Tak też o takich właśnie powielonych wątkach pomyślałam, że jeden za drugim są dodawane , a trochę niżej niż jest taki sam
jakby nikt nie zwracał uwagi to tych wątków byłoby jeszcze więcej ![]()
I tak jak mówisz takie rozwiązanie było by super , że nagrody były by utajone.
@madzia1209 powiem ci tak że zdażało się że i mi ktoś nie miło ktoś odpowiedział ale ja się nie przejmowałam tym . Szczególnie jak przyszłam tu pierwszy raz . Zaczęłam udzielać się na forum .
To akurat nie do ciebie ale faktycznie nie ktore osoby odpisywaly na watki z przed 3 lat gdzie ktos np. Szukal prezentu dla meza
przeciez wiadomo ze 3 lata temu to juz pewnie ta osoba cos kupila to bezsensu pisac zeby tylko pisac…
Może chodziło o to że odpowiedziałaś na pytanie zawarte w wątku które pojawiło się dużo wcześniej i sprawa została już dawno rozwiązana. My tutaj zwracamy uwagę bo czasami było tak że wątek pod wątkiem był dodawany dotyczący tego samego. Np w ciągu miesiąca kilka razy odpisywałam na to samo. Dlatego jest lupka i można poszukać i odświeżyć wątek jeżeli nie znajdziemy odpowiedzi na nasze pytanie. Ale też trzeba ten wątek czytać co dziewczyny piszą a nie tylko to co napisała autorka i opowiadanie na pytanie które już czasem przeszło na zupełnie inny tor. Pozatym pisanie żeby pisać i dodać jak najwięcej komentarzy żeby wygrać nic innego się nie liczy. To nie są do końca nasze wymyślone reguły. To wszystko było zawarte w regulaminie ale teraz jest nowe forum i ten regulamin nie jest wstawiony. No wyobraź sobie że 30 dziewczyn w miesiącu wstawia post ,co na kółko dla niemowlaka, no ile można odpisywać na to samo o spamować. Ja już dawno pisałam żeby na forum były nagrody niespodzianki. Jak wygrasz to przychodzi ci paczka i dopiero w domu dowieadujesz się co wygrałaś i żeby nie zawsze były to duże nagródy. Czasami wystarczy,sliniak, czy smoczek. Teraz jest k tak lepiej ale jak był laktator do wygrania to się dopiero działo ![]()
![]()
![]()
Powiem Wam, że weszlam tutaj z racji tego, że byla akcja z laktatorem muszlowym za aktywność na forum. Ale jak zaczelam sie udzielac i znalazlam z Wami wspolny jezyk i ciekawe porady i takie zyciowe gadki i luźną atmosferę to stwierdziłam, że w sumie dobrze mi tutaj
nie mam parcia jakiegoś na to, że być niewiadomo jak aktywna bo ostatnie dni są dla mnie ciężkie, mam okropnie zle samopoczucie
ale jak można połączyc taka niewymuszona aktywność z jakims prezentem od Canpolbabies to jestem na tak ![]()
Forum jest dla nas wszystkich , ale zdarzają się dziewczyny , które chciałyby tutaj dowodzić. I uwierzcie , że tak jest od 8 lat, zawsze ktoś taki się znajdzie. Tylko to naprawdę nie jest fajne bo nikt tutaj nie jest ważny mniej lub bardziej. Nie jesteśmy założycielami forum i jeżeli ktoś ma ambicje kierownicze to warto zastanowić się nad swoim forum. Co do SPAMU - dziewczyny każda z nas go robi i każda miesza na forum. No kiedyś a właściwie to już wiele razy było to poruszane przez dziewczyny. Spójrzmy realnie :
Wchodzi nowa osoba na forum i wpisuje w lupkę- jak sobie poradzić z gorączką u dziecka i co ? I 200 komentarzy typu - jaka u nas pogoda , gdzie kupiłyśmy masło w promocji , kto co dzisiaj ubrał i co oglądał w telewizji. I naprawdę wydaje mi się , że taka osoba już nie ma ochoty czytać tych wpisów od osób , których nie zna i , które pisały coś nawet dwa lata temu. No więc taka osoba chce odświeżyć post i pisze pod wątkiem sprzed kilku lat prośbę o poradę. Czy ktoś może podpowiedzieć , może są nowe sposoby , zalecenia. I nagle odpowiedź - po co odświeżasz stary wątek , już to było poruszone. No i co z tego , że coś było poruszone ? Teraz lepiej odświeżać wątki czy zakładać na nowo wątek żeby nie