Czy zaczerwienione i błyszczące policzki u malca to objaw skazy białkowej? Co to za choroba i jak ją rozpoznać? Sprawdź, jakie produkty mogą ją wywołać.
u nas jest skaza bialkowa i to jest strasznie uciazliwe patzec na wszystko co sie je czy nie ma bialka
ciężka sprawa zwłaszcza przy karmieniu piersią, bo dziecko białka nie może, a z drugiej strony matce która nie ma skazy białkowej te składniki są potrzebne
maly ma skaze bialkowa i jestesmy na bebiko pepti
Mój brat miał, nic fajnego a 21 lat temu dostac specjalne mleko było ciężko, jednak po znajomościach się udało, pił je i było ok.
moj synek naszczescie nie ma skazy bialkowej:)
synek nie miał i dobrze
U nas właśnie starszy syn miał i było trudno, najpierw ja miałam dietę dodatkową, bo karmiłam, a potem tylko kleiki i kaszki ryżowe, ciągłe zwracanie uwagi na skład produktów. Na szczęście alergia minęła i teraz bez przeszkód pije mleko krowie codziennie
A młodszy synek nie ma, dzięki Bogu
ja miała lekką skazę białkową lae córka już nie
okropna jest ta skaza moj chrzesniak 5miesięczny ja ma i ma calą buzie a nawet cialko w wysypce
moja corka cale szczescie skazy bialkowej nie ma wogole nie jest alergiczka.
U nas skaza białkowa wyszła, kiedy syn miał około 6 tygodni. Pediatra początkowo mówiła, że to trądzik. Dieta eliminacyjna pomogła, ale ja tylko na kilku składnikach. Nawet kaszek wprowadzić nie mogliśmy jeszcze, bo pojawiają się wysypki.
Opiekowałam się kiedyś chłopcem który miał skazę - z wiekiem mu przeszło.
moja siostra miała w wieku dziecięcym, co lekarz stwierdził po wysypce na przedramionach, ale mleko piła nadal
po jakimś czasie samo przeszło
skaza to cos okropnego,sasiadka miala problem u swojej córki
skaza to dość uciążliwe bo trzeba uważać co się podaje dziecku do jedzenia ja na szczęście nie miałam problemu z córką
Mówią że mleko modyfikowane jest fuj w smaku, a moja siostra jak była mała to miała skazę białkową i piłą specjalne mleko modyfikowane, to dopiero było fuj. Ale fajnie że jest mleko specjalnie dla takich dzieci. Niestety siostra miała ją przez długi czas, o tyle dobrze że małe dziecko, to mama uważał co siostra je.
oliwia1126, to mleko modyfikowane z hydrolizatami białka w porównaniu do zwykłego mleka modyfikowanego to i niedobre w smaku i zapach ma straszny. A i skaza białkowa to nie tylko wyroby z mleka krowiego, często także i mleka koziego. Prócz tego soja również mocno uczula, więc dzieci ze skazą także potrafią reagować jak mama wypije troszkę mleka sojowego. Chyba mleko ryżowe jest ok. Aczkolwiek moje dziecko na prawie wszystko reaguje.
mleko ryżowe i kokosowe w takim wypadku