Na razie cisza a niedługo mnie czeka takie badanie
oczywiście, że chcieli tego zakazać, żeby kobieta nie miała już wyboru.. i wtedy są takie sytuacje jak pani izy..... :(
Miska Pyska obawiam się ze urodzisz nim doczekasz się tego terminu
Ja to nie wierzę że oni wprowadza darmowe badania prenatalne. Nie ma szans. Skoro zakazali aborcji to na logikę nie opłaca im się wprowadzać darmowych badań bo więcej kobiet dowiedziałoby się o wadach płodu i rozwijałby się czarny rynek aborcji. Mnie nie zdziwi jeśli oni doprowadzą do tego że te badania w ogóle nie będą na NFZ robione tylko i wyłącznie prywatnie i to za o wiele większe pieniądze.
Też tak myślę ze to się nie zmieni
a co myśliscie o tym rejestrze ciązy?
Nawet nie będę tego komentować MamaEM. Kolejny krok zakaz antykoncepcji... Bo tak się starają a jakoś przyrostu dzieci brak... i efekt ich działań wiadomy
Z dniem dzisiejszym ZUS uruchomił możliwość składania wniosków o Rodzinny Kapitał Opiekuńczy
Ja się załapię z drugim dzieckiem ale dopiero od sierpnia. W sierpniu skończy rok to wtedy złożę.
Co do wcześniejszej dyskusji to ja uważam jak Madzia. Nie będzie refundacji bo by kobieta wiedziała o ewentualnych wadach. A przecież ma tylko donosić ciążę i urodzić. Potem niech se radzi sama.
Czyli o ten Rodzinny Kapitał Opiekuńczy składa się dopiero jak drugie dziecko skończy 12 miesięcy? Rejestr myślę że już ma spowodować i ograniczyć aborcję zupełnie bo ciekawe jak to wogóle w świetle prawa będzie jak kobieta dokonała by aborcji za granicą z której musiałaby tłumaczyć się w Polsce
Gdzieś czytałam, że na ten RKO można składać najwcześniej jak dziecko ma 9 mc , a najpóźniej do 13 mc zycia...
Ja mam jedno dzieciątko to się nie załapie.
MamaRóży no to jest porażka, ja się czuje jak rejestrowane zwierzęta w gospodarstwie...
MamaEm no dokładnie tak.
MamaRóżaMiki ciekawe właśnie, ale pewnie coś wymyślą, no bo co...ciąża była i nagle nie ma? Chyba, że lekarz będzie wtedy poronienie wpisywał ...? Wszyscy zaczną kombinować na pewno.
Mama Em ale chyba 500 plus ci wzrosnie do 800zł? czy tez jest dolny pułap wieku? bo do 36 miesiecy jedynaki mają własnie zwiekszone swiadczenie
Mamaroza chyba to sprzedają wzrastaj jak dziecko idzie do żłobka,a gdy jest pod opieką rodziców w domu to nie.
A to nie wiedziałam,że można złożyć już wniosek jak dziecko ma 9 miesiecy. Czyli muszę sobie zapisać,że za dwa miesiące wniosek składamy już
szybko weszło ztymi pakietami ;) a jescze szybciej mozńa składac wnioski ale to nei jest tak zę sie dostaje po 12 miesiacu do 36 ?nawet jak sie złozy w wieku 9 miesiącu życia ?
Anita wniosek możesz złożyć wcześniej poprostu a dostaniesz od 12 mc zycia...
Mamaróży to chyba jest tylko na refundację żłobków i idzie to od razu do danej instytucji.. Rodzice tych pieniędzy nie widzą:D
MamaEm ale te 500 o których piszecie też jest typowo do przedszkoli ? czy do rodziców idzie?
Anita 500+ chyba zostaje. Tzn teraz tu pisza dziewczyny o 800 więc 500 dla rodzica a 300 dla żłobka? Nie wczytywałam się w to.
Drugie to te 12 tysięcy ale to właśnie po 12 mcach życia w ratach jest wyplacane
"W ramach Rodzinnego Kapitału Opiekuńczego rodzice mogą dostawać także 400+. To świadczenie przysługuje z kolei rodzicom dziecka (pierwszego w rodzinie) w wieku 12–36 miesięcy. Będą to pierwsze dzieci w rodzinie lub jedynaki. Jednak rodzice nie odstaną pieniędzy do ręki. Wsparcie będzie przysługiwać jako dopłata do miejsca w żłobku lub klubie dziecięcym. Rodzic nie dostanie więc przelewu na konto, ani wypłaty gotówką."
Faktycznie prosto do zlobka kasa
Czyli to dla tych co mają pierwsze dziecko? Jak maja drugie to dostają na konto? A co jeśli dziecko się nie dostanie nigdzie?