słyszeć , że odgrzewa się kotlety ? Bo takie komentarze są w postach co mnie zaskoczyło . Fakt jak ktoś odświeża post co dać komuś na prezent to trochę naciągane. No ale z drugiej strony….jeżeli ktoś ma super pomysł to dlaczego się nim nie podzielić ? Może ktoś wpadł na super pomysł prezentu i zostawia ślad żeby ktoś skorzystał. Bo za miesiąc jakaś dziewczyna będzie szukała podpowiedzi i znajdzie ten super pomysł. Ja wpisuje co np. dać na roczek i są komentarze z wielu lat i nie ma w tym nic złego. Widać jak te prezenty się „zmieniają”. Więc jeżeli ktoś założył wątek co dać na roczek np. 5 lat temu to teraz już tematu nie dotykamy ? Brednie , nawet po 5 latach ktoś może sobie wejść w ten temat i wpisać co dał w prezencie bo może ktoś się zainspiruje. Niestety , ale niektóre dziewczyny uważają , że forum ma być na ich zasadach a tak nie jest. I pisanie , że ktoś robi SPAM a same piszą pod postem o zupełnie czymś innym jest ok ? Jest założona zakładka ploteczki , pogaduchy i tam powinniśmy pisać o takich rzeczach. Zwłaszcza , że jest też możliwość wysłania wiadomości prywatnej. Więc tak szczerze nie uważacie , że to słabe ? Ale naprawdę same tak pomyślcie czy takie zachowania są ok ? Każdy temat zawsze schodzi na poboczne tematy no ale 10 komentarzy na temat a 200 o totalnie czymś innym? Ja wiem doskonale , że każda z nas chciałaby dostać produkt do przetestowania , ale bez przesady żeby kierować tutaj forum jak swoim. I nie , nie są to rady żeby ułatwić funkcjonowanie bo niektóre teksty są bezczelne. I nawet nie mówię , że ktoś coś do mnie pisał. Chodzi mi o całokształt jak poczytałam co jest czasem pisane…
W zupełności masz rację ![]()
![]()
![]()
To nie o to chodzi żeby dowodzić na forum i żeby forum było czyjąś własnością. Po to przyznawane są nam odznaki żebyśmy miały więcej do powiedzenia. Możemy flagowac posty i trzymać tu porządek. Tak jest w regulaminie odnak. Ok może każda z nas robi jakiś spam ale chodzi o to że niektórzy nawet nie patrzą w lupke tylko piszą a np tydzień temu był taki post i jest pod nim 30 komentarzy to po co zakładać bowy na ten sam temat. O pisanie kilka lat później tak jak ty napisałaś że na prezent dobra ok może ktoś ma fajny pomysł. Ale jeżeli użytkowniczka odpisuje na wątek w którym autor jest już dawno nieaktywny to jaki ma to sens ? Redakcja dając nam odznaki za spędzanie czasu tutaj uważa że jesteśmy tutaj po to żeby pilnować porządku więc jako problem skoro robimy to co chcą ? Wystarczy wejść w swój profil kliknąć odznaki i przeczytać po co one są. Uważam że jak zwrócę komis uwagę to nie obrażam tym nikogo a chcę żeby forum było przejrzyste nie tylko dla mnie ale też dla nowych mam które tutaj przyjdą i chcą uzyskać informacje na dany temat. Pod spodem screen kawałka regulaminu
Oczywiście , że po to jest regulamin żeby go przestrzegać. Jednak niektóre rzeczy można mówić w inny sposób niż - ja wiem lepiej a ty się dostosuj. No nie , wypada okazać empatię , zrozumienie i można dać wskazówkę a nie swoje żądania w niemiły sposób . Czasem niektóre Dziewczyny , które są tutaj dłużej tworzą swojego rodzaju grupkę i jest problem gdy przychodzi ktoś nowy. I to bardzo widać , widać to z perspektywy nowych osób lub osób , które są neutralne. I to nie jest tylko moje zdanie a nawet pisała to kiedyś dziewczyna na fb pod postem canpol. Ogólnie wchodzenie w dyskusje dotyczące funkcjonowania forum zawsze przeradza się w konflikt. A ja np. nie mam potrzeby psuć sobie humoru przez takie rzeczy. Każda z nas ma też swoje realne życie i forum ma być przyjemnością a nie powodem to stresu czy smutku. Do tego zawsze widać kogo tak naprawdę canpol docenia i to jest bynajmniej dla mnie najfajniejsze.
