Pranie ciuszków do porodu dla niemowlaka

Hej;)
Dziewczyny mam pytanko w forum znalazłam ale z 2017 roku wpis więc już trochę czasu minęło...  A teraz wszystko sie zmienia tak szybko... Zbliżam sie do czasu, gdy mój maluszek pojawi sie między nami... i zastanawiam sie jak to wygląda z praniem ubranek dla noworodka... Prac w normalnym proszku/kapsułkach, nowe ciuszki prac/ płukać? jaki proszek/ płyn do prania polecacie dla niemowląt? Jestem w tym zielona i chętnie poznam wasze opinie. Pozdrawiam;*

Nowe tym bardziej prac, przez tyle rąk to przeszło i to nie wiadomo czyich ;) dla mnie dla takiego maluszka to muszą być czyściutkie i pachnące, nie wyobrażam sobie nie wyprac i ubrać takie prosto ze sklepu, one nawet tak specyficznie pachną... Nie wiem jak inne mamy ale ja piorę w specjalnym płynie i kapsułkach dla dzieci do tej pory, a mały już ma prawie 9 miesięcy skończone. A prasowałam wszystko do skonczenia 4 miesiąca przez synka ;) 

Karcie a mogę dowiedzieć sie co polecasz? jakie kapsułki? 

Superczas wystarczy odświeżyć wątek i nie powielać już istniejących 

https://canpolbabies.com/pl_PL/forum/CB-6/jak-i-w-czym-prac-ubranka-maluszka

Ja wszystko co kupiłam lub dostałam, nawet od siostry to prałam i prasowałam (za pierwszym razem). Dużo kupowałam w szmateksach, więc dla noworodka wszystko prałam razem w loveli baby i dodawałam łyżkę odkażacza Nappy Fresh. Mi się ta lovela sprawdziła, syn nie miał żadnych podrażnień więc przy niej zostałam i teraz zrobiłam zapas dla kolejnego dziecka. Prałam w proszkach bo mam wrażenie, że lepiej dopierały, płyn do prania z loveli jakoś średnio sobie radził. Do płukania też dodawałam płyn z loveli.

Madzia- O a ja jak szukałam znalazłam z 2017 roku... odświeżyć? czyli jak? wystarczy jakiś komentarz dać?  Bo jeszcze nie ogarniam tu za bardzo?

ewula91- Oo dziękuję ;) 

Ja używałam z firmy Lovela ;))

Superczas, wystarczy dodać tam swój komentarz/ pytanie.

U mnie sprawdzała się Lovela. Wszystkie ciuszki, nawet nowe, zawsze przed założeniem musiały być wyprane. 

Martyna - dziekuje;)
Moniczk - dobrze, dziekuję;)

Juz jest wątek o praniu ciuszków dla niemowląt ☺ 

nati0210 - Tak tak juz wiem;) dziekuje 

Oczywiście, że prać bo skóra dziecka jest wrażliwa i poddatna na alergię dlatego warto stosować produkty typowo przeznaczone dla dzieci bo są hipoalergiczne. Ja przy dwójdzie dzieci stosuję żel do prania z Lovela i jestem zadowolona. Z tej samej serii dodaję płyn do płukania i nawet jest odplamiacz, który nie wywołuje żadnego uczulenia i można śmiało go stosować.

madziia - Dziękuję za radę.
 Dzięki wam dziewczyny juz wiem co robić i co kupić. ;) 

Ja piorę w bobini i plukam w cocolino tym białym, oczywiście wszystkie ciuszki maluszka piorę osobno, nie mieszam nawet z ciuchami starszego syna. Na tym etapie (synek 2 mce) jeszcze prasuje wszystko ale mysle ze za miesiac będę powoli od tego odchodzić i prasować tylko to co tego wymaga 

Oczywiście, że trzeba wyprać wszystko. I dodatkowo wyprasować. Wyprawka była jedyną rzeczą jaką wyprasowałam od A do Z. Potem już skarpetek nie prasowałam i rzeczy jakie się nie gniotły.

Co do prania to ja miałam do białych płyn do prania z Loveli, a do kolorów proszek z Bobbini. Nic nie uczuliło. Do płukania nie używałam nic, bo jednak chciałam jak najmniej chemii. Na super zapach płynów, jeszcze będzie miał czas. Dodatkowo wlączałam dodatkowe płukanie, aby idealnie wszystko wypłukać. 

Ja polecam z tej serii. Pięknie pachnie i płynu wystarczy naprawdę mało dodać na jedno pranie bo to koncentrat. Niestety są to produkty z zagranicy i mi wysyła ciocia, ale jak mam przerwy w dostawie to zamawiam na Allegro ;)

A no i jeszcze zapomniałam dodać, że jak mam rożnokolorowe pranie to wrzucam takie ściereczki, które zapobiegają farbowaniu ciuszków ;) super sprawa, można dowolnie mieszać pranie i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby coś zafarbowalo. Ja akurat kupuje w biedeonce z oxy za chyba 6 zł... i to wystarcza na kilka prań. 

Ja też korzystam z tych ściereczek przeciwko pofarbowaniu ubrań z biedronki 

Ja teraz szykując wyprawkę do drugiego też skorzystam z tych chusteczek, mam zapas z Dr. Beckmann bo dostałam kiedyś do testowania. Przy pierwszym dziecku miałam tych ubrań masę bo prałam wszystko, różne rozmiary, więc dzieliłam kolorami. Teraz wyciągnę tylko karton z 56/62, ewentualnie 68, więc ubranek będzie mniej a z różnych kolorów, dlatego tak uznałam, że chyba bezpieczniej będzie dodać chusteczkę a wyprać to razem. I tym razem również wyprasuję za tym pierwszym razem.

Dziewczyny jesteście boskie !!!!!: dziekuje na pewno skorzystam z waszych rad ^^: d jesteście niezastąpione !!!!: *

Karcie _ a z jakiego kraju to jests z Niemiec czy z Holandii?