Rosnące ceny

Ja też nigdy jeszcze nie brałam kredytu i bronie się przed nim rękoma i nogami... 

MałaZołza no to ja też bym jednak poczekała i podzieliła działkę, bo byłoby to tylko w papierach, bo każdy metr więcej robi koszt., od razu więcej się płaci za tynki, gładzie, podłogi itd... chyba nie dokońca to przemyśleli? 

Ewcia a czemu taki duży musza stawiać warunki zabudowy to bynajmniej u nas były ze mamy nie przekroczyć jakiegos tam pola;) ale mniejszy mógł być właśnie.

Przyznam ze na takie czasy nie brałabym sie za dużą chałupę raz ze koszta budowy a dwa potem utrzymanie i w końcu ostatnie pytanie co jeśli dzieci sie powyprowadzają i przyjdzie potem na emeryturze samemu utrzymać taką chałupę;)? 

Aniss no dokładnie, my właśnie braliśmy też to pod uwagę i postawiliśmy mały domek. 

dokładnie nie tylko raty poszły w górę ale i rachunki i żywność ..

mały domek fajna sprawa, ekonomiczna na pewno, ale jednak u nas wygrała wygoda, zawsze marzyłam o duzej garderobie, o osobnym pokoju dla każdego dziecka, o pokoju dla gości, bo jestesmy rodzinni i każdy moze do nas prezyjechac z dłuższa wizytą i jest mile widziany. Do tego duża kuchnia - bo uwielbiam gotowac, wiec i spiżarnia i ogromny salon bo życie rodzinne tętni - no i sie nazbierało metrów 200 ;)

Ewe marzy mi się twój dom 

jescze jakaś altanka na ogrodzie i plac zabaw 

i pralnia na wszystkie pierdolki 

O 200M TO JUZ BARDZO BARDZO DUŻO 

Wystarczająco na 4 osoby 🥰

to u nas takie skromne 100 m;p

ja nawet nie wiem bo mamy dom z teściami teraz trochę więcej będziemy mieli pomieszczeń 

My chce dom 160 m ale narazie boje się tej budowy wszystko idzie w górę 

Natalia wow ogromny ja chcę 80 metro nie więc bo kto to będzie ogrzewał i sprzątał

Kasia - pralnia to fantastyczna rzecz, nie sądziłam, że oddzielne pomieszczenie na pralkę i suszarkę może tak cieszyć :) ale sam fakt że wrzucam tam wszyskie brudy bez konieczności segragacji o razu i uprzątania żeby można było korzystać z łazienki - to juz ogromna wygoda, no i samo to że jak goście u drzwi, to zawsze zdąże przebiec po pokojach, pozbierać ciuchy po chłopakach czy reczniki po łazienkach - wrzucam do pralni na podłoge, popycham nogą i zamykam drzwi xD a jak potem mam chwilę, to się tam zamykam, słuchawki w uszy i leci pranie za praniem i suszenie za suszeniem, ciepło, pachnąco - zimą idealne zacisze :D 

Altanki nie mam niestety póki co, ale za to ogromny zadaszony taras, pod którym nawet w ulewy i zamiecie jest spokojnie i bezwietrznie. Na plac zabaw z prawdziwego zdarzenia jeszcze trzeba będzie poczekać, ale co nieco dzieci juz maja, wiec jest chwila odechu i przerwy na kawę na tarasie

U nas nie pamiętam ile ma być dokładnie ale z tego co patrzę na ten projekt w necie (mamy na jego podstawie) to ma 140 m użytkowej.

Anisss muszą bo w warunkach zabudowy jest, że dzialka ma być w ilus tam % zabudowana. Kiedyś w pracy też koleżanka narzekała, że jej odrzucili projekt bo powiedzieli, że ma za mały dom w stosunku do działki. Więc ona tę działkę wytyczyła mniejsza i już było ok. A tu znajomi się upierali żeby nie dzielić bo działka leży na granicy 2 powiatów i niby w każdym z osobna by musieli składać dokumenty .. no takie było ich tłumaczenie ale szczerze nie do końca to ich podejście rozumiem. W dodatku teraz jak pytałam czy będą zaczynać to mówili że już kupują ile mogą dopóki starczy im oszczędności. Ja chyba jestem po prostu zbyt ostrożna i nie postawiłbym tak wszystkiego na jedną kartę.

Ewcia to już lepiej działkę podzielić;) i wtedy po prostu jej nie odgradzać;) tylko ciekawe jak potem z opłatami corocznymi za grunty;)

u nas na szczescie obyło sie bez takich problemów a też chcieliśmy sporo miejsca  przed domem a nie ze działka cała zabudowana, bo co to za korzyść jak sie wyjdzie z domu a tam już brama;/ 

podatek za działkę budowlaną potrafi być też spory 

Mi się marzy duża działka koło domu no ale zobaczymy bo na ten moment niestety mieszkanie w bloku 

Nati

my to samo ale pomazyc nic nie koszruje :D 

niestety podatek od nieruchomości jest spory u nas w tym roku 700 zl 

MałaZołza ja też bym nie postawiłam tak na jedną kartę, tym bardziej, że widzimy co się dzieje i na nic lepszego się nie zapowiada niestety\;/