Ja lubie jak ktos odświeża wątek z poradami itp. Ponieważ w ciagu kilku lat może sie duzo nowych produków pojawić oraz zmienić sposoby radzenia sobie z problemem
coś co sprawdzało się 2 lata temu może obecnie być uznawane za niezalecane ![]()
No właśnie nawet w ciągu roku są już bardzo duże zmiany. Ja czasem jestem w szoku bo coś było ok a nagle zostało wycofane , zabronione albo ulepszone i tutaj się o tym dowiaduję. Już wiele razy tak było np. z preparatami na ospę. I oczywiście z wieloma innymi rzeczami też. Dlatego jak mamy nową wiedzę na jakiś temat to warto odświeżyć wątek i napisać coś co wiemy bo z pewnością zaktualizowane informacje się przydadzą. Mój pierwszy syn urodził się 10 lat temu i już naprawdę sporo rzeczy się zmieniło ![]()
Myślę że tu nie o takie odświeżone porady chodziło. W grudniu była fala nowych osób i mi np kilka razy została zwrócona uwaga żeby nie pisać kilka odpowiedzi tylko żeby napisać raz i odnieść się w jednym wpisie do kilku osób, dostałam instrukcje jak to robić, jak zrzucać wiadomość w dół żebym nie musiała zapamiętywać nicków i uważam te to super że starsze stażem użytkowniczki zwracają uwagę na to żeby był porządek na forum. Zastosowałam się do porad i nie uznałam że to było niemiłe. Właśnie super że ktoś poświęcił swój czas żeby zrobić screeny i mi pokazać ![]()
W grudniu był wysyp nowych użytkowników i było kilka osób które odświeżały stare tematy żeby dać porady i miałam wrażenie że były one wymuszone, pisane na siłę żeby były „pomocne”. kilka takich wpisów mam podejrzenie że było wygenerowanych w chacie gpt. Oczywiście super jest odświeżyć dany temat i podzielić się swoim doświadczeniem, ale ważne żeby to nie było pisane na siłę, a niektóre wpisy mam wrażenie że takie były
Fajnie że tutaj jesteś i już od tylu lat tworzysz tą społeczność. Nie wiem jak wyglądały początki tego forum, na czym to polegało, ale w moim przypadku trafiłam tutaj bo po prostu wyświetliła mi się reklama Canpol “dołącz i przetestuj laktator” więc dla mnie wow - jako dla przyszłej mamy było by super coś takiego dostać i przetestować, ponieważ dobry sprzęt jednak trochę kosztuje, a po drugie nie zawsze jest tak że w coś zainwestujesz, a potem z tego się nie skorzysta. Więc w moim przypadku - tak reklama i nagroda przyciągnęła uwagę i spowodowała że zainteresowałam się tym forum. Dołączyłam, od samego początku nie ogarniałam o co tutaj chodzi, przeczytałam wątki które mnie interesowały, w szczególności jeżeli chodzi o polecane produkty wyprawkowe, a potem się wyciągnęłam. Cieszę się że mogę poczytać porady, zapytać o coś, z wielu porad jeszcze nie skorzystałam, bo mały nadal w brzuchu, ale przyjdzie czas że i z tego skorzystam. Co do nagród - dla mnie super, czy się uda, czy się nie uda, na pewno wykorzystam z synem, jak nie ja, to moja przyjaciółka, która ma 3 miesięczne bobo.
