Pisanie na forum

Tak też o takich właśnie powielonych wątkach pomyślałam, że jeden za drugim są dodawane , a trochę niżej niż jest taki sam :slight_smile: jakby nikt nie zwracał uwagi to tych wątków byłoby jeszcze więcej :slight_smile:

I tak jak mówisz takie rozwiązanie było by super , że nagrody były by utajone.
@madzia1209 powiem ci tak że zdażało się że i mi ktoś nie miło ktoś odpowiedział ale ja się nie przejmowałam tym . Szczególnie jak przyszłam tu pierwszy raz . Zaczęłam udzielać się na forum .

3 polubienia

To akurat nie do ciebie ale faktycznie nie ktore osoby odpisywaly na watki z przed 3 lat gdzie ktos np. Szukal prezentu dla meza :rofl: przeciez wiadomo ze 3 lata temu to juz pewnie ta osoba cos kupila to bezsensu pisac zeby tylko pisac…

3 polubienia

Może chodziło o to że odpowiedziałaś na pytanie zawarte w wątku które pojawiło się dużo wcześniej i sprawa została już dawno rozwiązana. My tutaj zwracamy uwagę bo czasami było tak że wątek pod wątkiem był dodawany dotyczący tego samego. Np w ciągu miesiąca kilka razy odpisywałam na to samo. Dlatego jest lupka i można poszukać i odświeżyć wątek jeżeli nie znajdziemy odpowiedzi na nasze pytanie. Ale też trzeba ten wątek czytać co dziewczyny piszą a nie tylko to co napisała autorka i opowiadanie na pytanie które już czasem przeszło na zupełnie inny tor. Pozatym pisanie żeby pisać i dodać jak najwięcej komentarzy żeby wygrać nic innego się nie liczy. To nie są do końca nasze wymyślone reguły. To wszystko było zawarte w regulaminie ale teraz jest nowe forum i ten regulamin nie jest wstawiony. No wyobraź sobie że 30 dziewczyn w miesiącu wstawia post ,co na kółko dla niemowlaka, no ile można odpisywać na to samo o spamować. Ja już dawno pisałam żeby na forum były nagrody niespodzianki. Jak wygrasz to przychodzi ci paczka i dopiero w domu dowieadujesz się co wygrałaś i żeby nie zawsze były to duże nagródy. Czasami wystarczy,sliniak, czy smoczek. Teraz jest k tak lepiej ale jak był laktator do wygrania to się dopiero działo :grin::grin::rofl:

2 polubienia

Powiem Wam, że weszlam tutaj z racji tego, że byla akcja z laktatorem muszlowym za aktywność na forum. Ale jak zaczelam sie udzielac i znalazlam z Wami wspolny jezyk i ciekawe porady i takie zyciowe gadki i luźną atmosferę to stwierdziłam, że w sumie dobrze mi tutaj :rofl: nie mam parcia jakiegoś na to, że być niewiadomo jak aktywna bo ostatnie dni są dla mnie ciężkie, mam okropnie zle samopoczucie :face_with_peeking_eye: ale jak można połączyc taka niewymuszona aktywność z jakims prezentem od Canpolbabies to jestem na tak :smiley:

3 polubienia

Forum jest dla nas wszystkich , ale zdarzają się dziewczyny , które chciałyby tutaj dowodzić. I uwierzcie , że tak jest od 8 lat, zawsze ktoś taki się znajdzie. Tylko to naprawdę nie jest fajne bo nikt tutaj nie jest ważny mniej lub bardziej. Nie jesteśmy założycielami forum i jeżeli ktoś ma ambicje kierownicze to warto zastanowić się nad swoim forum. Co do SPAMU - dziewczyny każda z nas go robi i każda miesza na forum. No kiedyś a właściwie to już wiele razy było to poruszane przez dziewczyny. Spójrzmy realnie :
Wchodzi nowa osoba na forum i wpisuje w lupkę- jak sobie poradzić z gorączką u dziecka i co ? I 200 komentarzy typu - jaka u nas pogoda , gdzie kupiłyśmy masło w promocji , kto co dzisiaj ubrał i co oglądał w telewizji. I naprawdę wydaje mi się , że taka osoba już nie ma ochoty czytać tych wpisów od osób , których nie zna i , które pisały coś nawet dwa lata temu. No więc taka osoba chce odświeżyć post i pisze pod wątkiem sprzed kilku lat prośbę o poradę. Czy ktoś może podpowiedzieć , może są nowe sposoby , zalecenia. I nagle odpowiedź - po co odświeżasz stary wątek , już to było poruszone. No i co z tego , że coś było poruszone ? Teraz lepiej odświeżać wątki czy zakładać na nowo wątek żeby nie słyszeć , że odgrzewa się kotlety ? Bo takie komentarze są w postach co mnie zaskoczyło . Fakt jak ktoś odświeża post co dać komuś na prezent to trochę naciągane. No ale z drugiej strony….jeżeli ktoś ma super pomysł to dlaczego się nim nie podzielić ? Może ktoś wpadł na super pomysł prezentu i zostawia ślad żeby ktoś skorzystał. Bo za miesiąc jakaś dziewczyna będzie szukała podpowiedzi i znajdzie ten super pomysł. Ja wpisuje co np. dać na roczek i są komentarze z wielu lat i nie ma w tym nic złego. Widać jak te prezenty się „zmieniają”. Więc jeżeli ktoś założył wątek co dać na roczek np. 5 lat temu to teraz już tematu nie dotykamy ? Brednie , nawet po 5 latach ktoś może sobie wejść w ten temat i wpisać co dał w prezencie bo może ktoś się zainspiruje. Niestety , ale niektóre dziewczyny uważają , że forum ma być na ich zasadach a tak nie jest. I pisanie , że ktoś robi SPAM a same piszą pod postem o zupełnie czymś innym jest ok ? Jest założona zakładka ploteczki , pogaduchy i tam powinniśmy pisać o takich rzeczach. Zwłaszcza , że jest też możliwość wysłania wiadomości prywatnej. Więc tak szczerze nie uważacie , że to słabe ? Ale naprawdę same tak pomyślcie czy takie zachowania są ok ? Każdy temat zawsze schodzi na poboczne tematy no ale 10 komentarzy na temat a 200 o totalnie czymś innym? Ja wiem doskonale , że każda z nas chciałaby dostać produkt do przetestowania , ale bez przesady żeby kierować tutaj forum jak swoim. I nie , nie są to rady żeby ułatwić funkcjonowanie bo niektóre teksty są bezczelne. I nawet nie mówię , że ktoś coś do mnie pisał. Chodzi mi o całokształt jak poczytałam co jest czasem pisane…

4 polubienia

W zupełności masz rację :clap::clap::clap:

2 polubienia

To nie o to chodzi żeby dowodzić na forum i żeby forum było czyjąś własnością. Po to przyznawane są nam odznaki żebyśmy miały więcej do powiedzenia. Możemy flagowac posty i trzymać tu porządek. Tak jest w regulaminie odnak. Ok może każda z nas robi jakiś spam ale chodzi o to że niektórzy nawet nie patrzą w lupke tylko piszą a np tydzień temu był taki post i jest pod nim 30 komentarzy to po co zakładać bowy na ten sam temat. O pisanie kilka lat później tak jak ty napisałaś że na prezent dobra ok może ktoś ma fajny pomysł. Ale jeżeli użytkowniczka odpisuje na wątek w którym autor jest już dawno nieaktywny to jaki ma to sens ? Redakcja dając nam odznaki za spędzanie czasu tutaj uważa że jesteśmy tutaj po to żeby pilnować porządku więc jako problem skoro robimy to co chcą ? Wystarczy wejść w swój profil kliknąć odznaki i przeczytać po co one są. Uważam że jak zwrócę komis uwagę to nie obrażam tym nikogo a chcę żeby forum było przejrzyste nie tylko dla mnie ale też dla nowych mam które tutaj przyjdą i chcą uzyskać informacje na dany temat. Pod spodem screen kawałka regulaminu

