Refluks/refluks ukryty

Czy są tu mamusie których dzieci mają refluks? Podejrzewam u synka refluks ukryty i pasują prawie wszystkie objawy poza tym że on mi dobrze śpi. Ma prawie 3 miesiące i potrafi iść spać o 21, wstać o 4 tylko na mleko i dopiero o 7 się obudzić. Noce to bajka, ale reszta dnia katorga. Podzielcie się swoimi doświadczeniami bo nie wiem czy jest sens zaczynać temat z moją pediatrą bo to kobieta pt „co Pani wymyśla, przecież to zdrowe dziecko, nic mu nie jest”

Ja z moim synem (6-letnim) byłam na badaniach w Gdańsku w szpitalu. Od lekarza rodzinnego wzięłam skierowanie bo syn na ogół bardzo dużo chorował, zwłaszcza jak był młodszy. Pojechaliśmy na oddział do Gdańska, byliśmy tam cały dzień a syn w tym czasie był przebadany tak naprawdę od góry do dołu. Pobranie krwi, USG brzucha, klatki piersiowej, badania oddechowe no przeróżne były to badania. Również te na refluks. Nam wyszło, że ma delikatny i poradziła zmienić troszeczkę dietę, nie pić i nie jeść produktów mlecznych na noc i co najważniejsze ostatni posiłek 2h przed snem. Co prawda tutaj jest ogromna różnica wieku między moim a Pani dzieckiem, ale może warto spróbować dostać się na ten oddział w Gdańsku? Tak jak wspominałam, przebadają dziecko od góry do dołu. Wiek tam nie ma znaczenia bo takie maluszki również tam były. Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka.

Z tego, co czytam i słyszę od znajomych mam, refluks potrafi być bardzo różny i nie zawsze dziecko ulewa, a niektóre maluchy mimo refluksu śpią dobrze w nocy, tylko w dzień mają trudniej.
Ja na Twoi miejscu poruszyłabym ten temat z pediatrą, nawet jeśli wydaje się, że to na wyrost i panikujesz to kurczę lepiej zapytać i mieć spokój niż się potem martwić, a jeśli lekarz bagatelizuje, to zawsze można skonsultować się z kimś innym i go zmienić. Pamiętam że jako mama masz prawo szukać odpowiedzi i dopytywać :heart:

2 polubienia

Na twoim miejscu dla spokoju zapytała bym pediatrę. Dzieciaki mają naprawdę różne objawy

A czy objawiało się to również u syna w wieku niemowlęcym?

Nie, nigdy nie zauważyłam żeby coś takiego się pojawiało u synka

Mój córka miała coś w rodzaju refluksu ukrytego tzn. też spala dobrze, jak zasnęła to mogła spać te 4/5 godzin obudzić się na mleko i na śpiocha go zjeść. Najgorzej było jak się ją usypiało albo jak się rozbudziła, mimo odbicia trzyma ją w pionie to nagle jej się cofało i wybudzało ja to, dodatkowo mieliśmy problem z gazami więc budziły ja gazy ona majtala nóżkami i jeszcze bardziej naciskała brzuszek i ulewała, potrafiła po godzinie dwóch nawet ulac. W dzień drzemki praktycznie nie istniały chyba że na nas. Nam po konsultacji z lekarzem pomógł Bebilon comfort i nutrion. Testowaliśmy też gastrotuss ale zdla egzamin na miesiąc może…
Teraz jak przeszliśmy na mleko 2 i RD to wystarcza już sam comfort gdyż niestety dalej zdarzało się ulewanie przy innych mlekach.

Mojej szwagierki córka ma 10 miesięcy, i już kilka razy mieli robione USG brzucha, bo mała cały czas ulewa. Ale na USG nic nie wyszło. Akurat w Gdańsku leżała na nefrologii i też ja przebadali od góry do dołu. Ja kiedyś słyszałam że to jakiś specjalista ma być od refluksu na tym USG żeby stwierdził, ale nie wiem czy to prawda

A czy miała robione USG czy lekarz z wywiadu wywnioskował refluks?

Najlepiej przejść się na usg :slight_smile:

Jesli cokolwiek Cie niepokoi to powinnas podjac rozmowe z pediatra. Pytanie czy Synek przybiera dobrze na wadze?
A jesli Pani Pediatra jest slaba to ja zmien na kogos innego.
Lepiej miec kogos kto udzieli rzeczowych porad i wsparcia, tak zebys miala poczucie komfortu, a nie sie stresowala i diagnozowala onlinie :heart::heart::heart:

1 polubienie

Z wywiadu,ale też rozmawialiśmy że jeśli to nie pomoże to dalszą diagnoza i chyba jakiś zabieg na to jest ale to już chyba skrajne przypadki są

Córka miała refluks i od razu pediatra przepisala nam Gastrotuss - w naszym przypadku pomógł.
Skonsultuj to z lekarzem, może zaproponuje jakieś leki albo dalszą diagnostykę. Jeśli jesteś zaniepokojona to nie odpuszczaj tego tematu

Pamiętam, że córka koleżanki dostała jako niemowlak leki na refluks, bo kaszlała i miała chrype a okazało się że to było zapalenie oskrzeli :disappointed:

1 polubienie

Według mnie nie, ale według naszej lekarki dobrze. Prowadzę mu siatkę centylową i już spadł o 1,5 kanału. Jak powiedziałam przy okazji szczepienia że tak to idzie usłyszałam że dobrze wygląda, nie wygląda na chudego ani odwodnionego. I taka to rozmowa… Chyba czas zmienić lekarza

A jak się u was objawiał refluks?

Przede wszystkim mała bardzo mocno ulewała i mieliśmy problemy z karmieniem bo bardzo się prężyła. Długo po karmieniu musieliśmy ją nosić w pionie w innym przypadku był ogromny płacz. Było widać, że po tych karmieniach ona była niespokojna

Mnie nikt nie wierzyl, a corka plakala wiła sie cale dnie. Az zaczela spadac z wagi i odmawiac mleka, na spiocha dawalam. Dostalam depresji, lekarze mnie wysmiewali. Osteopada, logopeda, szpital, gastrolog, mleka na alergie. W koncu powoli powoli zaczela pic aminokwasy i wczesniej rozszerzylam diete. Lekow po drodze ile brala ojjjj…Do dzis nie jest mleczna.

Zdecydowanie zmienilabym lekarza, chocby dla
drugiej konsultacji. Przy takim maluszku 1.5kanalu to sporo ,ale samo ulewanie moze byc tez powodem nietoleracji albo problem z przeplywem o ile maluszek je z butli.
Niemniej w pierwszej kolejnosci zmienilabym pediatre :slight_smile:

Ja bym zapytała pediatrę ale może inna niż do tej co chodzisz bo to Ty masz czuć, że lekarz traktuje Cię poważnie i twoje troski.