Można można by dywagować ile mam jest tutaj przez zasiedzenie a ile tylko dla nagród i jakby to wyglądało życie forum gdyby wartość nagrody była nieznana. I fajnie by było, że gdy już tą nagrodę się otrzyma to żeby wykorzystać ją dla siebie i dac szczerą opinię bo jednak te produkty są do testowania a nie do shandlowania…
No właśnie dokładnie o to chodzi. Myślę że jak zwracamy uwagę to nie po to żeby kogoś urazić tylko po to żeby wszystkim było lepiej. No i właśnie tak jak napisałaś chodzi o to że niektórzy piszą co kolwiek na siłę żeby napisać a my tutaj jesteśmy od tego żeby zwracać uwagę. Ile jest dziewczyn które na początku się trochę wkurzały o zwracanie uwagi a później jak zostały z nami dłużej to przyznały nam rację ![]()
![]()
Ale to są pojedyńcze osoby. Jednak większość z nas myślę że zwraca uwagę tak żeby nikogo nie urazić.
@nomike hej, fajnie że znów jesteś ![]()
Jak masz ochotę i rozkrecalaś coś fajnego na IG to może warto się podzielić? Oczywiście jeśli to, co robiłaś ma trafić do szerszego grona ![]()
Tak poczytalam powyższe wpisy.
I co mogę odpisać?
Sama zwróciłam parę razy uwagę na powielony wątek na przykład. Wcześniejsze nie miały jakoś dużo wpisów wiec naprawdę wystarczyło odświeżyć wątek i zapytać co obecnie mamy sadzą bo moze faktycznie rady sprzed roku nie są aktualne.
Mi też zwrócono parę razy na cos uwagę - i nie uważam, że to cos zlego. Nie czulam się urażona.
I naprawdę uważam, że nie ma nic złego w tym, że ktoś Komuś zwróci uwage.
A pisanie że dziewczyny próbują być kierowniczkami to wg mnie nie na miejscu.
Dobrze, ze są Mamy które czasem zwracaja uwage. I dają rady co do cytowania itp. a niekonoecznie pisania kilku postów jeden pod drugim przez daną osobę - bo to tez jest spam.
Ktoś jest tutaj dłużej. Ktoś krócej. Forum się zmienia. Trzeba się dostosować do tego, jak funkcjonuje obecnie.
Każdy z Nas był nowym użytkownikiem forum i musiał się “wkręcić”. Jak Ktoś chce faktycznie to myślę, że to nie problem.
Jak Ktoś przyszedl tylko bo akurat fajna nagroda i wielkie zaskoczenie bo ciężko się wbic a tu miesiąc ma tylko 30/31 dni i narzekanie ile tych wątków i postów. To to slabe wg mnie. Tak jest dużo- dzieje się. Ale to nie oznaczam ze trzeba włączać tryb spam - i jedziemy z nowymi wątkami jeden za drugim. Jak wiele razy bylo wspomniane- nie ilość a przekaz się liczy.
I naprawdę ostatnio widzę duzo postów o tym jak to bylo tutaj kiedyś/wcześniej. Sama.czasem odpisuje bo chwile tu jestem. Ale mamy tu i teraz. Nie kiedyś. I trzeba to zaakcpetowac ![]()
To prawda i dobrze ze sa takie mamy co “pilnuja porzadku” i podpowiadaja co i jak bo bez tego dopiero bylby haos ![]()
Wszystkie mamy jedno i takie same zdanie - bardzo dobrze , że forum jest , funkcjonuje i że każdy może tutaj być. Dlatego niech wszyscy się cieszą tym , że canpol założył taką społeczność i tyle. Także fajnie , że można mieć taką odskocznię od codzienności. Nie wszystkie musimy się ze sobą zgadzać , mieć takie same zdanie. Zresztą to nawet niemożliwe bo jesteśmy zupełnie innymi ludźmi . Najważniejszy jest po prostu szacunek i wyrozumiałość dla drugiego człowieka. Także im więcej osób tym więcej opinii , doświadczeń , wiedzy i zawierania koleżeństwa. I tym się cieszmy
No to może już na tym zaprzestaniemy ![]()
Zgadzam się
mądre słowa ![]()
To prawda , ja tam nie ogarniam tego później już ![]()