Problemy skórne niemowląt - wysypka u noworodka lub odparzenia w pachwinach. Jak sobie z nimi radzić?

Zostałaś szczęśliwą mamą? Dowiedz się więcej na temat bardzo wrażliwej skóry Twojego niemowlaka. Jakie skórne problemy mogą pojawić się i jak je leczyć?

co do ciemieniuchy to czytała gdzieć, ze może też pojawić się jak dziecko “przejęło” od matki zbyt dużo hormonów

JA gdzies kiedys czytalam ze te wszystkie ciemieniuchy itp wystepuja tylko u dzieci ktore urodzil sie sn poniewaz maluszek zaraza sie grzybem z drog rodnych matki,alie ile w tym prawdy to nie wiem poniewaz moje malenstwo nigdy nie mialo zadnych obiawow

ja rodziłam naturalnie i maluszek ciemieniuchy nie ma, za to trądzik przeżyliśmy coś paskudnego, początkowo lekarka kazała przmywać tylko rumiankiem ale potem małemu zrobiła sie skorupka na buzi i rany i wreszcie przepisała nam maść, trzdzik zniknął po 2 dniach czasem powraca miejscowo ale posmaruję i na drugi dzień nie ma śladu

U nas ciemieniucha pojawiła się dopiero niedawno, ale tylko, że tak powiem na grzywce, reszta główki czysta

ciemieniuche kazde ma dziecko nie wiem czy to prawda ale ona chroni główkę dziecka gdyz po urodzeniu jest ona mieciutka

moja niunia ma 3 miesiące i pojawiła się dopiero teraz, nie wiem, czy to chroni główkę, bo to przecież jeszcze nie rozwinięte gruczoły potowe są za nią odpowiedzialne

ciemieniucha nie chroni główki to nie jest nic dobrego… moja mała nie miała ciemieniuchy bo od początku dbałam o to żeby jej nie miała… codziennie w kąpieli myłam jej główkę potem oliwkowałam i szczoteczką czesałam główkę

Z tego co kojarze to ciemieniucha wcale glowki nie chroni jest to bodajrze grzybek i nie prawda e kazde dziecko ja ma bo moja mala wogole nie miala tego problemu

co do potowek moja mala miala chba z dwa razy.ale ciemieniucha byla straszna dziennie kilka razy czesalam mala a potem smarowalam oliwka i tak robilam dziennie przez dlugi czas dopuki nie znikla

dokłądnie mazi_22 nie jest prawdą, ze ma to każde dziecko. Jedyne co mi się kojarzy to to, ze może chodzi o ciemiączko

a potówek jeszcze nie mieliśmy. Staram się ubierać malucha w miarę przewiewnie i nie za ciepło

88_ilonka moja sie zima urodzila i juz wszpialu pojawily sie pierwsze potowki ,a w domu tez uwazalam zeby jej nieprzegrzewac i po jakims czasie same znikly,tylko w tym monecie co miala potowki przestalam ja smarowac oliwka zeby skora mogla lepiej oddychac

u nas pomimo czsania i używania szamponu pojawiła się malutka ciemieniucha, bardziej jak łupież… ale po nałożeniu oliwki godz przed kąpielą od razu zakładalam czapeczkę

ja też przestałam smarować małą oliwką bo chyba była za tłusta i takie krosteczki małej wychodzily…i zmienilam jej na tabi balsam do ciałka z johnsona… super nawilża skórę i nic tłustego nie zostaje

kulcio, nasza Gwiazda jest z grudnia 2010 :slight_smile: czasem zdarzy mi się ją ubrać za ciepło na dwór, ale jakoś na razie nie ma potówek. Ale będę wiedziała na przyszłość, jakby coś, żeby nie smarować oliwką

co do wysypki w poradzie to jak najbardziej trzeba umiejętnie ją odróżniać, żeby nie padło np podejrzenie na skaze białkową

U na potówki były tylko raz.Oczywiście ja-troskliwa mama za ciepło ubrałam małą!

Jak dziecko ma ciemieniuchę polecam ściąć włosy na krótko. My żałowaliśmy włosów córki, przez co dokładnie nie mogliśmy wyczyścić ciemieniuchy i ciągle nam problem wracał.

ja mialam taka specjalna masc z apteki samorobna i 2-3 razy posmarowalam i ciemieniucha znikla i juz nie wrocila