Późne macierzyństwo - wady i zalety

dla mnie sie liczy dojrzalosc do macierzynstwa badz ojcostwa, znam osobe ktora miesiaqc temu urodzila coreczke i ma 18 lat i jest bardzo dobra matka

ja was rozumie ale sa kobiety ktore w taki wieku czy w starszym nie zdecydowaly by sie na dziecko ja zaszlam w ciaze swiadomie chcielismy juz miec dziecko ale organizm kobiety roznie reaguje na ciaze

dobrze mowisz, my tez swiadomie postanowilismy postarac sie o drugie dziecko, ale jak ot bedzie i ile bedzie to trwalo zobaczymy

jak to sie mowi bedzie tak jak los chce, kazdy z nas ma swoja rozpoczeta ksiazke i tam jest wszystko zapisane co nas czeka

to prawda też tak uważam jak króliczek.Wszystko co sie dzieje w naszym życiu jest gdzieś zapisane i z każdy dniem poznajemy nowa stronice teego scenariusza.

ja z mężem mamy już po 30 lat i jakoś nie wydaje mi się ze to późny wiek do zajscia w ciąze, owszem chcielismy miec dziecko wczesniej tylko ze ja choruje na zespol policystycznych jajnikow i mialam problem z zajscia w ciaze i mysle ze dobrze sie stalo ze ciaza jest teraz a nie wczesniej przynajmniej mamy teraz odpowiednie warunki na przyjscie na swiat dziecka

wlasnie, to wszytsko zalezne jesto od losu i zgodnosci przyszlych rodzicow

Oczywiście. Również trzeba trafic na odpowiedniego partnera.Niektóre kobiety nie mają takiego szcześcia i poznają go np gdy mają 29 lat czy jeszcze później. Wtedy wszystko sie przesuwa.

no wtedy to juz jest dosc pozno na szukanie partnera, masz racje przesuwa sie wszytsko w czasie a czasem nawet ciaza jest wtedy przed 40

Ja uważam ze to od nas nie zależy czy odpowiedniego partnera poznajemy w młodym wieku czy juz starszym. Co komu pisane tak też sie dzieje.

bycie matką jest odpowiednie w każdym wieku tylko bez przesady

no ładnie, okazuje się, że ja już jestem przykładem późnego macierzyństwa ( dwoje dzieci urodzonych po 30tce), a chciałam się z Wami podzielić moimi planami na późne macierzyństwo- myślę, że będzie super postarać się o dziecko po 40tce, jak już ta dwójka będzie odchowana:)

Ja postanowiłam mieć dziecko gdy miałam 30 lat a urodziłam rok później.

Ja miałam plam urodzić dziecko przed 30- udało się.

Aleksandra na dzieci nigdy nie jest za późno kiedy dobrze się czujesz

w sumie z jednej str to późne macierzyństwo nie jest takie głupie nawet z tego względu, że osoba starsza zazwyczaj ma juz ustabilizowaną sytuację finansową jakieś zapewnione pieniądze w razie czego, a młoda niekoniecznie

ja też bardzo chciałam pierwsze dziecko urodzić przed 30-tką, niegdy nie wiemy jak długo będziemy się starać

Rozumiem kobiety, które starają się latami i mają problem z poczęciem, które narzekają powiedzmy po 40-stce że już późno, a one nie mają dzieci, ale te, które przedkładają wszystko (kariera, dom, pieniądze, praca) nad ciążę i nagle w wieku 45 lat się budzą z hasłem “doktorze, chcę mieć dziecko, niech doktor coś zrobi” - aż mnie trzęsie z nerwów

Nie zdecydowałabym się w tak późnym wieku na dziecko,wtedy to wolałabym już wcale nie mieć dzieci i być do końca sama, wydaję mi się że wiek w którym jestem(23) jest odpowiedni na pierwsze dziecko

karolka, nie wiesz jak byś myślała, gdybyś pragnęła dziecka z całego serca i latami by Ci się nie udawało. Udało Ci się dość szybko, więc masz taki punkt widzenia. Ja starałam się bardzo długo (choć w porównaniu a parami gdzie jest problem niepłodności, 2 lata to krótko), a wydaje mi się, jakby to była cała wieczność… Zmierzam do tego, że jeśli się o dziecku marzy i pragnie go, to wcale niełatwo nagle, po którychś urodzinach stwierdzić “od dziś wolę być sama, bo jestem za stara”. Nie mam na myśli przypadku ewidentnie “za starej” w okolicach 50-tki czy później, ale po 40 kobiety walczą jak lwice