Dziewczyny czy u was jest składka na radę rodziców? Jeśli tak to ile i czy to jest rocznie czy miesięcznie ?
Co z tej rady opłacacie?
U nas żłobek wystartował na nowo, niby kadra doświadczona, dzieci dochodzi ale na razie mamy 2 grypy po 10 dzieci.
Panie rzuciły żeby zrobić radę rodziców i zbierać pieniądze na atrakcje i zajęcia dla dzieci. Pani wskazywała że np. gordonki czy Mikołaj był z tych pieniędzy kiedyś opłacany.
Nie ma w moim żłobku czegoś takiego. Mamy tylko wpisowe i we wrześniu kredkowe
Wpisowe na to powinno isc. U nas sa różne przedziały jeśli chodzi o wpisowe bo są 1000 zł i po 300 zł 

No u nas nie ma wpisowego, żłobek jest państwowy
A to widzisz , jest różnica czy publiczny czy państowy 
Ale kurcze to też w ramach zajęć powinny być gordonki czy inne wg mnie.
A atrakcje typu Mikołaj, sylwester to składka jak najbardziej.
100 zł to fajna cena!
kurcze jak czytam, że jakieś wpisowe po 500 zł i więcej to się zastanawiam co za atrakcje za to dzieci mają 
Powiem szczerze że jak będzie 100 zł to ubana marnie to widzę bo 1000 na rok to nawet teatrzyk nie wyjdzie 
Co prawda nie w zlobku, a przedszkolu, ale mamy skladke 30zl miesiecznie. 20 dzieciaczkow w grupie. Pieniadze sa na Mikolaja, dzien nauczyciela, raz w miesiacu maja jakas atrakcje, np.w czerwcu byly warsztaty z krecenia lizakow. I poszli do kina bo zostalo 900zl.
U Nas zlobek kosztował wcześniej 400/500zl + wyzywienie.
Teraz program aktywnie w żłobku wiec kosztuje 1500+ wyzywienie.
Żłobki naprawde na tym zyskaly bo w ciągu 2/3 lat az tak wszystko do góry nie poszlo.
Ja sie nardzo ciesze, że załapaliśmy sie na ten program bo to mega odciąża budzet.
I dziwie się, ze żłobki jeszxze dodatkowo wymyślają dodatkowe spore skladki.
To nie chcę Cię martwić ale wpisowe jest często na czynności administracyjne żłobka
tylko w jednym żłobku w którym byłam spotkałam się z podejściem że wpisowe jest przeznaczane na dzieci - na wyprawkę do żłobka, śpiworek kołdra poduszka, jakieś inne rzeczy z których dziecko będzie korzystało w żłobku.
@Mama.Wiki w przyszłym tygodniu mam spotkanie na podpisanie umowy to od razu zapytam jak jest u nas w żłobku, byłam pewna że już nic nie ma dodatkowo oprócz czesnego
1 polubienie
Zapewne wyżywienie:)
Bo aktywnie w żłobku tego nie obejmuje
A tak tak, wyżywienie widziałam jest podane na stronie żłobków które rozważaliśmy i cena jest w zależności od alergenów itp ale właśnie nie spotykałam się z tym że dodatkowo są jeszcze jakieś składki
W jednym żłobku nawet spotkałam się z tym że jak dziecko miało więcej niż 3 alergeny to rodzic mógł sam dawać dziecku jedzenie na cały dzień.
U nas wpisowe to 600, w niektórych żłobkach 400 w okolicy
Ogólnie to jestem sceptycznie nastawiona do takich składek na zaś. W jednym żłobku jasno był postawiony cennik że np dogoterapia jest raz w miesiącu i kosztuje 30 zł jak dziecko będzie uczęszczało
Właśnie mi trochę brakuje tego że np są zajęcia nie wiem rytmika gimnastyka jakieś zwierzątka czy językowe raz w miesiącu czy raz w tygodniu i są na nich dzieci których rodzice chcą by uczestniczyli w takich zajęciach i za to płacą.
W innym żłobku wiem że też jest składka ale roczna ok 100 zł i z tego raz w miesiącu są jakieś ekstra zajęcia.
No właśnie to by było bardzo sprawiedliwe jakby się płaciło za zajęcia na które dziecko będzie uczęszczać bo np jeśli planuje urlop i jakiś wyjazd w czasie kiedy w żłobku będzie dodatkowa płatna aktywność to szkoda płacić jak dziecko nie skorzysta.
Jestem bardzo ciekawa jak jest w żłobku do którego synek będzie chodził bo tam akurat nie pytałam jak to wygląda
1 polubienie
A twoja pociecha jest w publicznym zlobku? Bo wiem ze zajęcia się płaci dodatkowo w takich żłobkach i może wtedy też są składki tak jak piszesz.
U nas wszystkie zajęcia są w cenie żłobka
Co żłobek to inaczej.
Trzeba dobrze dopytać. Na wewnetrzne regulaminy wplywu nie mamy więc tez nie ma co zbyrnio gdybać jak to się mowi 
1 polubienie