Rodzinny Kapitał Opiekuńczy

mamaEm więc pewnie się nie utrzymają... zostaną same wieksze sieci

A ja się zastanawiam skąd kasa będzie zeby jeszcze pensje opłacić ludziom No i ceny tak czy siak beda musiały pójść w górę zeby im się to kalkulowalo

Macie rację sa plusy I minusy których tak na 1 rzut oka nie widac ale są 

W każdym bądź razie w wątku informacje sa bardzo fajnie i czytelnie napisane 

ZołzaMała Ty to dobrze rozumiesz, ale oni próbują to przekazać na zasadzie: zostanie Wam w kieszeniach więcej kasy. No i teraz wyszło że policjanci, nauczyciele, górnicy dostali niższe wynagrodzenia to co? Powiedzieli w telewizji że to wina niedouczonych kadrowych i księgowych. Dziękuję. Szkoda tylko że zarówno Przewodniczący Doradców Podatkowych, Stowarzyszenie Księgowych w Polsce i mnóstwo innych instytucji pisali, prosili, błagali o rozmowy w sprawie Polskiego Ładu bo to tylko pogrąży naszą gospodarkę. 

Mamaem ja ma wrażenie że oni dążą do tego żeby przetrwały tylko wielkie firmy i będzie monopol w Polsce. Wszystkie małe upadną bo nie będzie ich stać na utrzymanie. 

w polsce nic nie przetrwa jak tak będzie.. 

Nasi rzadzacy napisali na kolanie n szybko ustawę według nic rewelacyjna a w rzeczywistości to jeden wielki bubel który skazuje male.firmy na bankructwo...

A.slyszalyscie ze Morawiecki apelował do przedsiębiorców którzy handlują żywnością aby obniżyli ją o 5 zł?? A konsumentów prosił by sprawdzali czy dany sklep faktycznie obizyl...no śmiech na sali teraz chcą przezucic odpowiedzialność na nas,na handlowców...

Anisss to już chyba w listopadzie tyle olej kosztował i też 3 razy patrzyłam czy aby dobrą etykietę mam.

Dajcie spokój bo jak słyszę co wymyślają to mnie krew zalewa. Dobrze, że pod lasem mieszkam bo zaraz będę musiała sobie zapolować na sarenki na obiad.

Ewcia ja orzed świętami placilam vos ponad 7zl ale pewnie w promocji;) to teraz taki szok;/

MałaZołza u ciebie dużo Sarenek? u mnie chyba z 15 wyleguje się na zbozu sąsiada... pewnie nic z niego nie będzie miał..

Oni się już tak zapętlili, ze nie wiedzą co robić i co mówić...

Nie słyszałam tego ale widzę że Morawiecki coraz lepiej gada.... 

ja słyszałam, że wzywają by przedsiębiorcy nie podnosili cen ! no ale jak nie podnosić jak każdy ma o 600% droższy gaz . Siłą rzeczy wszystko pójdzie do góry nie ma innej opcji 

Ewcia no co ty ;) sarenki to ty zostaw w spokoju ;) 

One nie maja nic do naszych podatków i wzrostu cen ;)

Wszystko drożeje i wątpię żeby ceny poszły w dół

Doniwe nie słyszałam o tym, ale ten gościu chyba wstydu nie ma. Żenada. 

ZołzaMała sarenki na obiad... Hihihi... Ale tak naprawdę to nie ma co się śmiać, wszystko takie drogie. 

Wczoraj dzwoniła moja mama. Ogrzewają mieszkanie gazem. Dostała nowe raty planowe (płaci według prognoz). Podwyżka o 100%... 

MamaEm właśnie w tym roku licho, jak chodzą to w 3 a w poprzednich latach chodziły po 10 minimum. Dobra zostawię je :D

A koleżanka mi pisała, że od lutego vat 0% na żywność (?) i już w sklepie była, mleko w proszku 3 zł drożej, śmietana 50 gr

MałaZołza a u nas z roku na rok coraz więcej ich:D tylko te białe du**cie im widać:D

no nikt się nawet nie zastanawia na wzrostem cen , bo ta 1zł czy 50 gr to nie jest zauważalne, ale jak się wszytsko sumuje przy kasie to jest szok;./

Dostałam już prąd za grudzień i styczeń 120 zł.... I teraz zastanawiam się czy grudzień to po starej cenie a styczeń po nowej? Bo troszkę się zszokowałam jak podliczyłam zwykle opłaty to mamy 700 zł więcej od lutego. A już zapowiadali przedszkole w górę, woda też ponoć podwyżka

Dokładnie dopiero przy kasie człowiek widzi różnicę. 

Miska dokładnie. Przy dużych zakupić aż tak tego nie widzę. Ale jak mi czegoś braknie i pójdę, wyjdę z reklamówkom a tam przeszło 100zl 

ZołzaMała podobno na pół roku żywność ma mieć obniżony VAT z 5% na 0%. Podobnie ma być z energią też na kilka miesięcy mają poobniżać stawki VAT. Ale nie wiem czy słyszałyście o dodatku osłonowym. Można się ubiegać o dopłatę do gazu, energii, węgla. Trzeba się udać na gminę lub do urzędu miasta i wypisać wniosek. Tam są jakieś kryteria dochodowe ale wszędzie piszą inaczej więc warto się w swoim mieście dowiedzieć :)