Poród w wodzie - tak czy nie?

Drogie mamy, co sądzicie o rodzeniu w wodzie? Jeśli rodziłyście w ten sposób - jak oceniacie to doświadczenie? Jeśli nie, to czy jakbyście miały możliwość, to byście się na to zdecydowały?

Wiele razy szłam pod prysznic podczas porodu ( trwał 13h) myślę że rodzenie w wodzie musi być fajną sprawą !

Podczas pierwszego porodu korzystałam z prysznica i  wanny aby uśmierzyć ból i złagodzić skurcze i uważam że to naprawdę fajna opcja żeby ułatwić sobie poród. Niestety w szpitalu w którym rodziłam nie było opcji całkowitego porodu w wodzie,  ale myślę że gdyby był to chciałabym spróbować rodzić w ten sposób. 

Słyszałam wiele dobrego o tym żeby rodzić w wodzie. Jestem ciekawa czy faktycznie to pomaga. 
Nie miałam nawet takiej możliwości żeby się przekonać , ponieważ już w ciąży dowiedziałam się , że będę miała cc. Każdy poród musiał się u mnie tak skończyć. 

Ja również same plusy słyszałam o takiej opcji porodu w wodzie sama tak nie rodziłam ale pamiętam jak położna ze szpitala mojego mowila mi że jeden warunek jest taki że one wola zeby była to kobieta która juz kiedyś rodziła i wie z czym to się je że nie bardzo są za tym aby w wodzie rodziła kobieta ktora rodzi pierwszy raz bo bywa różnie z takimi kobietami często już w trakcie parcia wpadają w panikę jedna słucha wskazówek położnej inna nie i jak trafi się taki egzemplarz to one w wodzie nie sa w stanie albo ciężej opanować im taka sytauacje niż z kobieta która jest na lozku 

Słyszałam że jest super. Że warto wejść do wody nawet jeżeli poród nie dojdzie do skutku woda bardzo rozluźnia l. U nas w szpitalu jest taka opcja i miałam z niej skorzystać niestety jak pojechałam do szpitala było już za późno bo akcja porodowa się zaczęła.

Nie w każdym szpitalu dostepne . Chciałam z początku ale później to jakos mi się odwidzialo

Niestety nie było mi dane rodzic w wodzie. Mój szpital miał taką możliwość. Wierzę w to że pomaga łagodzić ból. Mi już pomagał sam prysznic łagodzić skurcze. 

Zaobserwowałam jednak ze personel niechętnie podchodzi do takich porodów. Nawet moja lekarz prowadząca powiedziała że lepsze podejście i wgląd jest poza wanną. 

Słyszałam że są same plusy takiego porodu. Jak rodziłam pierwszą córcię to szpital nie miał takiej możliwości, teraz robili remont porodówki i podobno już mają. Ciekawa jestem jak w praktyce czy każda będzie mogła tam rodzić. Osobiście chciała bym skorzystać z tej możliwości.

Wiele dobrego o tym słyszałam. Mój szpital niestety w taMyyn roku jeszcze nie byl przygotowany na taki poród 

MammaNK Dziękujemy za podzielenie się przemyśleniami :)

Shadow555 Super, że to doświadczenie było dla Ciebie pozytywne i woda pozwalała uśmierzyć ból :)

Karoliga Szkoda, że się nie udało skorzystać, ale dobrze, że taka opcja ogólnie jest dostępna :)

Paula545555 Dobrze, że coraz więcej szpitali ma dostępne odpowiednie wyposażenie! :)

Tak to prawda coraz więcej na szczęście szpitali proponuje takie rozwiazania :)

W moim nie bylo takiej opcji i niestety dalej nie ma, a szpital z największą referencyjnoscia więc szkoda zmieniać..  to musi być mega przeżycie i chętnie bym skorzystała jakby była możliwość.. 

Mimo , że słyszałam dużo pozytywnych opinii o porodach w wodzie to nie zdecydowałabym się . Wolę porody tradycyjne he. 

Mam podobnie jak Femka. Coś co działa na jedną z kobiet nie zadziała na drugą 

Ja też bym się nie zdecydowała, mimo, że mogłoby być to inne fajne doświadczenie. 

Mnie położna zachęcała do wejścia do wody. I nawet jak bym nie chciała tam rodzic to mówiła zeby wejść chociaż na chwilę bo to naprayulga jest. Więc dziewczyny jak macie możliwość to korzystajcie nawet jeśli wam się odwidzi możecie z wanny wyjść i rodzic normalnie