Składka w żłobku

Dziewczyny czy u was jest składka na radę rodziców? Jeśli tak to ile i czy to jest rocznie czy miesięcznie ?
Co z tej rady opłacacie?

U nas żłobek wystartował na nowo, niby kadra doświadczona, dzieci dochodzi ale na razie mamy 2 grypy po 10 dzieci.
Panie rzuciły żeby zrobić radę rodziców i zbierać pieniądze na atrakcje i zajęcia dla dzieci. Pani wskazywała że np. gordonki czy Mikołaj był z tych pieniędzy kiedyś opłacany.

Nie ma w moim żłobku czegoś takiego. Mamy tylko wpisowe i we wrześniu kredkowe

O a jakie macie wpisowe?

Wpisowe na to powinno isc. U nas sa różne przedziały jeśli chodzi o wpisowe bo są 1000 zł i po 300 zł :thinking::thinking:

No u nas nie ma wpisowego, żłobek jest państwowy

A to widzisz , jest różnica czy publiczny czy państowy :slight_smile:
Ale kurcze to też w ramach zajęć powinny być gordonki czy inne wg mnie.
A atrakcje typu Mikołaj, sylwester to składka jak najbardziej.

My zlobek prywatny.
Wpisowego nie ma.
Jest skladka po 100 zl i z tego ciocie ogarniają zabawy andrzejkowe i karnawalowe, Mikolja, wigilie, wielkanoc, dzien dziecka i jeszcze byl teatrzyk w tamtym roku a w tym pokaz baniek mydlanych:) A i zawsze cos na Dzien Mamy i Taty oraz Babci i Dziadka :slight_smile:
Takze My rodzice nie robimy nic.
Ale padla propozycja ze możemy sami ogarniać albo właśnie ta skladka 100 zl na caly rok :slight_smile:
Wszydtiie Mamy na zebraniu byly za skladka :stuck_out_tongue:

2 polubienia

100 zł to fajna cena! :grinning: kurcze jak czytam, że jakieś wpisowe po 500 zł i więcej to się zastanawiam co za atrakcje za to dzieci mają :laughing:

Powiem szczerze że jak będzie 100 zł to ubana marnie to widzę bo 1000 na rok to nawet teatrzyk nie wyjdzie :rofl:

Co prawda nie w zlobku, a przedszkolu, ale mamy skladke 30zl miesiecznie. 20 dzieciaczkow w grupie. Pieniadze sa na Mikolaja, dzien nauczyciela, raz w miesiacu maja jakas atrakcje, np.w czerwcu byly warsztaty z krecenia lizakow. I poszli do kina bo zostalo 900zl.

U Nas zlobek kosztował wcześniej 400/500zl + wyzywienie.
Teraz program aktywnie w żłobku wiec kosztuje 1500+ wyzywienie.
Żłobki naprawde na tym zyskaly bo w ciągu 2/3 lat az tak wszystko do góry nie poszlo.
Ja sie nardzo ciesze, że załapaliśmy sie na ten program bo to mega odciąża budzet.
I dziwie się, ze żłobki jeszxze dodatkowo wymyślają dodatkowe spore skladki.

To nie chcę Cię martwić ale wpisowe jest często na czynności administracyjne żłobka :see_no_evil: tylko w jednym żłobku w którym byłam spotkałam się z podejściem że wpisowe jest przeznaczane na dzieci - na wyprawkę do żłobka, śpiworek kołdra poduszka, jakieś inne rzeczy z których dziecko będzie korzystało w żłobku.
@Mama.Wiki w przyszłym tygodniu mam spotkanie na podpisanie umowy to od razu zapytam jak jest u nas w żłobku, byłam pewna że już nic nie ma dodatkowo oprócz czesnego

1 polubienie

Zapewne wyżywienie:)
Bo aktywnie w żłobku tego nie obejmuje

A tak tak, wyżywienie widziałam jest podane na stronie żłobków które rozważaliśmy i cena jest w zależności od alergenów itp ale właśnie nie spotykałam się z tym że dodatkowo są jeszcze jakieś składki
W jednym żłobku nawet spotkałam się z tym że jak dziecko miało więcej niż 3 alergeny to rodzic mógł sam dawać dziecku jedzenie na cały dzień.

U nas wpisowe to 600, w niektórych żłobkach 400 w okolicy

Ogólnie to jestem sceptycznie nastawiona do takich składek na zaś. W jednym żłobku jasno był postawiony cennik że np dogoterapia jest raz w miesiącu i kosztuje 30 zł jak dziecko będzie uczęszczało

Właśnie mi trochę brakuje tego że np są zajęcia nie wiem rytmika gimnastyka jakieś zwierzątka czy językowe raz w miesiącu czy raz w tygodniu i są na nich dzieci których rodzice chcą by uczestniczyli w takich zajęciach i za to płacą.
W innym żłobku wiem że też jest składka ale roczna ok 100 zł i z tego raz w miesiącu są jakieś ekstra zajęcia.

No właśnie to by było bardzo sprawiedliwe jakby się płaciło za zajęcia na które dziecko będzie uczęszczać bo np jeśli planuje urlop i jakiś wyjazd w czasie kiedy w żłobku będzie dodatkowa płatna aktywność to szkoda płacić jak dziecko nie skorzysta.
Jestem bardzo ciekawa jak jest w żłobku do którego synek będzie chodził bo tam akurat nie pytałam jak to wygląda

1 polubienie

A twoja pociecha jest w publicznym zlobku? Bo wiem ze zajęcia się płaci dodatkowo w takich żłobkach i może wtedy też są składki tak jak piszesz.

U nas wszystkie zajęcia są w cenie żłobka

Co żłobek to inaczej.
Trzeba dobrze dopytać. Na wewnetrzne regulaminy wplywu nie mamy więc tez nie ma co zbyrnio gdybać jak to się mowi :slight_smile:

1 polubienie