Jakie są oznaki gotowości do rozszerzania diety niemowlaka? Jaką metodę wybrać? Czy trzeba podawać dziecku suplementy? Co niemowlę może jeść, a czego nie? Zapraszamy do przeczytania artykułu
My wybraliśmy metodę mieszaną, bo córka jedzenie do rączki chwyta chętnie, ale nie wkłada do buzi
Odnoście artykułu jeszcze zapytam dlaczego orzechy są w produktach, których nie należy dziecku podawać? Jest to źródło zdrowych tłuszczów, witamin, aminokwasów. Owszem, są alergenem, ale nie jest to regułą.
Zanim rozpoczęliśmy RD to planowałam BLW, ale jak przyszło co do czego to zdecydowaliśmy się na metodę tradycyjna. Po jakimś czasie zaczęłam podawać kawałki, ale takie którymi wydawało mi się, że najtrudniej jest się zadławić. Teraz syn je właściwie wszystko, ale przy twardszych rzeczach dokładniej mu się przyglądam
u nas że względu na refluks utajniony w porozumieniu z pediatra zaczęliśmy RD od 5 miesiąca, mała była zainteresowana jedzeniem tym co my jemy i czym, byla zainteresowana łyżeczka, wkładała dużo do buzi rzeczy itd. Najpierw sprawdziliśmy czy nie ma odruchu wymiotnego czy ogarnia że trzeba otworzyć buzię na łyżeczkę i podaliśmy jej tradycyjnie papkę. Trochę jesteśmy na słoiczkach trochę gotujemy sami i powoli będziemy zwiększać gamę produktów małej
Bardzo pomocny artykuł zwoasza z ilością podawanych posiłków. Zaczęliśmy rd po 4 miesiącu więc najpierw szły papki z pojedynczych warzyw a później zupki i owoce. Z wiekiem zaczęliśmy podawanie kawałków. Więc metoda mieszana
U nas byla metoda mieszana. RD przed 6miesiacem i na poczatku byly papki, pozniej BLW i corka dostawala kawaleczki jedzonka roznej konsystencji.
Obecnie przedszkolak- tez BLW- suchy makaron
Bardzie bałam się metody BLW , jednak dzieci ją uwielbiają . I niestety , ale mimo swoich lęków pozwoliłam dzieciom na taką samodzielność. Przy każdym posiłku był stres jednak dzieci muszą się tego nauczyć prędzej czy później. Jeżeli chcą prędzej to dlaczego im nie pozwolić . Standardowo , sporo jedzenia lądowało na podłodze Ale do buzi też coś wleciało
Chociaż metoda BLW bardzo mi się podobała to u nas się ona nie sprawdziła. Dziecko miało problemy z napięciami w buzi i w porozumieniu z neurologopeda rozszerzalam dietę w sposób klasyczny. Czasem dawałam miękkie kawałki jedzenia, ale nie było szans, żeby synek sam sobie je włożył do buzi, tylko się nimi bawił. Gdybym więc uparła się na 100% BLW w pełnym wymiarze, to myślę, że spokojnie do 9 miesiąca życia, nie miałby w brzuszku nic innego oprócz mleczka
Tak to już bywa, że czasem metodę trzeba dostosować do dziecka. Dotyczy to zresztą nie tylko rozszerzania diety, ale tak naprawdę wszystkiego. @Mamamiski też mnie zastanawia kwestia orzechów. Sama dość szybko je wprowadziłam. Kilka tygodni zajęło mi zweryfikowanie, które orzechy synek może jeść, bo np. po migdałach miał lekką reakcje alergiczną. Kiedyś kazali się wstrzymywać z potencjalnymi alergenami a teraz wręcz odwrotnie, zalecają je dawać możliwie szybko. Orzechy i nasiona są dobre o ile nie podajemy ich w całości, bo wtedy jest duże ryzyko zadławienia. Ja dodawałam zmielone lub w formie pasty do kaszek.
Drogie mamy, dziękujemy za czujność. Oczywiście chodziło o orzechy w całości ze względu na ryzyko zadławienia Orzechy w odpowiedniej formie jak najbardziej można podawać i koniecznie obserwować, czy nie pojawia się reakcja alergiczna.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.