3 polubienia

Oczywiście , że po to jest regulamin żeby go przestrzegać. Jednak niektóre rzeczy można mówić w inny sposób niż - ja wiem lepiej a ty się dostosuj. No nie , wypada okazać empatię , zrozumienie i można dać wskazówkę a nie swoje żądania w niemiły sposób . Czasem niektóre Dziewczyny , które są tutaj dłużej tworzą swojego rodzaju grupkę i jest problem gdy przychodzi ktoś nowy. I to bardzo widać , widać to z perspektywy nowych osób lub osób , które są neutralne. I to nie jest tylko moje zdanie a nawet pisała to kiedyś dziewczyna na fb pod postem canpol. Ogólnie wchodzenie w dyskusje dotyczące funkcjonowania forum zawsze przeradza się w konflikt. A ja np. nie mam potrzeby psuć sobie humoru przez takie rzeczy. Każda z nas ma też swoje realne życie i forum ma być przyjemnością a nie powodem to stresu czy smutku. Do tego zawsze widać kogo tak naprawdę canpol docenia i to jest bynajmniej dla mnie najfajniejsze.

Ja lubie jak ktos odświeża wątek z poradami itp. Ponieważ w ciagu kilku lat może sie duzo nowych produków pojawić oraz zmienić sposoby radzenia sobie z problemem :face_with_hand_over_mouth: coś co sprawdzało się 2 lata temu może obecnie być uznawane za niezalecane :sweat_smile:

No właśnie nawet w ciągu roku są już bardzo duże zmiany. Ja czasem jestem w szoku bo coś było ok a nagle zostało wycofane , zabronione albo ulepszone i tutaj się o tym dowiaduję. Już wiele razy tak było np. z preparatami na ospę. I oczywiście z wieloma innymi rzeczami też. Dlatego jak mamy nową wiedzę na jakiś temat to warto odświeżyć wątek i napisać coś co wiemy bo z pewnością zaktualizowane informacje się przydadzą. Mój pierwszy syn urodził się 10 lat temu i już naprawdę sporo rzeczy się zmieniło :see_no_evil:

Myślę że tu nie o takie odświeżone porady chodziło. W grudniu była fala nowych osób i mi np kilka razy została zwrócona uwaga żeby nie pisać kilka odpowiedzi tylko żeby napisać raz i odnieść się w jednym wpisie do kilku osób, dostałam instrukcje jak to robić, jak zrzucać wiadomość w dół żebym nie musiała zapamiętywać nicków i uważam te to super że starsze stażem użytkowniczki zwracają uwagę na to żeby był porządek na forum. Zastosowałam się do porad i nie uznałam że to było niemiłe. Właśnie super że ktoś poświęcił swój czas żeby zrobić screeny i mi pokazać :slight_smile:

W grudniu był wysyp nowych użytkowników i było kilka osób które odświeżały stare tematy żeby dać porady i miałam wrażenie że były one wymuszone, pisane na siłę żeby były „pomocne”. kilka takich wpisów mam podejrzenie że było wygenerowanych w chacie gpt. Oczywiście super jest odświeżyć dany temat i podzielić się swoim doświadczeniem, ale ważne żeby to nie było pisane na siłę, a niektóre wpisy mam wrażenie że takie były

4 polubienia

Fajnie że tutaj jesteś i już od tylu lat tworzysz tą społeczność. Nie wiem jak wyglądały początki tego forum, na czym to polegało, ale w moim przypadku trafiłam tutaj bo po prostu wyświetliła mi się reklama Canpol “dołącz i przetestuj laktator” więc dla mnie wow - jako dla przyszłej mamy było by super coś takiego dostać i przetestować, ponieważ dobry sprzęt jednak trochę kosztuje, a po drugie nie zawsze jest tak że w coś zainwestujesz, a potem z tego się nie skorzysta. Więc w moim przypadku - tak reklama i nagroda przyciągnęła uwagę i spowodowała że zainteresowałam się tym forum. Dołączyłam, od samego początku nie ogarniałam o co tutaj chodzi, przeczytałam wątki które mnie interesowały, w szczególności jeżeli chodzi o polecane produkty wyprawkowe, a potem się wyciągnęłam. Cieszę się że mogę poczytać porady, zapytać o coś, z wielu porad jeszcze nie skorzystałam, bo mały nadal w brzuchu, ale przyjdzie czas że i z tego skorzystam. Co do nagród - dla mnie super, czy się uda, czy się nie uda, na pewno wykorzystam z synem, jak nie ja, to moja przyjaciółka, która ma 3 miesięczne bobo.
Można można by dywagować ile mam jest tutaj przez zasiedzenie a ile tylko dla nagród i jakby to wyglądało życie forum gdyby wartość nagrody była nieznana. I fajnie by było, że gdy już tą nagrodę się otrzyma to żeby wykorzystać ją dla siebie i dac szczerą opinię bo jednak te produkty są do testowania a nie do shandlowania…

