Plec dziecka w 12tc

Narazie nic nie widać ja dowiedziełam cie o płuci dopiero kolo 27 tygodniu ciąży mała nie chaiała sie ujawnic :smiling_face_with_three_hearts: musisz jeszcze trosze poczekać kochana :grinning:

Hmm jakoś nic nie widzę :slight_smile:

Mi doktor dwa razy powiedziała ok 12 tygodnia że chłopak, ale zawsze dodawała że to tak wstępnie określa i że może się okazać inaczej

Na prenatalnych powinno być lepiej widać. ;)u nas mimo że było widać na USG że to dziewczynka to pani dodała na 75% dopiero na kolejnym USG u mojej lekarki było widać że na 109 jest dziewczynka bo się idealnie ułożyła :blush:

Myślę że na prenatalnych coś więcej powiedzą :smiley:

Żeby pomóc ci określić w 12 t.c. płeć należałoby mieć zdjęcie USG dziecka w pozycji strzałkowej. Zazwyczaj określa się płeć po wyrostku. Upraszczając kiedy odstaje to chłopak, jeśli bardziej równolegle do kręgosłupa to dziewczynka. Określa się kąt, możesz wygooglowac. Lekarze biorą też pod uwagę długość kości udowej, stwierdzają również po budowie. U mnie 3x chłopak i przy drugim dziecku mimo, że odstawał wyrostek konkretnie to lekarka pokusiła się o stwierdzenie, że to dziewczynka, nie wiem po czym tak stwierdziła, skoro ja widziałam chłopca. Czasami się zdarza że odstający wyrostek można pomylić z przerośniętymi wargami sromowymi, ale nie wczytywałam się w to już zupełnie, czy na tym etapie to możliwe. Po tym zdjęciu nic nie widać. Musi być idealne zdjęcie w pozycji strzałkowej.

Mwm nadzieję że u Nas juz nic sie znowu nie zmieni. Pani Doktor stwierdzila ze widzi wargj sromowe.
Mam duuuuzo chlopiecych typowo rzeczy wiec musze troche kupic nowych. A juz nie mam gdzie trzymać wiec czas by bylo poslac ciuszki dalej…

@Lalka u mnie właśnie w drugiej ciąży ten wyrostek nie odstawał i wydawało mi się że będzie dziewczynka, a lekarz od samego początku twierdził że jest chłopak i tak już zostało, mam nadzieję że się nie zmieni, bo już się pozbyłam właśnie takich typowo dziewczęcych rzeczy :face_with_peeking_eye:

Mnie zdziwiło ze lekarz juz tak szybko na wydruku usg 10t3d dostrzegl tam siusiaka. Cos tam rzeczywiscie jest ale czy to siusiak ? To jak poszecie jeszcze nie mozliwe, moze to ten wyrostek. Zobacze za tydzien czy bedzie juz cos wiadomo :slight_smile: :grinning:

Ja tez jakby widze chlopca 🩵

Niektorzy potrafia okreslic plec prze NuB lub ramzi tylko nie wiem dokladnie do ktorego tygodnia mozna to okreslic

Też bym powiedziala bo myslalam ze to siusiak ale chyba jeszcze za wczesnie i kazdej dzidzi cos tam sterczy. Czytalam o tym polozeniu i z tego wychodzo dziewczynka :slight_smile:

Na tym etapie chyba ciężko stwierdzić. Mi w 12 tygodniu lekarz nie chciał potwierdzić na 100% tylko dlatego, ze to za wcześnie

Mi płeć powiedział w 14 tygodniu, ale też mówił, że to tak na 80%

A co bys bardziej chciala ?

Mi powiedzial w tym czasie na 60% i do konca siw sprawdzilo :smiling_face:

Mialam sen, przez ktory sie obudziłam, bardzo realistyczny, porod i byla to dziewczynka. Nastepnego dnia przez ten sen zrobilam test i wyszedl pozytywny. Nadmieniam ze nie staralismy sie jak z pierwszym dzieckiem. Dlatego jak uslyszal ze chlopak to jakos bylam zaskoczona. Dla mnie wazne by bylo zdrowe ale zastanawia mni fakt ze tak szybko mozna rozpoznac plec, nie wiedzialam ze juz moze byc widac pracie. I juz takie ukształtowane w 10tc :grinning: zawsze myslam ze kolo 16tc.

1 polubienie

Wiadomo ze zdrowie dziecka jest najwazniejsze tylko nieraz po cichu sie marzy o jakiejs plci :smiling_face:

Moje dzieci bardzo często tak robiły podczas badań, długo nie chciały pokazać kim są, aż chwyciła mnie nostalgia jak to przeczytałam :face_holding_back_tears:

Ja tak mialam, mam corke i bardzo chcialam zeby druga tez byla corka, ale od 14tygodnia dwoch ginekologow bezapelacyjnie widzi na usg chlopca :rofl: troche bylam hmmm “zawiedziona” nie wiem jak to okreslic.
Ale nasz Groszek bedzie teczowym Dzidziusiem wiec swoje emocje o plci schowalam do kieszeni i ciesze sie, ze w ogole bedzie z nami :heart:

1 polubienie