Pokrzywka bez wyraźnej przyczyny - czy ktoś miał podobnie?

Od piątku męczę się z bardzo swędzącą wysypką, która wygląda jak pokrzywka. Nigdy wcześniej w życiu nie miałam żadnej reakcji alergicznej, dlatego kompletnie nie wiem, skąd to się wzięło.

Nie zażyłam żadnych nowych leków, nie zmieniałam proszku ani płynu do prania, kosmetyków również. W diecie też nic się nie zmieniło, więc naprawdę ciężko mi znaleźć jakąkolwiek przyczynę.

Jedyne, co stosowałam, to Proktosedon na hemoroidy, ale używałam go już kiedyś i nigdy nic mi po nim nie było. Zastanawiam się, czy przez to, że ostatnio jestem osłabiona i mam bardzo dużo stresów organizm mógł zareagować inaczej.

Najgorsze jest to, że w mojej przychodni nie udało mi się uzyskać pomocy. Już znacie moja przychodnie nie jest tam łatwo … Nie było miejsc, pojechałam osobiście, weszłam do gabinetu, pokazałam z daleka wysypkę i usłyszałam tylko: „Proszę kupić słaby steryd. Obowiązuje rejestracja, nie mam czasu.” Zostałam odesłana bez badania i bez wyjaśnienia, co to może być.

Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Co okazało się przyczyną pokrzywki i co Wam pomogło? Chętnie przeczytam Wasze doświadczenia i czy macie może na szybko jakiś sposób na swędzenie , bo swędzi strasznie już nie da się wytrzymać :sweat:

pogrubiony tekst

Na zdj pierwsze to pojedyncze krostki , dziś już tak rozlane i swędzi strasznie :pensive:

Omatko ,a brałaś jakieś leki na alergię jakąs Clatre np ? I wapno z kwercytyna ?
Ja nigdy nie miałam to nie za bardzo pomogę od czego mogło wyjść :confused:

Spróbuj wziąć wapno, może chociaż trochę pomoże. Nic innego mi do głowy nie przychodzi na ten moment

No pewnie, że stres mógł się do tego przyczynić! A jak jeszcze piszesz że jesteś osłabiona to jak najbardziej. Jednak nigdy nie miałam takiej sytuacji i jedyne co mi przychodzi do głowy to kupienie i wzięcie jakiegoś leku na alergię :sneezing_face:

A jakieś leki/ suplementy brałaś przed wystąpieniem wysypki? Może tak organizm zareagował na coś + ekspozycja na słońce (miałam podobną ale bardziej drobną wysypkę po antybiotyku i wyjściu na chwilę na słońce), może też jakiś suplement ? Miałam podobnie po jakimś suplemencie z betakarotenem. No i jeśli nie alergia pokarmowa to może na jakieś pyłki? Trawy? Są żniwa więc jest więcej kurzu i pyłków w powietrzu

Najbardziej przychodzi mi do głowy , żeby wypić wapno . Jestem w szoku, że masz ośrodek w którym Ci nie pomogli… następnym razem im powiedz, żeby napisali Ci to na piśmie

Trochę wygląda jak reakcja na słońce …. Też są takie pokrzywki. Myślę że warto się przejść do dermatologa

Może to od słońca albo byłaś gdzieś w jakiejś trawie i dotknelas to wystarczyło. Kup sobie zwykły fenistil on bardzo pomaga na różne skórne rzeczy nie tylko na ukąszenia owadów. I to koniecznie musi być fenistil nie jakieś entil ukąszenia bo nie pamiętam już dokładnie jaki składnik ale fenistil go ma a inne żele nie. Ja miałam coś takiego niedawno na twarzy i też nie wiedziałam od czego. Dopiero w aptece pan dał mi właśnie fenistil i zeszło po 2-3 dniach
Wapno nic nie daje na takie rzeczy to tylko mit który działa placebo :rofl::rofl: ale ogólnie nie zaszkodzi go wypić :rofl:

1 polubienie

Właśnie to jest zabawne z tym wapnem, niby nie pomaga ale efekt placebo działa i jednak czasami pomaga :joy:

1 polubienie

Też o tym pomyślałam…wszyscy piszą i mówią a wapnie a ono wcale nie pomaga

Ja mam wysypkę na nogach/rękach od alergii na pyłki. Uwaga, pierwszy raz się dowiedziałam że mam alergię przed 30 więc też wcześniej nie sądziłam że mogę mieć…polecam Fenistil - jeśli pomoże to może jednak nabyłaś alergię :see_no_evil:

1 polubienie

Może też być alergia krzyżowa (chyba jakoś inaczej to się nazywa) np pyłki traw + jakieś warzywo (chyba pomidor) albo też jakiś pokarm + wysiłek fizyczny. Ogólnie kiedyś bardzo się edukowałam w kwestii alergii i czasami jakaś rzecz nie wywołuje reakcji ale w połączeniu z czymś innym już tak

To chyba dokładnie tak się nazywa. I zdarza się ogromnie często.

U mnie na wszelkie wysypki wapno alertec i polecany wyżej fenistil.

Zwykle wapno nie pomoże , ale wapno z kwercytyna już tak

Przed chwilą wyszło mi to samo ! Tylko na prawej nodze, i prawej ręce takie jakieś krosty dziwne :open_mouth: ja podejrzewam że to od słońca bo nic takiego „innego” nie jadłam ani nie używałam nowych kremów :confused: ale jestem w szoku że takie coś mi wyszło i to teraz pod wieczór

Może spróbuj jakiś Maxicortan na te zmiany posmarować, bo to dobrze działa na takie wysypki/pokrzywki :wink:
I może doustnie jakiś lek przeciwalergiczny przyniesie ulgę :wink:

O widzisz to tek nie wiedziałam. My braliśmy zawsze z mężem zwykłe wapno ale to nie wiele dawało

Mi wapno z założenia pomaga, chociażby łagodzi objawy :blush:

Wypiłam wczoraj na wieczór ulżyło w swędzeniu, ale nie zniknęło :flushed: muszę doczytać czy mogę brać jakieś na alergię przy kp :flushed:
@Mama.kacperka a ty jak ?