No właśnie dokładnie o to chodzi. Myślę że jak zwracamy uwagę to nie po to żeby kogoś urazić tylko po to żeby wszystkim było lepiej. No i właśnie tak jak napisałaś chodzi o to że niektórzy piszą co kolwiek na siłę żeby napisać a my tutaj jesteśmy od tego żeby zwracać uwagę. Ile jest dziewczyn które na początku się trochę wkurzały o zwracanie uwagi a później jak zostały z nami dłużej to przyznały nam rację :slightly_smiling_face::slightly_smiling_face:

Ale to są pojedyńcze osoby. Jednak większość z nas myślę że zwraca uwagę tak żeby nikogo nie urazić.

@nomike hej, fajnie że znów jesteś :slightly_smiling_face:
Jak masz ochotę i rozkrecalaś coś fajnego na IG to może warto się podzielić? Oczywiście jeśli to, co robiłaś ma trafić do szerszego grona :slight_smile:

Tak poczytalam powyższe wpisy.
I co mogę odpisać?
Sama zwróciłam parę razy uwagę na powielony wątek na przykład. Wcześniejsze nie miały jakoś dużo wpisów wiec naprawdę wystarczyło odświeżyć wątek i zapytać co obecnie mamy sadzą bo moze faktycznie rady sprzed roku nie są aktualne.
Mi też zwrócono parę razy na cos uwagę - i nie uważam, że to cos zlego. Nie czulam się urażona.
I naprawdę uważam, że nie ma nic złego w tym, że ktoś Komuś zwróci uwage.
A pisanie że dziewczyny próbują być kierowniczkami to wg mnie nie na miejscu.
Dobrze, ze są Mamy które czasem zwracaja uwage. I dają rady co do cytowania itp. a niekonoecznie pisania kilku postów jeden pod drugim przez daną osobę - bo to tez jest spam.

Ktoś jest tutaj dłużej. Ktoś krócej. Forum się zmienia. Trzeba się dostosować do tego, jak funkcjonuje obecnie.

Każdy z Nas był nowym użytkownikiem forum i musiał się “wkręcić”. Jak Ktoś chce faktycznie to myślę, że to nie problem.

Jak Ktoś przyszedl tylko bo akurat fajna nagroda i wielkie zaskoczenie bo ciężko się wbic a tu miesiąc ma tylko 30/31 dni i narzekanie ile tych wątków i postów. To to slabe wg mnie. Tak jest dużo- dzieje się. Ale to nie oznaczam ze trzeba włączać tryb spam - i jedziemy z nowymi wątkami jeden za drugim. Jak wiele razy bylo wspomniane- nie ilość a przekaz się liczy.

I naprawdę ostatnio widzę duzo postów o tym jak to bylo tutaj kiedyś/wcześniej. Sama.czasem odpisuje bo chwile tu jestem. Ale mamy tu i teraz. Nie kiedyś. I trzeba to zaakcpetowac :slight_smile:

2 polubienia

To prawda i dobrze ze sa takie mamy co “pilnuja porzadku” i podpowiadaja co i jak bo bez tego dopiero bylby haos :slight_smile:

1 polubienie

Wszystkie mamy jedno i takie same zdanie - bardzo dobrze , że forum jest , funkcjonuje i że każdy może tutaj być. Dlatego niech wszyscy się cieszą tym , że canpol założył taką społeczność i tyle. Także fajnie , że można mieć taką odskocznię od codzienności. Nie wszystkie musimy się ze sobą zgadzać , mieć takie same zdanie. Zresztą to nawet niemożliwe bo jesteśmy zupełnie innymi ludźmi . Najważniejszy jest po prostu szacunek i wyrozumiałość dla drugiego człowieka. Także im więcej osób tym więcej opinii , doświadczeń , wiedzy i zawierania koleżeństwa. I tym się cieszmy

No to może już na tym zaprzestaniemy :face_with_peeking_eye:

6 polubień

Zgadzam się :slight_smile: mądre słowa :heart:

To prawda , ja tam nie ogarniam tego później już :rofl:

1 polubienie