Późne macierzyństwo - wady i zalety

dla mnie dojrzałość wiekowa zbyt dużo nie ma tutaj co do gadania tylko dojrzałość psychiczna do założenia rodziny

Inia to wlasnie pokazuje, ze wiek nie ma znaczenia i nie mozna mowic, ze starsza kobieta bedzie lepsza matka.

macie rację do macierzyństwa trzeba dojrzeć i wiek nie odgrywa istotnej roli

Do wielu rzeczy w życiu trzeba dojść, dojrzeć,dorosnąć. Również do macierzynstwa i to nie znaczy że im człowiek starszy to odpowiedni bo czasem niektóre młodsze dziewczyny są dojrzalsze aby w młodym wieku zostać troskliwą mamą niż te starsze.

Zgadzam się Ewatar, znam z widzenia nawet taki przypadek.

Bo mozna miec 50 lat a rozum 18- tki.

Ja jestem “późną” mamą. Najpierw do 30 roku życia nie miałam partnera, który naddawałby się na tatusia. Kiedy już Tomasz pojawił się w moim życiu nie mogłam zajść w ciąże i tak teraz mam 35 lat. Jestem pełna obaw jak to będzie…

No niektóre kobiety nie maja szczęścia w wcześniejszym znalezieniu odpowiedniego partnera. Ja mam koleżanke która również nie mogla znaleźć odpowiedniego partnera życiowego. Poznała go gdy miała 30. I tak im było dobrze ze po 8 miesiącach znajomosci stwierdzili że starają się o dzidziusia i biora ślub. Wszystko poszło po ich myśli.

ja też nie jestem już taką młodziutką mamą i czasem myślę sobie,ze z kolejnym dzieckiem mogłabym nie dać rady…ale to tylko takie myśli:)

ja urodzilam w wieku 25 lat:)

ja mam 30 a moje 2 bratowe rodzily w zblizonych wiekach jedna w 25 a druga 24 :wink:

ja mala rodzilam jak mialam prawie 32 lata troche sie obawialam ze cos moze byc nie tak wydawalo mi sie ze juz jestem za stara na dziecko ze organizm moze sobie nie poradzic z takim obciazeniem ale wszystko bylo w porzadku ze mna i mala

32 lata to jeszcze młodo urodziłas nie ma czego sie obawiac

no jasne 32 lata to mlodo, mysle ze porod po 40tce to juz poźno

teraz kobiety coraz czesciej decyduja sie na pozna ciaze, mojej siostry tesciowa urodzila w wieku 55 lat i ma corke starsza tylko o 3 miesiace od coreczki mojej siostry

ale w jej przypadku to juź chyba wpadka była. Mam wiele znajomych, które po 40 zaczęły już nieregularnie miesiączkować i właśnie to było “przyczyną” ich ciąż. Zawsze organizm działał jak w zegarku, a potem owulacje pojawiały się kiedy chciały.

JA po 40 raczej bym sie nie zdecydowała na macierzyństwo. Uważam że bym była za stara.

Ja mam siostrę cioteczną,która do 40 była starą panną i nagle poznała faceta i Ona od razu zaszła w ciążę raz po raz.

Ja zdecydowałam się na dziecko gdy znalazłam w swoim życiu odpowiedniego partnera. Gdy kobieta znajduje go później to to oczywiste że w późniejszym czasie się decyduje macierzyństwo.

to chyba najwazniejsze, wiek nie ma tu nic do rzeczy. moja siostra ma 34lata i jest mama 1,5rocznych blizniakow, natomiast szwagierka ma 42 lata i urodziła 2tyg temu 5te dziecko