie wiedzialam tego wczesniej…
@Wesola95 oswajanie 6m chyba nie ma sensu bo to jest na tyle maly czlowiek, ze zdarzy zapomniec kto to dentysta, chyba ze wizyty beda regularnie.
@daga1271 mam wsrod znajomych dziewczynke ktora( jeszcze nie jest zdiagnozowana) ma jakies rodzaj zaburzenia rozwoju). I nie za bardzo ograniczali jej slodycze czy napoje… Do tego stopnia ze tableki popijala cola. Nie dawno placili ciezkie pieniadze za zabiegi stomatologiczne zeby jej wyleczyc zęby, pod pełna narkoza(lat 4)… ![]()
![]()
![]()
@Patrycjaw25 @Hedwiga tylko powtarzam, co mówiła dentystka
podała nam widełki 6msc max 2 rok życia
i tak jak pisałam ta wizyta w 6 miesiącu to bardziej profilaktyka, niz leczenie bo co tam leczyć u takiego maluszka
aczkolwiek i u takiego malca może się pojawić próchnica,
oczywiscie kazdy rodzic zrobi jak uważa i wybierze sie z dzieckiem do dentysty kiedy uzna za stosowne ![]()