Porod

A ja rak nie uwazam to tez są ludzie ciężko jest mieć dyżur kiedy w świta rodzina siedzi przy stole i spedza czas rodzinnie a ty musisz pracować. Kiedys tak na to nie patrzyłam tzn nie zwracalam najzwyklej uwagi moja mama czesto pracowała w  święta moja ciocia również, potem mi sie zdążało przychodzić na północne zmiany bo niby to już było zgodne z prawem, wtedy się docenia ten wolny czas spędzony z rodziną a nie np. Ze 2 dnia świąt musisz iść do pracy wiadomo przeleciał było minęło... ale jednak jest taki czas jak np. Wigilia i wyobraź sobie że cała rodzina siedzi przy stole łamie  się opłatkiem a ty musisz pracować 

no moja siostra też urodziła kilka dni przed świętami Wielkanocnymi i byli w trakcie przeprowadzki i gdyby nie rodzina i nasza pomoc to tez byłoby ciężko. 

MiśkaPyśka jesteśmy ludźmi. Jesteśmy równi nie ma gorszych lepszych. Każdy by chciał mieć wolne w święta jednak nie każda praca to umożliwia. Czy to lekarze, strażacy czy inne zawody. Kształcąc się na dany zawód liczymy się z tym przecież 

Anita ale przecież taka rotacja jest co roku.w następne dwiets dyżur ma kto inny.to nie jest tak że rok w rok jedna osoba tylko ciągle się poświęca i zostaje na dyżurze.Tak samo na cpn...kazda praca wiąże się z poświęceniem.zawsze można wybrać sobie inna pracę dostosować pod swoje potrzeby 

Donive nie wszystko co nam się wydaje być takie oczywiste takie je naprawdę;)

Ja np. Co roku pracowalam w wigilię ;( a jak miałam wolne to po tygodniu nocy ;(

Jak były nocki  od 0.15 to tez ja byłam wybierana bo niby miałam  samochod młoda.

Niby można zmienić pracę ja tez jak wybierałam zawod to w niedzielę sklepy były zamkniete;) teraz znowu maja byc otwarte ;)  o ile lekarz  wybiera taki zawód i się liczy z tym że będą dyżury nocne w święta to np. Osoba która szuka pracy nie koniecznie w zawodzie to musi się liczyć z  takimi "udogodbieniami" bo czasami poprostu  nie ma wyjścia bo życie ja do tego zmusza.

Ja kiedyś też myslalam nie pasuje to zmień prace ale niestety życie uczy pokory nigdy nie wiemy co nas może spotkać;)

Anita dokładnie jak by tak każdy miał zmieniać pracę bo mu się coś tam nie podoba to by się nie miało za co rachunków opłacić. Ciężko każdemu dogodzić z osobna w pracy taka prawda 

Oj dokładnie, każdy kto wybiera sobie zawód musi się liczyć z tym że taki jest grafik a nie inny. 

No nie koniecznie czasami wszystko idzie z duchem czasu i się niestety niektore rzeczy zmieniaja ;(

Uważam że jak się wybiera zawod to przez te pare lat moze wiele się zmienić;( chociażby z grafikami;)

Jest mnóstwo pravidawcow którzy szukają pracowników, ale ciężko znaleźć prace bo trzeba też mieć kompetencje do wykonywania wielu z nich.. A nawet mając kompetencje a 0 doświadczenia, często jesteśmy skreślani

Natinka różnie to jest mój mąż jest po szkole mechanik samochodowy na jego stanowisku trzeba mieć minimum średnie wykształcenie ale się sprawdzil i go chcieli bo wszystko umie i zarządza teraz ludźmi

Natinka tu masz racje,ja przez to ze tylko mialam praktyki nikt mnie nie chciał zatrudnic...wiec kiedys nie wytrzymalam i spytałam jak mogę nabyc doswiadczenie jezeli w kazdej pracy chca juz osoby z kilkuletnim doswiadczeniem...Nic nie powiedziała wtedy kompletnie nic tylko zmieniła temat 

No właśnie każdy wymaga nie wiadomo czego a gdzieś to doświadczenie trzeba zdobyć. Ja po studiach tylko praktyki w CV pełno prac które nie są związane z zawodem bezpośrednio bo nie miałam szansę jeszcze zdobyć takiego doświadczenia

Ja uważam że lekarzom też należy się trochę wolnego w święta. Nie dziwi mnie fakt że się zmieniają no bo każdy chce spędzić chociaż chwilę ze swoją rodziną. Weźmy pod uwagę że w ich domach też czekają żona, mąż czy dzieci których może jedynym marzeniem jest obecność rodzica przy świątecznym stole. 

Owszem pewnie wybierając ten zawód pewnie byli świadomi trochę innego życia rodzinnego. Ale jeśli jest możliwość jakiegoś innego ułożenia zmian tak żeby każdy chociaż chwilę spędził przy rodzinnym stole to dlaczego nie.

Co do tego doświadczenia to macie rację. Najlepiej żeby mieć 25 lat i 30 lat doświadczenia... A nigdzie nie chcą umożliwić jego zdobycia. Pamiętam jak na studiach szukałam biura w którym mogę odbyć praktyki to prawie wszędzie odsyłano mnie z kwitkiem. 

Dokładne tak jest. Najlepiej odbyć bezpłatne praktyki, wykonując normalna pracę po 8h wtedy mamy doświadczenie, tylko za co wtedy żyć? Lepiej iść byle gdzie, gdzie nie trzeba żadnego doświadczenia, żeby chociaż pare groszy dorobić. I w ten sposób niw nabywamy doświadczenia 

u mnie zawsze czop, skurcze i wody wiec chyba książkowo ;)

Bibi nawet bardzo ksiażkowo

Bibi to pozostaje tylko pozazdrościć 😁

To może książkowo bo może ciaza tez bez problemową byla ?

Czyli żadnych atrakcji typu cisnienie cukrzyca plamienia? Ciekawe czy to ma znaczenie 

ja miałam tylko niedoczynność tarczycy i inne wyniki były dobre , i niestety tak książkowo nie było:D

Idziemka tarczyca.to hormony niestety  ja też mam niedoczynność, ale dochodzi jeszcze cisnienie i czeste plamienia ;( zobaczymy jak z porodem poki co to mega szybko się męczę