Nie bois się dawać słodkich napojów przez rurkę? Bo coś kiedyś czytałam że mogą u dzieci przyspieszyć próchnicę .
No u mnie tabletki jeszcze czekają na testy. Kończę po mału płyn i będę je używać
Nie bois się dawać słodkich napojów przez rurkę? Bo coś kiedyś czytałam że mogą u dzieci przyspieszyć próchnicę .
No u mnie tabletki jeszcze czekają na testy. Kończę po mału płyn i będę je używać
Najlepsze z najlepszych
uwielbiamy zastawę dziecięcą i do tej pory nam służy od początku RD
ale oczyska ![]()
![]()
tez je lubie i zamiast bbox mlodszemu kupilam
@MamaMalychStopek co za roznica czy przez rurkę czy bez? nie rozumiem nagonki ktira ciraz częściej sie e internecie pojawia w tym temacie. zarzucenia na rurkę to jedynie na zgryz słyszałam.
z picia mleka w nocy tez może mieć. raz stomstolog mówiła by po mleku przepijal woda by płukalo
pojawienie się próchnicy to złożony temat chociażby geny ale wystarczy czyścić dobrze ząbki. owoce tez maja cukier
czasem lepiej by dziecko wypilo sok niz nic
Mają, tak gdzieś czytałam że podawanie słodkich napojów przez rurkę nie jest optymalne. Wiadomo że jak ktoś chce to podaje dziecku. Chodzi jedynie o to że jak dziecko długo popija napój (np. przez godzinę przy oglądaniu bajki) to materię bakterie przez cały ten czas produkują kwasy niszczące szkliwo. A jak pije z kubka to połyka zazwyczaj od razu i nie piję w sposób ciągły niegolący rurkę. Ale
Pewnie to zależy od dziecka i jego skłonności do próchnicy
to w takim razie nie chodzi o sama rurkr a o to że “substancja” po prostu zalega w buzi
ale jak napije sie i odłoży to myślę że takiego efektu nie osiągnie
i. więcej szkody zrobi lizak niz np domowy sok
wiadome ze kazdy decyduje za siebie ale tez nie popadajmy w paranoję. z posiłku owocu czy domowego ciasta tez moze sie odlozyc. dbajmy o higiene i profilaktykę po prostu
osobiście wole dac nawet soku niz miałby szukać i rzucać się na slodycze
Ale nikt tu nie popada w paranoję ![]()
ja tylko zapytalam czy się nie boi podawać dziecku słodkiego napoju przez rurkę . Pytanie jak pytanie , nic w nim złego nie widzę.
To nie była żadna nagonka na to by nie pić czy pić.
ale nie chodzilo o Ciebie personalnie
raczej ogolnie ze tak powiem
Ty odnioslas sie ze czytalas a ja co widze w sieci i to tyle
takze luz
![]()
Aaaa no to oki doki. ……no ja narazie daje tylko wodę ale to też dlatego że mały jest jeszcze mały i jak najdłużej nie chce mu spawać nic słodkiego
no i dobrze:) nie neguje tego .kazdy maluszek inny kazdy robi jak uwaza . grunt to byle zgodnie z dzieckiem
a jak synek wogole sie czuje? dobrze jux z brzuszkiem i tą jelitową?
A dziękuję, już tak ogólnie lepiej ale jeszcze nie wróciły te kupki co były. Są jeszcze bardziej luźne i mają nieco inny kolor ale robi już raz dziennie. Jeszcze bąki smrodzi jak chłop ale mam nadzieję że to też minie ![]()
Super, akurat są na mojej liście zakupów ![]()
Uwielbiam te tabletki do zmywarki od roku używam tylko ich
Tabletki do zmywarki są mi znane dzięki testom i są świetne. Wpierw podchodziłam z mocną rezerwą i głupota i teraz wejdą już na stałe nie chcę żadnych innych ![]()
![]()
Nie to jest swój kompocik
babciny cukru jest tam bardzo mało ![]()
@MamusiaNM ja tez wolę te z canpola bo są o wiele tańsze a niczym innym się nie różnią od biboxa .
ooo kompocik
mniam samo zdrowie:drooling_face:![]()
Ja się nie mogę doczekać papierówek żeby robić kompociki. Puki co babcia nas uraczyła sokiem z czarnego bzu z cytryna. Jej jakie to pyszne jest. Mały co chwilę wola babciową lemoniadę.
Ooo jestem tego samego zdania. Odrobina cukru w kompocie czy dżemie ale robionym samemu zrobi mniej szkody niż właśnie lizak. Wszystko w granicach rozsądku ![]()
Ojej az sama bym sietego napila
my mamy symbioze z sąsiadami. Oni nam daja papierowki a my im sliwki
tak bylo w tamtym roku , zobaczymy czym bedziemy "handlowac wymiennie " w tym roku
ogladalam dzis moj winogronek i rosnie
wiec moze papierowki za winogron
jablonki tez mamy , ale młodziutkie i na jednej nawet sa juz owocki , nie wiem tylko czy beda dobre , ale z racji tego , ze maz je zasadzil jak sie staralismy o dzidzie to zostana z nami ![]()
Mmm sama bym się napiła takiego soczku ![]()
![]()
@asiam1 fajnie mieć takich sąsiadów z którymi można się powymieniać czymś ze swojego sadu😀
To jest mega super , ogolnie jak sie przeporawdzadzalismy to oczywiscie bardzo sie cieszylam , bo zmiana z mieszkania na dom to bylo moje marzenie , ale mielismy w bloku super sasiadke na przeciwko i zylismy w sumie jak rodzina . No wiesz jak np zabralko mi jajek , albo mleka do obiadu to nie lecialam do sklepu tylko do sasiadki
i oczywiście dzialalo to tez w druga strone . Troche martwilam sie na kogo "trafimy " na nowym miejscu , bo wiadomo , ludzie sa rozni , ale na szczescie nam sie udalo i oprocz jednej dziwnej sasiadki reszta jest super . My mamy dosc duza dzialke i przez to na wysokosci domu mamy sasiadow z 2 stron i na wysokosci ogrodu kolejnych 2 sasiadow wiex bilans 3 do 1 wydaje sie mega dobry ![]()
Też używam tylko ich, i zawsze wrzucam do środka i nie zostawiają chociaż na kubkach
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.