Powrót do pracy po urlopie rodzicielskim

A to ciekawe bo pracodawca nie może poprosić o takie zaświadczenie, stąd tyle nadużyć

Troche na dwoje babka wrozyla. Technicznie nie moze prosic o takie zaswiadczenie i wlasciwie lekarz nie ma obowiazku go wystawic bo ginekolog czy internista? Ale z drugiej strony wlasnie duzo mam korzysta dluzej z tego rozwiazania niz powinny. Ale to dlatego ze nie ma rozwiazan dla mam malukich dzieci.
7/8 etatu przysluguje na rok. Przerwa na karmienie no max 3 zycia pozniej moze ktos juz krzywo patrzec i wlasnie pojawia sie pytanie o zaswiadczenie.
A jesli mama pracuje na pelen etat 8h+czas dojazdu to nie raz i dwa taki 3-4letni maluch siedzi 9-10 godzin w zlobku/przedszkolu i nie dziwie sie ze mamy proboja szukac rozwiazan zeby wychodzic z pracy wczesniej.

2 polubienia

Nie, obniżenie wymiaru czasu pracy nie przysługuje na rok no można te wnioski rozpisywać do 6 roku życia dziecka czyli do tego czasu kiedy na dziecko przysługuje urlop wychowawczy. Na 12 miesięcy jest tylko ochrona czyli przez ten czas pracodawca nie może zwolnić ani zaproponować gorszych warunków pracy i płacy z tego co wiem.

Ja karmię piersią ale nie będę korzystać z przywileju mam karmiących.

Ale to też nie jest dokładnie tak, bo ma możliwość tylko w przypadku zatrudnienia do iluś ludzi. Postaram się znaleźć tę rolkę.

Czyli duży pracodawca jak sobie wymyśli redukcję etatów i usunięcie takiej pracownicy to i tak ma wolną rękę niestety

1 polubienie

Tak ale to musiałby dokonywać zwolnień grupowych.

Bierze 3 ludzi i to już można podpiąć pod grupowe

Aaa to jakby chciał pracodawca tak na siłę usunąć ja tak raczej myślę i podpytanie przy normalnych warunkach

Dokładnie, a najlepsze było jak miesiąc czasu trzymała moje dokumenty na zasiłek macierzyński :woman_facepalming: i zanim później jeszcze ZUS wydał decyzję i wypłacił to byłam prawie 3 miesiace bez kasy :woman_facepalming:

Niby tak ale wiadomo jak jest. Niby zaakceptuje a za chwilę znajdzie powód do zwolnienia. Dlatego ja chciałabym znaleźć nową “drogę” zanim nadejdzie czas powortu do pracy

1 polubienie

To racja niby nie może a może. Nie może zwolnić tak ooo ale jak będzie chciał to coś znajdzie i zwolni.

Może i nie może. Mama karmiąca też powinna w tedy karmić jak wychodzi wcześniej a bywa różnie. Wiec kij ma zawsze dwa końce. Pracodawca też chce mieć pracownika w pracy pełna liczbę godzin

Pracodawca też może się zgodzić bo nie ma wyboru a potem może robić pod górkę i Ci będzie to pamiętał i przy okazji zwolni. Rożni są pracodawcy. Może w korporacjach to inaczej wygląda

1 polubienie

To ja miałam podobną sytuację jak miałam własną działalność gospodarczą naprawdę mając własną działalność to zapomnij o jakichkolwiek świadczeniach

@Karcia Ale pracodawca może wcale nie zgodzić się na to że będziesz godzinę wcześniej wychodzić czy przychodzić może podzielić to na dwa razy pół godziny i na przykład w połowie pracy dać ci półgodzinną przerwę

Tak, bo generalnie na karmienie przysługują mi dwie przerwy po 30 min. To chyba od ustaleń z pracodawcą zależy

Tak dokładnie więc to dobra wola pracodawcy że się na to zgadza

1 polubienie

Moja szwagierka korzystała bo jej groziło zwolnienie po powrocie. Złożyła na 3/4 etatu plus chyba dodatkowo te godzinę na karmienie. Wiadomo że im się to nie podobało ale tam atmosfera była średnia dlatego to zrobiła by mieć czas na znalezienie pracy.

1 polubienie

No można zrobić i tak , ale wlansie później krzywo patrzą na ciebie

@Mamuska357 kurde czyli można dodatkowo zawnioskować o 1 h na karmienie przy obniżeniu czasu pracy :face_with_peeking_eye::face_with_peeking_eye:

Można ale ja o tą godzinę na karmienie odpuszczam.

1 polubienie

Z tego co wiem to tak.
Ja szczerze mówiąc tego nie zrobiłam i nie obnizalam etatu

No w sumie ja też bym wzięła albo jedno albo drugie chyba :thinking::thinking: