ja nie uwazam, ze pozna maciezynstwo to ryzyko - przy dzisiejszej medycynie??? nie zapominajmy, ze wiekszosc kobiez z pokolenia naszych rodzicow rodzilo ktores tam dziecko po 40 i dzieci i mamy byly zdrowe
ja mam 30 i mysle ze to odpowiedni czas na rodzenie dzieci gdybym miala do wyboru urodzic przed 30 a po bym wolala tak jak teraz
Co do macierzyństwa po 30 coraz więcej kobiet decyduje się na taki własnie model, najpierw kończą studia, rozpoczynają pracę zawodową i mając w miarę pewną pozycję decydują się na dziecko.
Ja urodziłam moje ostatnie trzecie dziecko mając trzydzieści kilka lat. Na pewno zaletą jest to, że jestem dużo bardziej spokojna. Ale nie wiem czy wynika to z wieku czy z doświadczenia.
a ja miałam 26 lat w dniu porodu, tydz później 27 i myślę, że to idealny wiek!
Ja za kilka miesięcy skończę 30 lat. Jeszcze przed 30 urodzę moje drugie dziecko, myślę, że jestem w odpowiednim momencie na rodzenie dzieci.
Ja uważam że urodziłam w odpowiednim wieku pierwsze mając 27 lat drugie trzy lata póżniej i czuję się bardzo dobrze choć moja mama miała nas już odchowanych ale to były inne czasy
Teraz bardzo często o dziecko staramy sie w późniejszym wieku. Kedyś to było nie do pomyślenia.
To fakt każdy patrzy żeby jakąś stabilizację sobie najpierw zapewnić, praca, mieszkanie, żeby później nie było, że na świecie dzidzia a do gara nie ma co włożyć.
Drugie dziecko planuje po 30. I czasami sie zastanawiam czy js nie bede za " stara"???
dla mnie to bzdura ze starsze kobiety dbaja lepiej o zdrowie i sa bardziej odpowiedzialne moge zgodzic sie ze stabilizacja ale mlode matki tez potrafia zatroszczyc sie o swoje maluszki kazda matka to potrafi nie wazne czy ma 18,20,30 czy 40 lat
ja corkę urodziłąm mając 30 lat, teraz mamy zamiar postarać się o następne dziecko bo wolę nie odkładać kolejnej ciąży “na później”. Po pierwsze dlatego że chciałabym żeby między dziećmi była jak najmniejsza różnica wieku,po drugie chcę mieć jeszcze trzecie:) i nie ma co czekać:) o trzecim maż jeszcze nie wie:)
ja wcześnie rodziłam, ale moja ciocia urodziła pierwsze dziesko mając ponad 40 lat, a z tego co słyszałam np. w Grecji modne jest późne macierzyństwo nawet po 50-tce co dla mnie jest już zagrożeniem dla maluszka
Ja wszędzie słyszałam, że kobiety po trzydziestce gorzej przechodzą poród i połóg. Osobiście jestem tego przeciwieństwem, poród wspominam dobrze a jeśli chodzi o połóg to wszyscy mi się dziwili że się tak świetnie czuje. Ja nawet nie wiedziałam że mam się źle czuć:)) i jak tylko przyszłam ze szpitala za porządki się zabrałam, dopiero położna mnie trochę przystopowała:))
Ja też tak slyszałam. Z tego tez powodu z meżem stwierdziliśmy ze w wieku 30 lat najwyższa pora postarac sie o dziecko. Tak wiec miałam 30 lat gdy zaszłam w ciąże a 31 gdy urodziłam. Wszystko znosiłam bardzo dobrze.
kiedyś dziewczyny wcześniej wychodziły za mąż i wcześniej rodziły dzieci, teraz czasy się zmieniły
Maryja to sie maz moze zdziwić!!!
ja pierwsze dziecko urodziłam w wieku 26 lat drugie rodziłam mając 30 lat wydaje mi się że to odpowiedni wiek na dzieci
Ja myśle podobnie chociaż nie kazde kobiety w wieku 26 lat sa gotowe zostać mamusiami.
W tej chwili faktycznie przeważająca część mamuś to około trzydziestki ma. Każdy chce sobie najpierw poukładać wszystko a dopiero później dziecko.