Rozszerzanie diety niemowlaka – 8 pytań

Jakie są oznaki gotowości do rozszerzania diety niemowlaka? Jaką metodę wybrać? Czy trzeba podawać dziecku suplementy? Co niemowlę może jeść, a czego nie? Zapraszamy do przeczytania artykułu :raised_hands: :heart:

https://canpolbabies.com/porady-mam/rozszerzanie-diety-niemowlaka-8-pytan

Tradycyjna metoda rozszerzania diety czy BLW? Drogie mamy, co wybrałyście?

2 polubienia

My wybraliśmy BLW i chociaż na początku było trudno to nie można się poddawać i dać dziecku czas. Teraz wcina wszystko ze smakiem i super mu idzie🥰

My wybraliśmy metodę mieszaną, bo córka jedzenie do rączki chwyta chętnie, ale nie wkłada do buzi :rofl:
Odnoście artykułu jeszcze zapytam dlaczego orzechy są w produktach, których nie należy dziecku podawać? Jest to źródło zdrowych tłuszczów, witamin, aminokwasów. Owszem, są alergenem, ale nie jest to regułą.

Zanim rozpoczęliśmy RD to planowałam BLW, ale jak przyszło co do czego to zdecydowaliśmy się na metodę tradycyjna. Po jakimś czasie zaczęłam podawać kawałki, ale takie którymi wydawało mi się, że najtrudniej jest się zadławić. Teraz syn je właściwie wszystko, ale przy twardszych rzeczach dokładniej mu się przyglądam :blush:

Rozpoczęliśmy po 6 miesiącu blw :slight_smile: . Z początku ciężko szło ale jak dziecko załapało to chętnie poznawało nowe smaki :slight_smile:

u nas że względu na refluks utajniony w porozumieniu z pediatra zaczęliśmy RD od 5 miesiąca, mała była zainteresowana jedzeniem tym co my jemy i czym, byla zainteresowana łyżeczka, wkładała dużo do buzi rzeczy itd. Najpierw sprawdziliśmy czy nie ma odruchu wymiotnego czy ogarnia że trzeba otworzyć buzię na łyżeczkę i podaliśmy jej tradycyjnie papkę. Trochę jesteśmy na słoiczkach trochę gotujemy sami i powoli będziemy zwiększać gamę produktów małej

Bardzo pomocny artykuł :heart_eyes: my akurat stosujemy obie metody :smiling_face:

Bardzo pomocny artykuł zwoasza z ilością podawanych posiłków. Zaczęliśmy rd po 4 miesiącu więc najpierw szły papki z pojedynczych warzyw a później zupki i owoce. Z wiekiem zaczęliśmy podawanie kawałków. Więc metoda mieszana

U nas byla metoda mieszana. RD przed 6miesiacem i na poczatku byly papki, pozniej BLW i corka dostawala kawaleczki jedzonka roznej konsystencji.
Obecnie przedszkolak- tez BLW- suchy makaron :joy::joy::joy::joy:

Ja karmilam piersia syna dla tego pierwsze posilki dopiero dawalismy po 6m stopniowo i z obserwaca, na poczatek zblendowane

po czasie blw sie opłaci

1 polubienie

Bardzie bałam się metody BLW , jednak dzieci ją uwielbiają . I niestety , ale mimo swoich lęków pozwoliłam dzieciom na taką samodzielność. Przy każdym posiłku był stres :wink: jednak dzieci muszą się tego nauczyć prędzej czy później. Jeżeli chcą prędzej to dlaczego im nie pozwolić . Standardowo , sporo jedzenia lądowało na podłodze :wink: Ale do buzi też coś wleciało :wink:

Chociaż metoda BLW bardzo mi się podobała to u nas się ona nie sprawdziła. Dziecko miało problemy z napięciami w buzi i w porozumieniu z neurologopeda rozszerzalam dietę w sposób klasyczny. Czasem dawałam miękkie kawałki jedzenia, ale nie było szans, żeby synek sam sobie je włożył do buzi, tylko się nimi bawił. Gdybym więc uparła się na 100% BLW w pełnym wymiarze, to myślę, że spokojnie do 9 miesiąca życia, nie miałby w brzuszku nic innego oprócz mleczka :joy:
Tak to już bywa, że czasem metodę trzeba dostosować do dziecka. Dotyczy to zresztą nie tylko rozszerzania diety, ale tak naprawdę wszystkiego.
@Mamamiski też mnie zastanawia kwestia orzechów. Sama dość szybko je wprowadziłam. Kilka tygodni zajęło mi zweryfikowanie, które orzechy synek może jeść, bo np. po migdałach miał lekką reakcje alergiczną. Kiedyś kazali się wstrzymywać z potencjalnymi alergenami a teraz wręcz odwrotnie, zalecają je dawać możliwie szybko. Orzechy i nasiona są dobre o ile nie podajemy ich w całości, bo wtedy jest duże ryzyko zadławienia. Ja dodawałam zmielone lub w formie pasty do kaszek.

Co było najtrudniejsze przy BLW? :raised_hands:

Co wpłynęło na zmianę planów? :raised_hands:

Bardzo się cieszymy, że artykuł jest pomocny :heart_eyes: :heart: Jak Wam idzie rozszerzanie diety? :smiling_face_with_three_hearts:

1 polubienie

Oczywiście, najważniejsze to dopasować metodę do dziecka! :heart:

Drogie mamy, dziękujemy za czujność. Oczywiście chodziło o orzechy w całości ze względu na ryzyko zadławienia :raised_hands: Orzechy w odpowiedniej formie jak najbardziej można podawać i koniecznie obserwować, czy nie pojawia się reakcja alergiczna.

2 polubienia

Czasami ciężko :sweat_smile: ale staram się być cierpliwa i każdy nawet mały progres cieszy :heart:

U Nas plan byl na BLW. Ostatecznie było mieszanie :slight_smile:
Bardzo przydatny artykul!