A to ksiądz pyta przed chrztem czy dziecko z in vitro ? Nigdy nie spotkałam się z tym że dziecka z invitro nie można chrzcić. Dziecko to dziecko przecież ksiądz nie pyta jak zostało poczęte
To wezwanie albo recepta też ciekawe nie spotkałam się z takim sposobem:p
I szanuję też takie podejście
swoją drogą przykre, że księża tak zniechęcają, ale wydaje się, że idzie ku lepszemu i też pojawiają się normalne głosy.
@ironiczniepateyczna widziałam dużo opcji z motywem z filmu Ojca Chrzestego i nie wiem czy ja takiego czegoś nie zamówię bo Chrzestny długiej córki z jajem wiec muszę czegoś poszukać
ale whisky od malucha to na bank nie dostanie , bez przesady ![]()
![]()
![]()
![]()
@Karcia pierwsze słyszę🙄
Ksiadz niby nie pyta , ale pozniej na maszach , czy na lekcji religii swoje gada .
@Kasiunia1034 oczywiscie, ze dzieciaczki z in vitro sa chciane ! I sa swiadomym wyborem rodzicow . Nigdy nie zrozumiem jak mozna tak dzielic dzieci …
Niestety koscioly odpychaja ludzi i wspomnicie moje slowa , ale jeszcze z 20 lat i popadaja koscioly jak muchy przy oknke
U nas temat na tapecie:) ale normalnie zapytalam bratowej, czy zostanie matka chrzestna. Nie kupowalam nic, nawet o tym nie pomyslalam ![]()
@Mamaprzygod ja przy córce też miałam właśnie takie drewniane tabliczki z wyjmowanym serduszkiem . Teraz dla synka nie wiem co wymyślić ![]()
Szczerze to ja też o tym nie pomyślałam nawet ![]()
w ogóle chrzestną mojego męża to zapytałam przez telefon dwa dni przed chrztem bo nam jednak siostra męża odmówiła na ostatnią chwilę. Więc zadzwoniłam do drugiej siostry i mówię że nie interesują mnie rezenty tylko żeby stanęła przed ołtarzem ![]()
i siostra męża jest chrzestną u córki i i syna. Śmieje się że przynajmniej ma dwóch w jednym domu i nie musi jeździć
Wooow , a to tak sie
?
Nie wiedziałam ![]()
Wiesz co przypomniałaś mi jak prosiłam moją ciocię na świadkowa do bierzmowania i pytam czy na ślubie w takim razie ona też bedzie moją świadkową to zaczęła się śmiać że tak to nie działa ![]()
![]()
![]()
Noo jedna siostra odmówiła kilka dni przed chrztem a już była zapisana w tych księgach bo stwierdziła że jest w ciąży i że nie będzie ryzykować bo teściowa powiedziała że jedno drugiemu zdrowie zabierze ![]()
jak księdzu powiedziałam to mi odpowiedział żeby najpierw babcia poszła do spowiedzi to wiara w gusła to grzech. No ale cóż trSba było szukać chrzęstnej na gwałt
Ja taką zamówiłam tylko drewnianą z grawerem i w środku pytanie "czy zostaniesz moim ojcem chrzestnym "
brat był zachwycony ![]()
Też słyszałam o tym przesadzie, ale kto teraz w takie głupoty wierzy…
Ja tez tak slyszalam i wiesz co , niby to tylko jakies stare legendy czy inne bajki , ale w razie jakby cos mialo sie wydarzyc to czlowiek zawsze z tylu glowy bedzie mial , ze to naprwno przez to ![]()
To teoche jak z czarnym kotem , jak nic sie nie stanie to sie zapomina , a jak sie wywrocisz to myslisz o tym futrzaku
No niby tak dlatego się nie obraziłam ale wkurzyło mnie bo ona była już w ciąży i powiedziała że w to nie wierzy i że będzie chrzestną bez żadnego problemu ale kilka dni dosłownie przed powiedziała że jednak nie i to mnie trochę zdenerwowało bo mogła wcześniej jednak powiedzieć. Jak poszłam do księdza żeby zmienić chrzestną po powiedział że jak się boi to on może przed chrztem specjalnie ją pobłogosławić bo są jakieś modlitwy na błogosławieństwo dla matek o że może to zrobić nawet w zachrystii żeby nie przy ludziach no ale się nie zgodziła. Ja jestem chrzestną u jej dziecka tego właśnie przez które ona się nie zgodziła
w zasadzie to gdyby się teściowa nie odzywała to ona by tą chrzestną była tylko szanowana babcia kładła jej do głowy no i ona w końcu zgłupiała. A najlepsze że ksiądz na kazaniu podczas chrztu powiedział delikatnie aczkolwiek dosadnie żeby się babcie wyspowiadalaly i że jak pójdą do komini to będzie świętokradztwo bo wierzą w zabobony ![]()
![]()
![]()
Bardzo dobrze ksiądz powiedział niech mają nauczkę…ja zawsze się denerwuję jak moja mama jakiś zabobon albo ciotka mi gada że tak nie wolno to im mówię że do kościoła chodzą i do Komuni a w takie glupoty wierzą…i odrazu jest cisza😅 to mój najlepszy sposób żeby przestały mi te dziwactwa wciskać…
Mega fajne ! Gdzie zamówiłaś ?
Fajnie, że o tym myślisz, bo to naprawdę miły moment i później zostaje w pamięci na lata. U nas było bardzo po ludzku, bez fajerwerków i w sumie wyszło najpiękniej. Zrobiliśmy kawę, usiedliśmy razem i po prostu powiedzieliśmy, że są dla nas ważni i że chcielibyśmy, żeby byli częścią życia naszego dziecka w tej roli. Były łzy, było wzruszenie i zero prezentów a i tak wszyscy to wspominają do dziś. Jeśli chcesz coś symbolicznego, ale nie oklepanego, to świetnie sprawdzają się drobiazgi z emocją, a nie gadżetem. List od dziecka naprawdę robi robotę, ramka ze zdjęciem i jednym zdaniem, książeczka z dedykacją w środku. Albo nawet zwykła kartka w kopercie i serio, czasem to bardziej chwyta za serce niż kolejne puzzle czy skrzynka. Nie przejmuj się, że ktoś już coś podobnego robił. To i tak będzie wasze, inne, bo to wasze dziecko i wasza relacja. I nikt potem nie mówi o, znowu to samo, tylko pamięta emocje z chwili. A co do chrztu to u nas też była dyskusja, czy teraz czy później, ale finalnie stwierdziliśmy, że robimy to po swojemu, wtedy kiedy czujemy, że to dobry moment. I to chyba najważniejsze żeby to było zgodne z wami, a nie z oczekiwaniami innych.
Tutaj
Góry Jezioro Bransoletka ze Zdjęciem Personalizacja srebro sznurek GRAWER GRATIS Góry Jezioro Bransoletka ze Zdjęciem Personalizacja srebro sznurek GRAWER GRATIS
Mega polecam i akurat jest promka.
Mają tez oferty na allegro
@Karcia pewnie tez bym byla zła jakby odmowila na ostatnią chwile . Pozniej czlowiek lata szuka na sile , albo kogos "byle byl "
No tak dlatego drugą siostra męża jest chrzestną u córki i u syna. Oczywiście powiedziałam że mnie nie chodzi o prezenty czy kasę ale ona się poczuwa do obowiązku i zawsze coś kupuję na święta, urodziny itp
I nawet mają promocje na te bransoletki. Są naprawdę śliczne , sama bym sobie taką zamówiła ![]()