Ja odradzam po swoim przypadku, ale wiadomo,że każdy robi po swojemu. Synowi później rozszerzałam dietę bo także bałam się o powtórkę.
Czasami warto obserwowac dziecko czy jest gotowe. Moja corka wlansie w ololicach 6 msc dawala swego rodzaju znaki ze jest gotowa. Patryla na jedzenie, chxiala siegac po nie jak cos jedlismy, mlaskala i oblizywala sie.
Ja rozszerzałam po 6, ale właśnie też trzeba patrzeć na gotowość dziecka. W 4 miesiącu myślę, że większość dzieci nie jest na to gotowa. Szwagierka ta co lekarz jej kazał zaraz straciła pokarm. Czyli klasyka gatunku. pokarm zanika bo błędy przy rozszerzaniu diety. Zamiast mleko podstawą, to podawanie już innego jedzenia byle więcej.
Ja się nie spieszyłam i przy kolejnym też nie będę. Bo szczerze to karmienie było dla mnie strasznie wygodne, a nie kombinowanie co by tu na obiad zrobić.
Dokładnie podstawą do roku ma być mleko, a po 6 miesiacu to nauka jedzenia. Nie ma być tak ,że stałe posiłki dominują, a słyszałam jak koleżanki dziecko w 8 miesiacu jadło praktycznie każdy posiłek stały, a mleka bardzo mało. Zaczęła po 4 miesięcu i mleko poszło w odstawkę szybko
Mój malutki już bardzo dużo je ze stałych posiłków natomiast mleko to jednak jest jeszcze ta podstawa .Mimo tego że dużo rzeczy zjada z nami widać że to mleko jest mu potrzebne i według mnie tak to powinno wyglądać trochę chore żeby ośmiomiesięczne dziecko już jadło wszystko mleko powoli szło w odstawke to jeszcze nie jest pora
Moja mimo ze ma dietę to nadal mleka nie odrzuciła.to zawsze będę powtarzać co dziecko to inne potrzeby,wymagania.i patrząc na dziecko należy podejmować decyzje o rozszerzaniu a nie o suchy dokument
Mazia ja jak byłam mała też odrzuciłam mleko, syn to samo nie wiem czy to czasami nie rodzinne mój wujek tak samo. W każdym razie teraz rozszerze dietę po 6 a nie po 5 . Zobaczymy jak to będzie.
Megg witaj co tam słuchać u was? :)
Ja jak będę mieć pokarm i będzie chciał to nawet po roku czasu na noc będę dawać mleko z cycka . Ja jak byłam mała to po 4 miesiącach nie chciałam i odrzuciła od mamy za to pozostałe rodzeństwo do 3 lat pilo z cycka
Jasne kazdw dziecko inne i nei zawsze dziecko dotzyci mleko jak się wcześniej wprowadzi stałe posiłki, ale obserwuje te tendencję niestety.
Nati moja też piersi nie chciała po 4 miesiącu,ale mleko piła długo jak szalona. U niej do roku to mleko przeważało. Do 1.5 roku nawet w nocy je piła bo potzrebowala. Teraz pije tylko przed snem
Jednak tak jak piszecie warto poczekać i dopiero po 6 miesiącu zacząć wprowadzać inne rzeczy.
Jeszcze teraz etap urlopów i zacząć wprowadzać a za chwilę przerwać bo wiadomo jak to na urlopie nowe produkty i rozszerzenie diety to raczej kiepski pomysł także wstrzymam się do powrotu z urlopu to córcia będzie miała 5,5 miesiąca i myślę że wtedy może już coś będę podawać.
No tak, musi byc tez odpowoedni momemt
Madzia no ja np. wprowadzałam tydzień szybciej stałe pokarmy bo miałam jechać na wakacje w tym czasie i nie wyobrażałam sobie zaczynać tego na wyjeździe . Taka prawda , że tydzień dwa nie robi różnicy ,ale miesiąc dwa to już sporo czasu
My od 4 miesiąca zaczęliśmy rozszerzanie właśnie ze względu na wcześniejsze problemy alergiczne żeby w razie co widzieć co i na co więc spokojnie rób wszystko swoim tempem bo jest czas ale próboj już po woli coś wprowadzać
i dziecko od 4 miesiąca już jadło ?
Miska pyska wydaje mi sie ze nie za bardzo jadlo. Wiadomo jak wyglada rozszerzanie diety. Moja corka ma 8 msc a i taj dalej jest to na zasadzie poznawania smakow i bawienie sie jedzeniem. Taki maluch nie je po ty by się najeść.
No 4 miesieczne dziecko nie je tzn inaczej mało które dziecko będzie jadło na początku rozszerzania diety bo on się tego na tym etapie dopiero uczy..to jest zabawa i to długa zabawa i nauka
Czyli ile może być dla dziecka porcja np. Gerbera?
Anulka, ale dla jakiego dziecka i jaka porcja, bo są słoiczki musy?
Na początku to taki słoiczek to zdecydowanie za dużo, dziecko łącznie to zje z 2 łyżeczki, a kolejne 4 rozmaże na buzi i na ubrankach. Taki urok, ale właśnie chodzi o zapoznanie się ze smakiem, ale i innymi fakturami niż posiada mleko.
Jak juz nie będzie chciało to pokaże ze nie chce a są tez takie te malutkie slooczki to taki na początek chyba na 2 razy
Tak mój synek to zjadał maksymalnie dwie Łyżeczki na początku rozszerzania diety