I to jest ta logika, tu podniesiemy ale można iść po dodatek, głupota. Podobno osoby, które zarabiają mniej niż ileś tam i z powodu nowego ładu zarobią mniej to będą mogły pit po staremu rozliczyć ale nie znam szczegółów, mąż mi mówił.
Ja jeszcze nowych rachunków za prąd nie dostałam, jedynie zapowiedź od firmy o wzroście. Już się boję, bo wszystko u mnie na prąd. Nawet podłogówka w łazience na prąd, bo to taka mata.
Tak tak. Ja nawet złożyłam wniosek. Dostałam juz wyrównanie za gaz i prognozę na ten rok to jestem w szoku. Teraz płaciłam 178zl co drugi miesiąc a teraz 389zl i co drugi miesiąc jest dodatek jest 5zl... masakra po prostu
tyna to jest różnica... a pensje stoja w miejscu;/
ZołzaMała taaa.... Też o tym czytałam. Kadrowe mają wyliczać wynagrodzenie według starych zasad tak długo aż w końcu po przeliczeniu według nowych pracownik nie straci tylko zyska. Głupota i paranoja. Szkoda mi tych którzy to liczą.
Rena_cz to ciekawe jak bardzo Ci te opłaty wzrosną :(
Tynaa a ja jeszcze czekam bo mi prognoz nie dali i aż się boję co zobaczę.
No pewnie prawie 2 razy tyle.. Dla mnie to kosmos. Właśnie pensje są jakie są a rachunki, zakupy wszystko drożeje
Madzia to tego nie wiedziałam. No to już wiem, czemu koleżanka z pracy nawet nie zadzwoni, pewnie tam sajgon teraz ma. Jeszcze mnie nie ma to ona sama ze wszystkim, no plus kierownik ale to i tak mało.
Madzia no dziś widziałam w biedronce parę cenówek z vatem 0% ogólnie to były owoce i w sumie nic więcej nie rzuciło mi się w oczy,
Taa ale najpierw tak podnieśli ceny, żeby po tej obniżce za duzo nie stracić...
No ceny to kosmos, ale niby nam dają bo vatu nie będzie na niektóre produkty ,ale są ludzie którzy w uwierzą
właśnie.. wielu uwierzy! a to jakie kwiatki wychodzą po drodze, co musi spelnić przedsiębiorca (szczególnie ten mały przedsiębiorca) i ile kosztów dodatkowych ponieść, własnie z tymi ich pomysłami.
Te ceny bez VAT to nadal wysokie ;( niby bez VAT a wartość koszyka nadal wysoka
Dobrze kombinują,a ja chodze do sklepu to zostawiam po 200 zł przy kasie i to bez zbednych rzeczy wiecie typu jakis chips ,słodycze...taki wał wprowadzili na szybkiego..
Oni sami się już zapętlili w tym wszytskim, zaraz nam się dostanie po głowie za te obniżki paliw i tankowanie się czechów, słowaków i niemców na naszych stacjach bo jest taniej...
Tez byłam ostatnio w biedronce i widziałam kilka cen bez VAT, herbata, parówki berlinki, ser żółty, jogurty. Ale przy kasie i tak rachunek wysoki
Aniss ja widzę, że oni najpierw podnieśli cen yw sklepach , a potem dali ceny bez vatu czyli na jedno wychodzi
Mazia albo jeszcze na ich korzyść:D
Kołowanie w głowach a ceny jak wysokie były tak wysokie są;(
Podnieśli. U mnie chleb był po 8 i z vatem 0 też jest po 8. No dla konsumenta taka bezobjawowa ta obniżka vatu, też covidowa :D
Wiadomo, że każdy orze jak może, więc sprzedawcy podnosili już w styczniu po to aby po obniżce wyjść na swoje.
Mleko mieliśmy 2,95, potem 3,15 i teraz 3,05 po "obniżce".
dziewczyny.. to jest normalnie chore co się dzieje.. u nas też ceny zamiast górę to stoją.. ale to nic dziwnego.. jakie ceny gazu, prądu, do tego pensje pracowników.. trzeba zrozumieć przedsiębiorców.