Sklep ukubusia - anty polecajka

Dokładnie też mam takie wrażenie , olewają niektóre zgłoszenia bo po co szukać jak można umożyć i mają spokój. Tych oszustów jest teraz tyle że musieli by co chwila kogoś szukać ale to prawda dopóki ich nie złapią będą naciągać ludzi cały czas bo zawsze ktoś się naciągnie na oszustwo .

Niestety niektórych oszustw nie da się tak łatwo znaleźć. Jest teraz tyle sposobów, chociażby samo wykorzystanie innego VPN. Przecież większość oszustw na blik, czy wyciągnięcie danych do konta nie są nawet na terenie Polski. Niestety ale takie jest ryzyko rozwoju cyfryzacji, że tego będzie tylko więcej, walczyć z tym można, ale to niestety walka z wiatrakami :smiling_face_with_tear:

Ja już chciałaś jak biorę za pobraniem to nigdy nie zdarzyło mi się otwierać przy kurierze, zawsze było wszystko ok , :smiling_face:
A nawet nie wiedziałam ,że na tik toku są jakieś aukcje , tam to bym raczej nic nie kupiła .
Ja raz dałam się w życiu oszukać, na link . Na szczęście nie duża kwota bo ok 4tys mi znikło z konta , ale w porę się zorientowałam i wszystko wróciło na konto poprzez reklamację w banku . :blush:

To prawda, na pewno znajdą się osoby, które znajdą jakieś obejście i sposób na oszustwo i wyłudzenie pieniędzy… Pozostaje jedynie być czujnym, chociaż i tak pewnie czasami to będzie za mało…

1 polubienie

Mi to ostatnio koleżanka powiedziała , że na tik toku kupuje ciuchy na transmisji, więc ja to już jestem serio zacofana :rofl: o szok, 4tyś to sporo sumka dobrze że wróciło bo ja bym się totalnie załamała

4 tys to bym się mega wkurzyła jak by mi z kąta znikło ale dobrze że się zorientowałaś szybko i zwrocili ci kasę. U mnie na szczęście nigdy by się tak nie stało bo na koncie nie mam więcej niż 3 tys zazwyczaj :rofl: bo zawsze wyciągam pieniądze jak mam więcej :smile:

:flushed: właśnie najbardziej mi szkoda tych starszych osób - jako młodzi mamy możliwości i narzędzia do walki z oszustwami , ale starsze osoby sa często bezwładne .

Jezu dla mnie te transmisje to jest koszmar , wciskanie ludziom kitu …
Ale wiem że sporo osób tam kupuje - ja pasuje , nie mam czasu na takie cyrki :smiley:

Dokładnie, takie mamy czasy, że możliwości oszustwa jest po prostu dużo więcej, wystarczy wysłać jeden link, dzięki któremu się ściągnie dane finansowe i już, nie trzeba być nawet e tym kraju, do którego się to wysłali

1 polubienie

Odnośnie oszustw to mój mąż ostatnio chodził strasznie struty… nie wiedziałam o co chodzi, a dzisiaj mi powiedział, że chciał mi zrobić niespodziankę i kupić bilety na koncert. Przelał pieniądze na stronie, na której chciał kupić bilety (2800 zł) i bilety nie przyszły. Niby strona wydawała się normalna, a okazało się po opiniach, że to nie do końca fajna firma. I jak mąż chciał jednak zwrot pieniędzy to nie chcieli mu oddać. Ale dzisiaj mu przelali pieniądze na konto, zeszło z niego ciśnienie i mi o tym powiedział. Masakra, trzeba na każdym kroku uważać.

1 polubienie

To Ci gagatek się nie przyznał! Ja gdybym miała taką akcje to pewnie z płaczem bym do męża poleciała :sweat_smile: ważne, że ostatecznie kasę zwrócili 🫶🏼 na jaki koncert mieliście się wybrać?:heart:

no i tacy są faceci. mój mąż też nigdy mi nie chce powiedzieć, jak coś idzie nie tak. chodzi zły, struty. powie dopiero wtedy jak już faktycznie sprawa się wyjaśni, albo jak już nie ma wyjśćia i ja wtedy muszę interweniować, to się przyzna,

Nasza znajoma ostatnio miałam włam na Facebooku i ktoś w jej imieniu pisał wiadomości z prośbą o bilka i nasz znajomy napisał w odpowiedzi na tę prośbę “to jaki dziś utarg?” i ten ktoś mu odp “dziś słabo, tylko 2 tys.”
Ja generalnie jak dostaję taką wiadomość to jestem tak spanikowana, że nawet boje się kliknąć i odczytać, żeby na mnie nie przeszło :sweat_smile:

U mnie to samo !
Napisała do mnie stara znajoma z prośbą o numer telefonu żeby pogadać , jako że miałyśmy kiedyś kontakt to nie widziałam nic złego w tym - podałam numer itp gadka szmatka i nagle prośba o blik mi przyszła :flushed::flushed::flushed::flushed: trzeba być bardzo czujnym

@Wesola95 @Lalka właśnie ja mu zawsze mówię, że jak ma jakiś problem to żeby od razu ze mną o tym rozmawiał. Ale mówi, że jemu było po prostu tak wstyd, bo poczuł się jak taki debil, który się dał oszukać, że po prostu nie wiedział jak mi to powiedzieć, bo on sam był w szoku, że dał się tak wrobić. No ale ostatecznie wszystko dobrze się skończyło. A bilety miały być na koncert Andre Rieu.

Dla tego od tego czasu mam też zawsze max do tych kilku tys na kacie , bardzo się teraz boję robić jakieś większe przelewy jestem bardzo ostrożna i uważna ,

Ja zawsze jak dostaje taką wiadomość, to pytam, czy nasze spotkanie dzis aktuakne, w ten sposób szybko można zweryfikować, czy to oszust :sweat_smile:

na każdym kroku można się naciąć teraz…

Masakra, takich oszustów jest niestety teraz bardzo dużo…i trzeba na każdym kroku uważać, dobrze że wszystko się skończyło dobrze i oddali kasę bo zazwyczaj jak kasę mają to nara i cisza…:slightly_frowning_face:
@Mimilili ja ostatnio często mam informacje na poczcie że została wysłana prośba o zmianę hasła czy to ja wysyłam prośbę…masakra ostatnio często mi to przychodzi na e-maila…

No tutaj też przez jakiś czas była cisza i mąż myślał, że już pieniądze przepadły. Ale na szczęście chat gpt pomógł i napisał jakieś pismo (bo to w ogóle po niemiecku musiało być) i po kilku dniach oddali pieniądze.