Przykładowe jadłospisy dla rocznego dziecka

Mój Młodszy to kaszki owsianej nie lubi, nie wiem czemu bo dla mnie to ona smakuje jak jaglana czy ryżowa.. 

Owsianka ma swój specyficzny smak ;) u nas zaczełam wprowadzać owsiankę w firmie muffinek, bo tez syn nie lubił, teraz owsianka z jabłkiem i migdałami to najlepsze śniadanko ;) 

Z tymi owsiankami to ja ostrożnie. Do 3 roku życia lepiej ograniczać produkty pełnoziarniste ze względu na niedojrzały układ pokarmowy dzieciaka. Ale są zwolennicy więc nie hejtuje, ale warto temat podrążyć,

Ja kiedyś płatki owsiane podawałam ale jakoś rzadko. Problemów nie było to było jakoś po roku 

Ewe a jak robilas te muffinki? Podasz przepis? 

kosiaszka - jest owsianka bezglutenowa, bardzo dobrze oczyszczona i jesli chodzi o nietolerancje pokarmowe to super się sprawdza. Ja kupuje ją w kauflandzie :)

Figa - ja robię z tego przepisu:

https://www.blwpapu.pl/przepis/muffinki-owsiane-z-borowkami 

z tym że jeśli chodzi o owoce to daje to co mam - jabłka i cynamon, czasem same bakalie, innym razem startą marchewkę i odrobinę kakao, a jak ma być mniej zdrowo to posiekaną czekoladę :)

mąkę gryczaną ja zastępuje zwykle ryżową albo kleikiem ryżowym, bo gryczanej nie używam raczej do niczego, gdyż mi nie odpowiada :) a no i płatki owsiane wedle uznania - zwykłe górskie lub bezglutenowe - i z jednych i drugich muffiny wychodza pyszne :) 

Ewe dziękuję za przepis, zrobię jutro na śniadanie :)) 

ewe123 tu nie chodzi o gluten tylko o pełne ziarno :) 

pchwale się już nawet mi wychodzi coś w miare ulożyć jadłospis :) tak żeby nie było zbóż, których moja dziecko nie lubi :)

Kosiaszka podasz kilka propozycji swoich posiłków może też coś podpatrzę :) bo już mi się monotematycznie robi powoli :p

Kosiaszka też chętnie poczytam jak się podzielisz ;) 

Dziewczyny jak wspominałam nie jestem perfekcyjną panią domu pod względem gotowania :)

Córka 10,5 miesiąca. Badźcie wyrozumiałe, bo w porównaniu z jadłospisem Figi to poziom bardzo podstawowy:)

śniadanie : słoik/tubka z owockiem , jogurt grecki lub naturalny (2-3 łyżki)z owocem np. banan jabłko, ewentualnie jaglanka

2 śniadanie: parówka lub jajko na twardo +awokado+łyżeczka serka wiejskiego, jajecznica, omlecik, muffin marchewkowy 

obiad - jak się uda to to co my czyli mięsko +ziemniak/ryż (doprawiam dla siebie po odłożeniu dla małej) + warzywa lub poprostu słoiczek gotowy :)

podwieczorek - mus warzywny z warzyw, które uda mi się zdobyć z dobrego żrdoła np. ziemnia/dynia/marchewka, cukinia/ziemniak, krupnik - zawsze dodaje jeszcze coś węglowodanowego jak 2 łyżki ryżu/kaszy jaglanej czy pokrojona na kawałeczki kromka chleba żytniego bez drożdzy i dbam żeby był dodatek zdrowych tłuszczy czyli do musu zawsze łyżka oliwy lub oleju dobrej jakości

kolacja - mleko :) jestem na etapie odstawiania i karmie cycem tylko w nocy więc 210 ml MM z butli - po 18 miesiącu chce już całkowicie odstawić MM

Tak jak pisałam mała nie lubi kaszek i na siłe nie wprowadzam :) Staram się żeby 2 posiłki były posiłkami, gdzie je sama rączkami

Dzieki za komplement, ale Twój jadłospis też jest super :) 

Zapomniałam o parowkach, u nas też idą na śniadanie lub kolację. Polecam do tego ketchup z cukinii :) moi uwielbiają. 

Widzę, że kaszę jaglana toleruje? 

ja bym dodala jeszcze placuszki - u nas wchodziły w każdym wydaniu - na słodko, na wytrawnie, z warzyw, z owoców, z kasz - osatetcznie robiłam je na tysiac sposobów z tego co miałam pod ręką, bo był taki moment że moj maluch też wybrzydzał i nic innego nie chciał na śnadania ani na kolacje jeść tylko placuszki 

Tak nawet kasze i ryz toleruje - tylko bardziej na wytrano niz slodko :)

Ewe123 czasem dostanie troche naleśnika ale do placuszków wole nie przyzwyczajać bo staram sie jak najmniej dawać rzeczy co mają słodkawy smak :)

U nas też placuszki w każdej odsłonie, ostatnio były z banana i awokado :) 

Figa jak robisz ketchup z cukini? 

Jaki macie przepis na te placuszki z bananów? Moja mała nie za bardzo przepada za bananami może w takiej postaci przypadłby jej fi gustu? :) 

Patka dla mojej 2 letniej córeczki te smakują 

https://kulinarneprzeboje.pl/placki-bananowe/

U mnie placki bananowe to banany zmiksowane z jajkiem:) ale wiecie ja do kreatywnych kuchennie nie należę :) 

Paatka robię z tego przepisu tyło daje ocet jabłkowy i z tym cukrem też nie przesadzam. 

https://aniagotuje.pl/przepis/ketchup-z-cukinii

Placuszki bananowe to u mnie 1banan,1jajko,1lyzka mąki (Kukurydziana, pszenna, gryczana) i zblendowac. Smażę po kilka minut na przesmarowanej oliwa patelni. 

A ja polecę profil uwojtusianatalerzu gdzie jest mnóstwo super przepisów opartych na zasadach BLW 😊